Flori si gradina

Tăierea trandafirilor primăvara – sfaturi pentru florarii începători!

 

 

 

 

În noul sezon, lucrările în grădina cu flori încep cu înlăturarea învelișului de iarnă și tăierea arbuștilor și florilor. Trebuie să acordați o atenție deosebită trandafirilor, deoarece fără o îngrijire minuțioasă nu vă vor putea bucura cu o creștere și înflorire viguroasă sau vor avea o viață scurtă.

Un rol important îl joacă tăierea sanitară a plantelor până la țesutul sănătos (verde). În primăvară se taie toate tipurile de trandafiri. În această perioadă este necesar să se elimine toți lăstarii uscați, bătrâni și degerați, deoarece aceştia consumă în mod inutil resursele trandafirului, planta trebuie să dea alți lăstari noi, pe care în curând se vor forma muguri. De asemenea, prin curățarea de primăvară, se oferă trandafirilor forma dorită, se taie lăstarii pentru a stimula înflorirea și se înlătură lăstarii tineri de la baza tufișului.

Perioada în care se taie trandafirii primăvara diferă de la an la an, pentru că iarna pleacă diferit. Trebuie să vă orientați după condițiile meteorologice și starea plantelor. Trandafirii se curăță pe vreme caldă, mugurii apar, dar lăstarii încă nu încep să crească. De obicei, acest lucru are loc în lunile  martie-aprilie.

Se recomandă să tăiați plantele într-o zi cu soare cu ajutorul unui secător ascuțit, lamele căruia se degresează cu soluție de permanganat de potasiu. Se efectuează tăierea oblică, sub unghi de 45 grade, la 5-7 mm mai sus de mugur, iar tăieturile se ung cu var de grădină. Pe lângă aceasta, e nevoie să stropiți tufișul, până dă frunze, cu sulfat de cupru.

Tăierea trandafirilor urcători primăvara
Trandafirii cățărători se taie primăvara cu scopul de a da formă tufișul. Deși plantele din această categorie nu trebuie neapărat tăiate, totuși după 2-3 ani va fi dificil să vă apropiați de tufa cu multe ramuri crescute pentru a le înveli și proteja de iarnă. Din acest motiv, primăvara, după înlăturarea învelișului de iarnă și tăierea sanitară a tufișului de trandafir urcător, se îndepărtează toate ramurele dense și se aranjează în așa mod, încât lăstarii să crească orizontal.

Tăierea trandafirilor tip tufă primăvara
Pentru ca tufa de trandafiri să aibă o formă atrăgătoare, toți lăstarii bătrâni se taie cât mai aproape de ”inel” și nu se lasă ”trunchi”. O plantă matură trebuie să fie formată din 3-5 lăstari puternici, care se scurteză până la 3-4 muguri. În acest caz, înălțimea tufei este de 10-20 cm. Ramurile care se încalecă la fel trebuie înlăturate. Totuși, din 2 ramuri de acest gen, se lasă ramura care este mai tânără (care are coaja mai deschisă la culoare) și este mai reușit poziționată.

Tăierea trandafirilor hibrizi de ceai primăvara
Un trandafir hibrid de ceai matur se taie la înălțimea de 20-25 cm de la pământ, păstrând câte 5-6 muguri pe lăstar. Tufele tinere se taie la distanța de 15 cm, astfel încât să rămână câte 2-4 muguri pe lăstar. Trandafrii de acest tip înfloresc din mugurii din anul curent, de aceea puteți fără frică să înlăturați toate ramurile cu vârsta mai mare de 2 ani și să le scurtați pe cele tinere (acest lucru stimulează înflorirea).

Tăierea trandafirilor din clasa floribundă primăvara
Tăierea acestui tip de trandafiri trebuie să fie mai blândă decât cea a trandafirilor hibrizi de ceai. După iarnă, lăstarii mai mari de 2-3 ani se scurtează, nu se înlătură complet, iar cei tineri se scurtează doar cu 1/3 din lungime.

Tăierea trandafirilor acoperitori de sol primăvara
Aceste plante nu au nevoie să le dați formă, din această cauză este suficientă o ușoară tăiere sanitară. Se înlătură ramurile care cresc vertical. Dacă lăstarii vechi au trecut cu bine peste iarnă (au coaja verde),  atunci sunt lăsați neatinși. Totuși, o dată la 5-6 ani trandafirii acoperitori de sol trebuie curățați bine (lăstarii laterali se scurtează până la 2-4 muguri), în caz contrar tufa încetează să mai crească.

Tăierea trandafirilor de bordură primăvara

La tufele adulte, lăstarii centrali care cresc vertical nu se taie (spre deosebire de trandafirii acoperitori de sol), iar cele laterale – se taie puțin. În plus, pentru ca tufele de trandafiri să crească frumos și proporțional, în primul an la sfârșitul primăverii și vara, toți lăstarii se taie deasupra la a 4 sau a 5 frunză și se elimină la timp toate butoanele ofilite.

Tăierea trandafirilor de parc primăvara
Timp de câțiva ani, acest soi de trandafiri înflorește fără curățare, pentru că florile apar atât pe lăstari noi, cât și pe cei vechi. Primăvara se face doar o tăiere sanitară. Totuși, lăstarii tufelor bătrâne trebuie scurtate puțin, de altfel florile vor deveni mici și puține la număr.

Tăierea trandafirilor de apartament primăvara

Florarii cu experiență recomandă să tăiați trandafirii de cameră toamna, nu primăvara. Dacă totuși nu ați reușit să faceți acest lucru, atunci regina florilor se curăță în martie-aprilie, când butonale încă nu au răsărit. Țineți cont de următoarele reguli:

-lăstarii de anul trecut se scurtează astfel încât pe fiecare ramură să rămână câte 3-4 butoane frumoase;

-dacă trandafirul dă puține flori, atunci planta se reînoiește prin tăiere puternică;

-se oferă tufei forma dorită (minge, elipsă, con) și se înlătură toate ramurile slabe, subțiri, deteriorate, uscate și care cresc în interior.

Țineți minte că trandafirii se taie și se curăță nu doar primăvara.

 

Sursa: Sfaturi pentru casă și grădină