Desert

Prajitura faimoasă în Ardeal care a ajuns celebră până în cele mai rafinate patiserii din Franța. Prajitură Greta Garbo

 

 

 

 

Ingrediente

foi:

1/2 kg de faina
200 g unt
2 oua intregi
250 g smanatana groasa
100 g zahar pudra
25 g drojdie proaspata
un varf de cutit de sare
coaja rasa de lamaie

Umplutura:

500 g marmelada fina (eu am pus gem de caise)
400 g nuci macinate
200 g zahar

Decor:

100 g de ciocolata cu lapte
o lingura de smanatana lichida sau frisca lichida
o lingurita de unt   

Mod de preparare:

Se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază.Se adaugă untul la temperatura camerei, cele două ouă, pe rând și se mixează bine.Se toarnă smântâna,coaja de lămâie și făina.Se amestecă ușor și se lasă aluatul la crescut cam 40 de minute.
Aluatul pufos se împarte în 4 părți egale și se întind 4 foi cu grosimea de o jumătate de cm, pe hârtie de copt.Fiecare foaie se întinde pe hârtie de copt de aceeași mărime cu tava.Se dezlipește foaia de pe hârtie după ce se așează în tavă.
Nuca se amestecă cu zahărul vanilat și zahărul tos și se împarte în 3 părți egale.

Se unge tava cu unt, se pune prima foaie peste care se întinde o parte din marmeladă, se presară din amestecul de nucă cu zahăr și se continuă cu cealaltă foaie și tot așa până la ultima care rămâne curată.
Se lasă tava cu prăjitura la cald timp de 30 de minute să dospească și se dă apoi la cuptorul preîncălzit timp de o oră, la foc potrivit.
Glazura lucioasa se pregătește la cuptorul cu microunde punându-se toate ingredientele într-un castronel și amestecând în ea, din 30 de secunde în 30 de secunde, până când se formează un sos gros.
După preparare, glazura se toarnă peste prăjitură și se întinde uniform, după care prăjitura este gata de porționare.

 

 

Pofta buna ! 

 

Sursa : scriupenet