Aperitive si Gustari

Gogosari in otet. Reteta si secretul lor

 

 

 

 

Se cumpara 5 Kg de gogosari potrivit de mari, bine copti, tari, din cei romanesti (au o culoare rosie, mai inchisa si sunt mai carnosi – mai grosi in „carne”).

Se spala gogosarii cu apa rece si se lasa la scurs, in raftul de vase. Se curata de cotoare si de seminte. Se taie gogsarii in jumatati.

Intr-o cratita de 3 litri se pune 1 litru de otet alimentar, de 9 grade, otet de fermentatie, obtinut din vin alb, prin distilare.

Se pune otetul la fiert, la foc mare, intr-o cratita cu capac, impreuna cu 250 grame de zahar (de preferat 1 pahar de miere), 250 ml ulei de floarea soarelui, sare grumjoasa (dupa gust, cam 3-4 linguri), boabe de piper negru, boabe de mustar, foi de dafin.

Atentie !

Focul fiind mare, otetul poate fierbe in timp scurt si daca nu supraveghezi cratita, capacul la cratita incepe „sa joace”, aburii fierbinti si lichidul ies din cratita, lichidul te stropeste, iar aburii te „parlesc”, pe te miri unde.

Cand otetul a dat in fiert, se oparesc gogosarii 1-2 minute.

Se scot gogosarii opariti, din cratita, cu o spumiera si se lasa intr-un vas, sa se raceasca cateva minute. Se aseaza gogosarii opariti, in borcane. Se acopera gogosarii din borcane, cu zeama din cratita si se inchid borcanele cu capace etanse.

Se intorc borcanele cu gura in jos, pentru 10-15 minute, pentru a se „aerisi” si a patrunde lichidul in masa de gogosari.

Secret !

Nu cumpara otet alimentar, din cel facut din acid acetic, fabricat industrial. Strici legumele degeaba si iti bati joc de bani si de munca ta. Muraturile nu au niciun gust si se mai si inmoaie repede.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Despre Mancare