Bauturi

Stiati ca persoanele care consuma cafea traiesc mai mult

 

 

cafea-la-fitto-cafe

 

 

Beneficiile consumului de cafea

Te-ai gandit vreodata la ceasca de cafea pe care o savurezi dimineata sau la pranz, ca la un elixir de sanatate si nu doar ca la o sursa de placere si energie?

Cercetatorii au confirmat: Cafeaua este una dintre cele mai sanatoase bauturi de pe planeta! O serie de studii au probat si confirmat faptul ca persoanele care beau mai multa cafea traiesc mai mult si au un risc mai mic de a se imbolnavi de boli precum Alzheimer, diabet, cancer hepatic si cancer de piele.

Cafeaua este o sursa importanta de antioxidanti

Atunci cand apa calda trece prin zatul de cafea in timpul fierberii, substantele din boabele de cafea se amesteca cu apa si devin parte a bauturii. Chiar mai mult decat atat, o ceasca de cafea contine mai multi antioxidanti decat o ceasca de ceai verde. Cercetatorii au identificat peste 1000 de substante cu efect antioxidant in boabele de cafea. In acest fel o ceasca de cafea pe zi (consumata oricand in timpul zilei) ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi (substante nocive care actioneaza asupra tuturor celulelor din organism ducand la aparitia a numeroase boli printre care se numara: cancerul si bolile cardiovasculare).

Cafeaua, credeti sau nu, este cea mai mare sursa de antioxidanti din dieta occidentala, depasind atat fructele, cat si legumele… luate impreuna. Atunci cand beti o ceasca de cafea, nu obtineti doar cafeina, ci si o multime de alti compusi benefici, inclusiv antioxidanti.

Mai multe studii extinse au aratat ca persoanele care consuma cafea traiesc mai mult decat cele care nu consuma

Exista mai multe studii care arata ca oamenii care beau cafea prezinta un risc mai mic de deces datorat unor boli grave.

Un studiu revolutionar, cel mai mare de acest fel, a fost publicat in New England Journal of Medicine in 2012:  In acest studiu, 402.260 de persoane cu varsta cuprinsa intre 50 si 71 de ani au fost intrebate despre consumul lor de cafea. Rezultatele au fost remarcabile. Dupa urmarirea persoanelor timp de 12-13 ani, cele care au consumat mai multa cafea au prezentat un risc mai mic de deces. Doza optima pare a fi de 4-5 cesti de cafea pe zi – barbatii au prezentat un risc mai mic cu 12% si femeile cu 16%. Consumul de 6 sau mai multe cesti pe zi nu a evidentiat un beneficiu suplimentar. Totusi, chiar si un consum moderat de cafea (1 ceasca pe zi) a fost asociat cu o reducere de 5-6% a riscului de deces, aratand ca si o cantitate mica poate avea efect. Desi aceste numere pot parea mici, avand in vedere cat de mult este raspandit consumul de cafea, acest lucru ar putea avea implicatii pentru milioane de oameni.

Cand s-au analizat cauzele de deces, s-a constatat ca persoanele care au baut cafea s-au imbolnavit mai putin de infectii, boli respiratorii, diabet, accident vascular cerebral si boli cardiovasculare. Beneficiile nu par a fi atribuite cofeinei, deoarece atat cafeaua decofeinizata, cat si cea normala au avut acelasi efect. Desigur, acesta este un studiu observational, care nu poate dovedi ca riscul redus a fost cauzat de cafea. Insa este macar o buna reasigurare ca cel putin cafeaua nu este personajul negativ asa cum se credea.

Multe alte studii au dus la rezultate similare

Exista si studii de la Harvard care au constatat ca daca bem cafea devenim mai fericiti,

reducandu-se riscul de depresie cu 20% si riscul de suicid cu 53%. Dar acesta va fi un alt subiect pe care il vom discuta in curand.

Cafeaua este foarte sanatoasa

In ciuda faptului ca a fost condamnata in trecut, cafeaua este una dintre cele mai sanatoase bauturi de pe planeta.

Tie iti place cafeaua?

Sursa: Fitto Café