Varza este una dintre cele mai versatile legume, dar care, de cele mai multe ori, nu este folosita la adevaratul ei potential.
Fierberea nu e singura metoda de preparare
In cultura gastronomica romaneasca varza este de cele mai multe ori calita sau fiarta. Numai ca exista si alte variante, care nu numai ca sunt delicioase, dar nici nu lasa mirosuri in bucatarie. Varza poate fi coapta sau pusa pe gratar. Nu trebuie decat sa o taie in felii. Sa o asezonezi si ai terminat treaba.
Salata de varza cruda este buna in orice anotimp. Poti folosi atat varza rosie, cat si alba pe care sa le asezonezi cu sare, piper, ulei si otet.
Nu alegi soiul potrivit
Nu toate soiurile de varza sunt la fel, iar alegerea celui potrivit poate duce la un rezultat superior. Cel mai bogat soi este cel cu frunzele mai verzi si poate fi folosit pentru toate preparatele. Varza rosie este bine sa fie consumata cruda, dar daca vrei totusi sa o supui unui tratament termic este bine sa adaugi si niste zeama de lamaie pentru a o ajuta sa isi pastreze culoarea.
Nu pui sare cand trebuie
Daca faci salata este bine sa pui sare inainte de a ameteca varza cu restul ingredientelor. Poti lasa sa treaca si o ora pana cand adaugi si altceva in salata. In cazul tratamentului termic, sarea se pune in timpul procesului de gatire, la inceputul acestuia.
Azi Gătim Ca La Țară- Mâncare De Varză Dulce Cu Carne De Porc Și Mămăligă
Ingrediente:
1 varză dulce de vreo 1,5 kg
2 cepe mari
1 ardei gras
1 pahar suc de roşii sau 1 cutie roşii decojite
500 g carne de porc mai grasă
200 g kaiser,piept de porc, costiță
frunze de dafin
cimbru
mărar
sare,piper, o lingură de boia de ardei dulce
ulei, apă
o lunguriță de Vegeta
Mod de preparare:
Varza o tocăm mărunt și o frecm cu puțină sare și o lăsăm la înmuiat.
Punem carnea tăiată în bucăți potrivite în câteva linguri de untură topită sau ulei şi o lăsăm la prăjit, întorcând-o pe cealaltă parte când e rumenită.
Adăugăm costița tăiată în cubulete mai mari, lăsăm vreo 10 minute la foc mic și acum adăugăm ceapa tocată solzișori și ardeiul cubulețe.
Lăsăm vreo 5 minute, stoarcem bine varza și o punem peste carne. Amestecăm și lăsăm vreo 10 minute cu capac la foc mic să își lase zeama.
Dacă mai trebuie, punem apă cât să acopere varza. Lăsăm să fiarbă varza, adăugăm roșiile, boiaua, piperul si foile de dafin.
Mai lăsăm vreo 5 minute cu capac după care punem cimbrul, piperul și mărarul. Dacă vreți, mai potriviți gustul cu un strop de Vegeta ți sare, atenție la sare.
Lăsăm să mai scadă puțin, punem capacul și lăsăm așa cu focul stins vreo 15 minute- timp în care facem mămăliga.
Servim la masă cu mămăligă sau pâine proaspătă și obligatoriu ardei iute. Cine vrea, poate pune smântână în farfurie.
Pofta Buna!