Flori si gradina

Aloe vera o planta minune. Beneficii majore pentru sanatatea ta!

 

 

 

 

Despre aloe vera multa lume spune ca este o planta miraculoasa. Gelul care se obtine din frunzele de aloe vera prezinta multiple beneficii sanatatii. Iata numai cateva exemple, potrivit specialistilor Positivemed.com.

 

 Imbunatateste digestia

O digestie sanatoasa este cheia absorbtiei tuturor nutrientilor si mineralelor pe care le luam din mancare. De asemenea, aloe vera ajuta la absorbtia corespunzatoare a proteinelor, ajutand la echilibrarea tranzaitului intestinal.

 Distruge celulele canceroase

Gelul din aloe vera imbunatateste sistemul imunitar si poate distruge celulele canceroase. Cel putin asa a reiesit dintr-un studiu realizat in 1995, care a demonstrat ca aloe vera are proprietati antitumorale.

 Reechilibreaza nivelul glicemiei

Aloe vera le vine in ajutor diabeticilor. S-a observat ca o cura de trei luni cu aloe vera a imbunatatit nivelul de glicemiei si a scazut colesterolul.

 Repara colagenul

Aloe vera repara colagenul, sucul sau contribuind la combaterea efectelor imbatranirii. De asemenea, aloe vera grabeste vindecarea ranilor, taieturilor, arsurilor usoare sau iritatiei pielii.

 Imbunatateste sanatatea dintilor

Dintii si gingiile se vor mentine sanatoase datorita proprietatilor antibacteriene si antimicrobiene ale aloe vera. Exista preparate din aloe vera pura care ajuta la eliminarea unor probleme grave precum gingiile sangerande sau ulceratiile orale.

 Sanatate cardiovasculara

Mai multe studii au dovedit faptul ca aloe vera aduce beneficii multiple sangelui, ajutand la transportarea oxigenului. Un studiu din anul 2000 a aratat ca aloe vera poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare si la reducerea colesterolului, facand sangele mai subtire.

Ajuta la slabit

Pentru ca ajuta la detoxifierea organismului, aloe vera contribuie si la pierderea in greutate, crescand totodata nivelul de energie al organismului.

 Reduce durerile articulare

Aloe vera folosit atat intern, cat si extern ajuta la reducerea inflamatiilor, contribuind astfel la scaderea in intensitate a durerilor. Evita totodata alimentele care contribuie la producerea inflamatiilor: carne rosie, dulciuri, prajeli.

 Hidrateaza pielea

Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce. De asemenea, aloe vera contribuie la echilibrarea nivelului pH-ului pielii.

Îndepărtează negii

Sunt multe persoane care se confruntă cu apariţia negilor şi cu „încăpăţânarea” acestora de a nu dispărea. Ei bine, negii se vor dizolva ca prin minune dacă vei zdrobi o frunză de aloe, o vei pune pe zona afectată şi vei înfăşura cu pansament.

Vindecă rănile şi arsurile

În urma unor studii făcute despre planta aloe vera, a reieşit faptul că aceasta stimulează regenerarea tisulară. Mai mult decât atât, în anul 1959 doctorul E.P Pendergrass a afirmat, după ce a tratat arsurile pacienţilor cu aloe vera, că plantă este cu 50% mai eficientă în tratamentul arsurilor decât toate celelalte remedii cunoscute în acest sens. Aşadar, aloe vera se poate utiliza cu succes chiar şi în cazul arsurilor provocate de soare (majoritatea produselor care tratează arsurile solare au la baza gel de aloe vera). Aloe vera este o plantă pe care oricine ar trebui să o aibă în casa – aceasta este un remediu perfect pentru îndepărtarea acneei, însă ea trebuie folosită punctual, doar pe coşuri şi nu pe toată faţa. De asemenea, concentraţia este foarte importantă – este recomandat să se utilizeze 70% gel de aloe vera şi 30% apă. Masca se aplică pe faţa curată şi este perfectă chiar şi pentru prevenirea apariţiei acestor probleme cu care fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat.

Detoxifiază organismul

În urma unor studii s-a ajuns la concluzia că aloe vera are proprietatea de a elimina materiile toxice din stomac, ficat, splină, vezică şi chiar colon. Tot aloe vera ameliorează şi tratează indigestia, ulcerul, artrita, infecţia vezicii urinare şi a rinichilor, reduce sucul gastric şi întăreşte tractul digestiv. Aşadar, sucul de aloe vera, administrat intern este considerată o adevărată minune. În acelaşi timp, aloe vera are rol de laxativ, distrugând anumite bacterii nocive din intestine.

