Inedit

10 lucruri pe care să (nu) le spui unei persoane aflată în depresie

  

 

 

 

Când cineva apropiat ţie trece printr-o criză sau este într-o stare de depresie, atitudinea ta faţă de această persoană este foarte importantă. În mod normal, oamenii devin foarte iritaţi şi sunt irascibili în loc să fie răbdători cu cei din jur. O atitudine şi un comportament care denotă răbdare, compasiune, iubire este ceea ce se cere aici. Deşi poate fi destul de dificil, reţinerile şi răbdarea de care dăm dovadă pot fi nimic altceva decât cârligul de care se va agăţa persoana suferindă. Atunci când cineva drag ţie trece printr-o depresie, oferă-i acest cârlig de care să se agaţe şi trage câte puţin spre mal. Împreună cu atitudinea răbdătoare, sunt foarte importante şi cuvintele sau frazele pe care alegi să le spui. În exprimări, fii atent să pui accentul pe următoarele aspecte:

 

–          Arată-i că eşti alături;

–          Spune-i că este important/ă şi contează;

–          Arată-i compasiune şi ajută-l/o;

–          Fii conştient că depresia este o stare reală şi comportă-te ca atare;

–          Arată-i că încă există speranţă;

–          Spune-i că poate trece peste asta, că poate depăşi situaţia;

–          Încearcă să înţelegi în loc să judeci;

–          Arată-i că eşti alături orice s-ar întâmpla;

–          Spune-i că veţi trece peste tot împreună etc.

Acestea sunt probabil cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de relaţia ta cu cineva drag care trece printr-o criză de depresie. Mai jos vreau să-ţi pun la dispoziţie câteva fraze pe care să le foloseşti şi, în acelaşi timp, câteva expresii pe care să nu le rosteşti niciodată:

 

Spune   Nu spune
1.Nu eşti singur. 1.Există cineva care se simte mai prost/rău decât tine.
2.Eşti important pentru mine/Tu contezi (pentru mine, pentru cei din jur etc.) 2.Viaţa nu este corectă/dreaptă/cinstită.
3.Vino să te îmbrăţişez/Vrei să te îmbrăţişez? 3.Încetează să-ţi plângi de milă/Nu te mai jelui.
4.Nu eşti nebun/bolnav./Nu înnebuneşti. 4.Şi ce dacă eşti în depresie? Nu eşti aşa mai tot timpul?!
5.Noi suntem aici pentru a te ajuta./Noi suntem aici pentru a ne ajuta unii pe alţii. 5.Încearcă să nu mai fii depresat.
6.Când această stare va trece, noi ambii vom fi încă aici. 6.Este doar vina ta.
7.Eu nu am nici cea mai mică idee prin ce treci tu, însă îţi sunt alături/îţi voi fi alături oricând ai nevoie. 7.Crede-mă, te înţeleg foarte bine, şi eu am fost în depresie odată pentru câteva zile.
8.Nu intenţionez să te las/să te abandonez/să-ţi întorc spatele/să uit de tine. 8.Depresia ta nu e decât un mod de a ne pedepsi/de a te răzbuna pe noi.
9.Te iubesc/ţin la tine. 9.Nu te-ai săturat să fii tot timpul aşa egoist/ă?
10.Îmi pare rău că suferi/că treci prin atâta suferinţă. 10.Ai încercat medicamente/ceai verde/miere etc. Ştii că face minuni în starea ta?

 

Atitudinea şi comportamentul tău pot face diferenţa. Nu uita asta niciodată.

 

Imagini pentru i persoane depresive

 

Sursa : LINIA …