Panificatie

Pâine de casă, rumenita in cuptor ca pe vremea bunicii

 

 

 

 

Ingrediente :

  • apa calduta250 ml
  • zahar1 lingurita
  • drojdie proaspata25 gr
  • faina maia3 linguri
  • faina framantat600 gr
  • lapte caldut3/4 cana
  • sare2 lingurite
  • ulei2 linguri

 

Mod de preparare : 

  1. Intai facem maiaua in felul urmator: intr-un castronel frecam bine drojdia cu o lingurita de zahar, incalzim 230 ml apa si turnam peste drojdie (incalzita nu fiarta), amestecam, adaugam 3 linguri de faina si amestecam bine cu un tel.
  2. Se lasa maiaua la crescut intr-un loc cald cam 15 minute.
  3. Dupa ce a crescut maiaua si a facut o spuma frumoasa o punem in vasul de framantat. Se adauga faina si cu o lingura se amesteca pana cand lichidul este incorporat in faina.
  4. Apoi adaugam sarea, uleiul si laptele si framantam 5-10 minute.
    Atentie: aluatul o sa fie foarte moale si o sa se lipeasca de degete, nu-i niciun fel de problema. Il framantati asa moale.
  5. Dupa ce am terminat de framantat punem hartie de copt in 2 tavi .
  6. Aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald 40-50 de minute.
  7. Dupa ce a crescut presaram cu putina faina aluatul, facem 3 bile si le punem in una din tavi si restul in tava a doua (sau puteti face ce forme doriti, impletita etc).
  8. Nu vom folosi spatiu de intins aluatul tocmai pentru ca este prea moale.
  9. Se mai lasa sa creasca in tavi vreo 5-10 minute si intre timp se incinge cuptorul.
  10. Lasam la cuptor cam 40 de minute la foc mic sau pana se rumeneste deasupra. (Se poate face si testul scobitorii)
  11. Imediat cum o scoatem din cuptor umezim cu putina apa deasupra ca sa se pastreze coaja frageda. Daca doriti, puteti acoperi paine cu un prosop curat de bumbac.E o placere sa o rupi cat e calda si sa simti aburii cum iti inunda narile. Nu o taiati calda, lasati sa se raceasca aproape complet, altfel o sa fie pe jumatate cruda.

 

Pofta buna !

 

Tags