Bun atât pentru oameni, cât şi pentru animale

Sucul plantei ajută adulţii, copiii dar şi animalele să acumuleze cât mai mulţi nutrienţi din alimentele şi suplimentele alimentare zilnice. Aloe vera este un tonic excelent, ajută la întărirea sistemului imunitar şi la funcţionarea corectă şi sănătoasă a tuturor organelor corpului. Aloe vera te mai poate ajuta dacă te confrunţi cu: astm, alergii, anemie, afecţiuni ale unghiilor, bronşită, cefalee, colită intestinală, cistită, herpes, crampe musculare, cataractă, conjuctivită,  despresie, hemoroizi, insomnie, înţepături de insecte, eczeme, vergeturi sau varice.

Cum se consumă?

Pentru cele mai bune rezultate, sucul de aloe vera trebuie consumat în stare pură, fără adaos de zahăr (băutura îndulcită nu-şi va face efectul). Dacă gustul sucului nu ţi se pare uşor de suportat, poate fi amestecat cu suc de mere.

Aloe vera în ghiveciul din casa ta

Planta Aloe este o floare pe care o poate îngriji oricine, chiar dacă este începător în acest domeniu. Aceasta nu este pretenţioasă şi nu cere ingrjiri deosebite.  Are nevoie să fie poziţionată într-un loc cu foarte multă lumină, în casă sau afară (balcon, grădină). Pământul trebuie udat mai rar, cam o dată pe săptămână, sau atunci când pământul este foarte uscat. Floarea nu suportă udările dese, acestea provocând putrezirea rădăcinii. În timpul iernii planta trebuie udată şi mai rar (poate supravieţui fără apă chiar şi trei săptămâni). Aloe vera creşte foarte mult şi foarte repede, astfel că în mod sigur va avea nevoie ca din an în an să fie schimbată în ghivece mai mari.

Recoltare

recoltare aloeDe la planta se folosesc cu precadere frunzele care se recolteaza numai manual, de la plantele de peste 3- 4 ani, prin ruperea a 3-5 frunze exterioare, la interval de 5-8 saptamani.

Daca extragi imediat sucul, ai grija ca se oxideaza foarte rapid daca nu este prelucrat in decurs de doua ore, pierzandu-si aproximativ 95% din principiile active .

Daca alegi sa pastrezi frunza pe care o tai, este bine ca stiut ca isi pastreaza proprietatile aproximativ 3 luni daca o pastrezi la racoare.

Daca doresti sa extragi miezul, iata cum ar trebui sa procedezi : taie frunza in partea cea mai lata in asa fel in cat sa obtii o felie de 2-3 cm grosime. Asteapta cateva minute pana ce aloina se scurge din „epi­derma” frunzei (acea substanta galbuie care este puter­nic laxativa, putand fi chiar toxica daca este ingerata in cantitati mari). Taie bucata de care avei nevoie, indeparteaza spinii si despic-o, apoi, pe lung.

Lipeste miezul frunzei direct pe locul ce urmeaza a fi tratat, fara sa apasaţi.

Precautii

Se recomanda utilizarea cu prudenta a plantei in caz de sarcina si alaptare dar si in cazul in care se administreaza medicamente antiaritmice, diuretice, antidiabetice, digitalice (glicozide cardiotonice).

In concluzie, plantati aloe intr-un ghiveci. Nu stiti cand veti avea nevoie de ea !!!

In loc de incheiere, iata cateva recomandari pentru ingrijirea plantei din ghiveci :

Aloe Vera se planteaza intr-un sol usor avand grica ca la fundul vasului sa pui un strat de pietricele pentru drenare iar deasupra un strat subtire de rumegus de lemn.

Plantele tinere se muta in ghivece mai mari si li se schimba pamantul in fiecare primavara, iar plantele batrane – o data la trei-patru ani

Aloe Vera trebuie udata des, avand grija ca apa sa nu balteasca pentru ca excesul de apa duce la putrezirea rapida a rădăcinii.

Pe timpul iernii aloe vera are nevoie de 12-14 grade celsiu si de lumina, iar vara are nevoie de multa caldura, soare si umezire moderata.

 

Sursa :  obiectiv.info , Gorj DominoInfuzie de sanatate