Panificatie

Cea mai bună maia pentru pâine – ai nevoie doar de…

 

 

Cea mai bună maia pentru pâine – ai nevoie doar de…

 

Multa vreme m-am chinuit sa fac o paine buna de casa, insa nu prea mi-a iesit asa cum imi doream. Fie nu crestea deloc, fie avea o gaura inauntru, fie se revarsa in afara tavii.

Intr-o zi insa m-am hotarat sa pregatesc altfel maiaua  pentru paine. Astfel am reusit sa fac cea mai buna paine de casa. De atunci doar asa o prepar. Iata reteta.

Ingrediente:

  • Apa
  • Faina integrala de secara
  • Faina de secara

Mod de preparare:

Am folosit un recipient din sticla cu capac, dar nu l-am inchis complet in cele 12 zile. Intotdeauna am inchis usor capacul.

Ziua 1
  • Dimineata – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
  • Seara – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
Ziua 2
  • Dimineata – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
  • Seara – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
Ziua 3
  • Dimineata – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
  • Seara – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
Ziua 4

Pune 60 gr de drojdie intr-un recipient curat si continua sa adaugi apa si faina. De data aceasta, trebuie sa schimbi faina.

  • Dimineata – 30 ml apa, 30 gr faina de secara
  • Seara – 30 ml apa, 30 gr faina de secara
Ziua 5-7
  • Dimineata – 30 ml ala, 30 gr faina de secara
  • Seara – 30 ml apa, 30 gr faina de secara
Ziua 7-12

Seara – 30 ml apa, 30 gr faina de secara

Lasa drojdia sa fermenteze pana dimineata. Inchide paharul complet si-l punem in frigider. Drojdia poate fi pastrata in frigider 7 zile.

Daca nu folosesti drojdia in cele 7 zile, trebuie sa adaugi din nou apa si faina. Seara, in cea de-a 7 zi, scoate drojdia din frigider, adauga 2 linguri de faina de secara si 3 linguri de apa.

Amesteca si las-o la temperatura camerei pana dimineata (nu inchide capacul complet, doar pune-l deasupra). Dimineata inchide borcanul complet si pune-l la frigider. In acest fel, drojdia va putea fi folosita inca 7 zile.

Daca folosesti din drojdie trebuie sa completezi cu apa si faina. Eu, de obicei, de fiecare data cand iau o parte din drojdie din borcan, adaug 2 linguri de faina si 3 linguri de apa.

 

Sursa