Remedii naturiste

De ce apare durerea de genunchi? Cauze, simptome și metode de tratament

 

 

 

 

Dintre toate articulatiile, genunchii sunt cel mai frecvent afectati în procesele inflamatorii si dureroase. Durerea de genunchi nu mai este doar apanajul vartselor inaintate. Din ce în ce mai multi pacienti se plang de dureri de genunchi. Apar initial ca niste dureri surde, nu împiedica mersul, ci sunt doar ca o jena care arata ca este ceva acolo. Apoi, treptat, se intensifica si incepe schiopatatul.
Cand durerile impiedica mersul, in general, pacienti se ingrijoreaza si daca nu au facut-o pana atunci, incep sa umble pe la medici, initial reumatologi sau specialisti în recuperare medicala sau internisti,ortopezi, etc. Dar în ciuda tratamentelor clasice si a multor pastile anti-algice, durerile nu cedeaza. Ori se amplifica, ori raman la fel de deranjante în continuare.
In continuare, va voi prezenta cauza principala a durerii de genunchi- gonartroza si care sunt variantele terapeutice cele mai eficiente.
Gonartroza -artroza genunchiului se caraterizeazǎ printr-un proces degenerativ de degredare a articulatiei de la nivelul genunchiului. Degenerarea articulatiei genunchiului incepe cu distrugerea cartilajului articular, iar pe mǎsurǎ ce progreseazǎ pot fi afectate si tesuturile moi.

Cauzele:

• Traumatisme vindecate incorect sau repetate- sportul de performanta- solicita foarte mult articulatiile
• Obezitate
• Alte forme de artritǎ inflamatorie
• Varsta inintata
• Apartenenta la sexul feminine (boala apare in special la femei)
• Alte afecțiuni inflamatorii
• Factori genetici
Unii psihologi indica legatura între genunchi si un sentiment interior de umilinta. Cand o persoana se simte „ingenunchiata” într-o situatie din viata, umilita si pusa în genunchi de o situatie sau o persoana, atunci sufera în planul fizic genunchii, într-o somatizare a acestei probleme emotionale.

Simptome:

Gonartroza primara se caracterizeazǎ prin durere usoara sau rigiditate care apare ȋn special dimineata. Pacientul experimenteazǎ rigiditate dupǎ sederea prelungita in sezut sau culcat. In acest stadiu, genunchiul nu este distorsionat, iar mobilitatea nu este compromisă.
Gonartrozǎ de gradul II-durerea apare nu doar ȋn starea de repaus, iar genunchiul este deformat și crescut în volum. Adesea, pacientul nu poate indoi piciorul pȃnǎ la capǎt.
Gonartroza de gradul III prezinta aceleasi simptome, doar ca severitatea lor este mai mare. Durerea apare atat cȃnd pacientul merge dar si cand se odihneste. Pacientul nu isi mai poate indoi genunchiul, iar deformarea este vizibila cu ochiul liber.
Articulatia genunchiului este prima care se rigidizeaza ca urmare a stilului sedentar de viata. Statul pe scaun perioade lungi de timp (si o persoana adulta sta pe scaun peste 9-10 ore pe zi, la birou sau în masina), determina o întepenire în special a articulatiei genunchilor, care nu mai sunt aproape de loc utilizati. Daca un adult încearca sa ia ceva de jos, când sta în picioare, nu îndoaie genunchii (aproape ca nu-i mai poate folosi, chiar daca nu sunt durerosi), ci se îndoaie de la mijloc.

Tratament:

1. Miscare

Pentru pastrarea supletei articulatiei genunchiului, esential este mersul pe jos si miscarea fizica. Inotul este un sport foarte bun de tonifiere a articulatiilor intregului corp si de imbunatatit postura generala. Inatrirea musculaturii coapselor si a gambelor- este iarasi importanta pentru a ajuta articulatia genunchiului.

2. Dieta

Obezitatea este un factor de risc important pentru gonartroza. O masura terapuetica importanta in preventia si incetinirea progresiei bolii este scaderea in greutate.
Alte alimente cu efect terapeutic salutar asupra articulatiilor il reprezinta produsele din peste, oleaginoasele si legumele verzi. De evitat sunt: produsele din carne, mai ales carnea rosie si carnea de pui.

3. Gemoterapie

Preparatele gemoterapice pentru întarirea articulatiei genunchiului sunt Extractul din muguri de Vita de vie – Vitis vinifera MG=D1, Extractul din muguri de Jneapan – Pinus montana MG=D1, Extractul din mladite de Mur – Rubus fructicosus MG=D1; (pentru persoanele vârstnice, în special) sau Extractul din muguri de Coacaz negru – Ribes nigrum MG=D1. Combinatiile dintre preparate se fac functie de simptomatologia clinica si de intensitatea prinderii articulare.

4. Acupunctura

Se vor aborda legaturile dintre functionarea ficatului a vezicii biliare si a rinichilor , ca organe energetice si articulatii, oase si tendoane, precum si puncte locale. Din experienta, este cea mai buna metoda de tratament- net superioara abordarii medicamentoase. Rezultatele positive apar de la primele sedinte- mai ales in ceea ce priveste ameliorarea durerii. Restabilirea mobilitatii articulare se obtine- in functie de intensitatea afectarii articulare dupa un numar variabil de sedinte.
Abordarea holistica- acupunctura, gemoterapie, homeopatie, cea pe care o recomand – este infailibila, avand rezultat pozitiv in toate cazurile.

 

Sursa : Acupunctura