Bauturi

Tuse seacă, uscată, sâcâietoare – remedii şi tratamente naturiste

 

 

Tuse seacă, uscată, sâcâietoare – remedii şi tratamente naturiste

 

Chiar dacă tusea poate fi neplăcută, ea contribuie la starea noastră de sănătate, căci, tuşind, ne curăţăm căile respiratorii. De regulă, cauza principală a tusei este o răceală. Mai întâi ne doare gâtul, apoi se instalează o tuse uscată. În primul rând vom apela la remedii care uşurează tusea şi dizolvă mucozităţile. De asemenea, este util să facem băi fierbinţi, să folosim antitusive naturale şi să bem cât mai multe lichide de preferinţă ceai de plante.

Iată câteva remedii să scăpaţi de tusea iritantă:

– Din ridiche neagră se prepară un suc de tuse extrem de eficient. Se scobeşte o ridiche pe interior şi se umple cu 2-3 linguriţe de miere. Partea de jos a ridichii se perforează se aşează ridichea pe un borcan şi se ţine în apropierea unei surse de căldură (calorifer). Din sucul care se scurge se consumă câte 1 lingură la 1-2 ore.
– Berea caldă alină tusea iritativă. Pentru aceasta, se încălzeşte 1/2 l de bere cu 4 linguri de miere şi se bea încet amestecul, seara, înainte de culcare.
– Siropul din muguri de brad alungă tusea supărătoare. Se iau în acest scop 200 g muguri de brad proaspeţi, se pun 24 de ore la înmuiat în 1/2 l apă, apoi se dau scurt în clocot. Se strecoară şi se fierbe un sirop cu 500 g zahăr. Se iau câte 2-3 linguriţe zilnic.
– Cine îşi pune peste noapte o compresă cu nucşoară, scăpă repede de tuse. Se întinde un strat gros de vaselină de la farmacie pe o bucată de pânză. Se împrăştie pe deasupra 1/2 linguriţă de nucşoară pisată mărunt şi se înglobează în vaselină. Se pune pânză pe piept şi se fixează cu un fular de lână.
– Inhalaţiile au, de asemenea, un efect calmant asupra tusei. Turnaţi 2-3 picături de ulei de eucalipt, de cimbru sau chiparos în apă fierbinte şi inhalaţi.

Tinctura de violete şi iederă

Se recomandă mai ales în crizele de tuse iritativă. Se mărunţesc 20 g flori de violete şi 20 g frunze de iederă şi se pun într-o sticlă închisă ermetic, care se umple cu 0,7 l rachiu sau vodcă. Se ţine 4 săptămâni la macerat, scuturând amestecul o dată pe zi. În final se strecoară şi se toarnă în sticle sterile, închise la culoare. Se iau de 3 ori pe zi, câte 15 picături cu pâine sau zahăr. Pentru diabetici, se recomandă doar pâinea.

Ceai de levănţică şi mentă

Florile de levănţică au un efect calmant asupra nervilor căilor respiratorii. Se dă în clocot 1 l de apă şi se adaugă 20 g flori de levănţică şi 20 g de mentă. Se lasă 5 minute la infuzat, se strecoară şi se bea zilnic de 3 ori câte o cană. Se îndulceşte după gust.

Miere cu hrean şi ceapă

Atât hreanul, cât şi ceapa conţin substanţe antibiotice. Se rade 1 legătură de hrean proaspăt, pe răzătoarea fină, se amestecă cu 5 linguriţe de miere şi cu o ceapă tocată, apoi se adaugă 5 linguri de apă. Amestecul se lasă să dea câteva clocote şi se răceşte. Se ia câte o linguriţă de 5 ori pe zi.

Substanţele din mușchiul-de-piatră calmează mucoasele iritate. Se toarnă 1 + 1/2 l apă peste 3 linguriţe de sămânţă de fenicul şi 3 linguriţe mușchi-de-piatră şi se pune pe foc. Se lasă să fiarbă până ce scade cam jumătate din apă. Se strecoară şi se fierbe cu 250 g de zahăr candel, până se îngroaşă ca un sirop. Se ia câte 1 lingură la 3 ore.

Elixir de fructe

Rădăcina  de iarbă-mare dizolvă mucozităţile, calmează tusea şi spasmele. Se amestecă 10 g afine uscate, cu 10 g măceşe şi 10 g sămânţă de năsturel. Se adaugă peste ele 1 l de vin alb sec şi se fierb 5 minute. Se strecoară, se adaugă 20 g de rădăcină de iarbă-mare şi se lasă o zi. Se strecoară din nou şi se pune în sticle. Timp de 3 săptămâni se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.

Imagini pentru remedii naturiste pentru tuse

Sursa: Gorj Domino