Panificatie

Aluat de post pentru tartă sau pateuri cu umplutură dulce sau sărată

 

 

Aluat de post pentru tartă sau pateuri cu umplutură dulce sau sărată

 

 

Astăzi v-am pregătit o rețetă foarte simplă de aluat, numai bun pentru orice gust. Fie că doriți să faceți o tartă cu umplutură dulce sau sărată, sau niște pateuri delicioase de post, acest aluat este alegerea perfectă. Urmați doar câțiva pași simpli și veți putea prepara cele mai pufoase, fragede și delicioase produse de patiserie din acest minunat aluat!

 

Ingrediente:

pentru maia

-100 g de drojdie proaspătă (sau 16 g drojdie uscată)

-3 pahare de apă caldă

-6 linguri de făină

-4 linguri de zahăr

-sare

 pentru aluat

-8 pahare de făină

-1 pahar de ulei

 

Mod de preparare:

1. Puneți într-un vas ingredientele pentru maia și amestecați-le.

2. Lăsați compoziția să se odihnească 15 minute, la loc călduț.

3. Adăugați în maia 3 pahare de făină și uleiul și amestecați compoziția până la omogenizare. Veți obține o masă densă și lipicioasă.

4. Adăugați restul făinii (5 pahare) și frământați aluatul cu mâinile.

5. Faceți o bilă din aluat, puneți-o într-un bol mai adânc și acoperiți-o cu un prosop.

6. Lăsați aluatul la loc călduț până își dublează volumul (frământați-l un pic când ați observat că a crescut puțin).

7. După ce a crescut, mai frământați odată aluatul și purcedeți la prepararea tartei sau pateurilor.

8. Înainte de a băga tarta (pateurile) la cuptor, mai lăsați să crească încă 10-15 minute, la loc călduț.

 

Pofta buna!