Bauturi

Siropul de CIMBRU – remediul natural pentru tuse, dureri în gat, infecții respiratorii!

 

 

Siropul de CIMBRU – remediul natural pentru tuse, dureri în gat, infecții respiratorii!

 

Cimbrul este considerat una dintre cele mai parfumate plante aromatice folosite în gastronomie, însă beneficiile lui pentru sănătate depășesc cu mult așteptările noastre.

Acesta are multiple proprietăți terapeutice, fiind indicat mai ales în afecțiunile respiratorii. Acțiunea sa antibacteriană, antivirală, analgezică și expectorantă ajută la ameliorarea durerii din gât și a tusei.

Cimbrul stimulează funcțiile plămânilor și eliberează căile respiratorii. Simptomele bronșitelor acute sau cronice, a virozelor respiratorii și tusei pot fi reduse cu siropul de cimbru, care are efect expectorant.

Cimbrul poate combate și bacteriile. Din acest motiv, este indicat să consumi sirop de cimbru când ești răcit, ai gripă sau o infecție.

Totodată, cimbrul este eficient și în tratamentul astmului, pneumoniei și infecțiilor respiratorii, faringita și laringita.

Ingrediente:

– 50-100 g cimbru uscat,
– 150 g miere,
– 1 lămâie,
 200 ml apă,
 o sticlă sau un borcan de 350 ml.

Mod de preparare:

 Se pune lămâia tocată mărunt într-un borcan de sticlă și se acoperă cu mierea de albine. Mierea va macera lămâia și astfel va rezulta un suc foarte sănătos și gustos.

 Între timp, cimbrul fărâmițat sau tăiat mărunt se pune într-o oală mică și se acoperă cu cele 2 căni de apă. Se lasă să fiarbă (la foc mic), până când lichidul se reduce la jumătate (100 ml lichid).

 Se lasă apoi ceaiul la răcit, se strecoară și se toarnă peste mierea și lămâia din borcan. Se amestecă bine cu o lingură și se pune capacul. Siropul se păstrează la frigider, timp de 1 lună.

Adulții pot lua câte 2 lingurițe de sirop, de 3 ori pe zi, ca atare, sau dizolvate într-o cană cu ceai cald. La copiii cu vârsta de peste 7 ani se poate da câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, după mese, cu puțin ceai.

Proprietățile vindecătoare ale plantei se datorează timolului, ingredientul activ din cimbru care acționează ca un agent antimicrobian puternic.

Mierea este mai eficientă decât medicamentele convenționale utilizate pentru tratarea tusei și a durerilor în gât, datorită efectului calmant asupra gâtului iritat.

 

 Sursa