Pâine de casă, rumenita in cuptor ca pe vremea bunicii
Ingrediente :
apa calduta250 ml
zahar1 lingurita
drojdie proaspata25 gr
faina maia3 linguri
faina framantat600 gr
lapte caldut3/4 cana
sare2 lingurite
ulei2 linguri
Mod de preparare :
Intai facem maiaua in felul urmator: intr-un castronel frecam bine drojdia cu o lingurita de zahar, incalzim 230 ml apa si turnam peste drojdie (incalzita nu fiarta), amestecam, adaugam 3 linguri de faina si amestecam bine cu un tel.
Se lasa maiaua la crescut intr-un loc cald cam 15 minute.
Dupa ce a crescut maiaua si a facut o spuma frumoasa o punem in vasul de framantat. Se adauga faina si cu o lingura se amesteca pana cand lichidul este incorporat in faina.
Apoi adaugam sarea, uleiul si laptele si framantam 5-10 minute.
Atentie: aluatul o sa fie foarte moale si o sa se lipeasca de degete, nu-i niciun fel de problema. Il framantati asa moale.
Dupa ce am terminat de framantat punem hartie de copt in 2 tavi .
Aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald 40-50 de minute.
Dupa ce a crescut presaram cu putina faina aluatul, facem 3 bile si le punem in una din tavi si restul in tava a doua (sau puteti face ce forme doriti, impletita etc).
Nu vom folosi spatiu de intins aluatul tocmai pentru ca este prea moale.
Se mai lasa sa creasca in tavi vreo 5-10 minute si intre timp se incinge cuptorul.
Lasam la cuptor cam 40 de minute la foc mic sau pana se rumeneste deasupra. (Se poate face si testul scobitorii)
Imediat cum o scoatem din cuptor umezim cu putina apa deasupra ca sa se pastreze coaja frageda. Daca doriti, puteti acoperi paine cu un prosop curat de bumbac.E o placere sa o rupi cat e calda si sa simti aburii cum iti inunda narile. Nu o taiati calda, lasati sa se raceasca aproape complet, altfel o sa fie pe jumatate cruda.