Categorii

Bauturi

Preparate si modul de folosire a nucilor, a frunzelor de nuc si beneficii. Retetele domnului farmacist Bobaru

 

 

Preparate si modul de folosire a nucilor, a frunzelor de nuc si beneficii. Retetele domnului farmacist Bobaru

 

 

Preparate si modul de folosire a nucilor, a frunzelor de nuc si beneficii. Retetele domnului farmacist Bobaru.

Preparate din nuc

Uleiul de nucă

Se obţine mai greu în gospodărie, pentru că avem nevoie de o presă de mână, pentru stors. Se găseşte în co­merţ, îmbuteliat, putând fi folosit la gătit, în locul uleiului de măsline sau de floa­rea-soarelui. Uleiul de nucă are un dezavantaj: râncezeşte mult mai repede decât celelalte uleiuri alimentare.

Miezul de nucă natur

Se foloseşte ca atare sau în diferite specialităţi de cofetărie, atât pentru efec­tul gustativ plăcut, cât şi pentru pro­prietăţile terapeutice.

Infuzia

Mod de preparare: o lingură de frunze de nuc uscate şi mă­runţite groscior se infuzează timp de 30 minute, cu 250 ml de apă fiartă, după care se fil­trează. Se îndulceşte după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul

Mod de preparare: o lin­gură de coji verzi de nuci uscate şi mărunţite groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas de pre­ferinţă din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se comple­teze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală (aceasta din urmă se va umecta cu puţină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluţia extractivă se va pierde, din cauza îmbibării filtrului din vată). Se îndulceşte ca şi infuzia.

Tinctura

Mod de preparare: 2 linguri frunze sau coji verzi uscate şi mărunţite gros­cior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs dis­tilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece uşor partea limpede într-un alt fla­con, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasu­lui. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picu­rător. Ter­menul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Uleiul terapeutic

Uleiul de nucă

Mod de preparare: Miezul pisat de la 4 nuci se fierbe îm­preună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folo­seşte extern, în bolile dermatologice.

Nota farmacistului: Dezvoltarea şi funcţionarea organismului uman, în speţă procesul vieţii, se des­fă­şoară dacă organismul dispune în prin­cipal de hi­draţi de carbon (glucide), lipide (grăsimi) şi proteine (amino­acizi), toate acestea provenind în primul rând din alimentaţie. În categoria lipidelor se încadrează şi acizii graşi nesaturaţi, numiţi şi acizi esenţiali sau acizi omega. Grăsimile animale sau vegetale solide (precum slănina, untura, margarina) au în compoziţie acizi graşi saturaţi care sunt dăună­tori sănătăţii, spre deosebire de grăsimile lichide (uleioase) care sunt acizi graşi nesaturaţi, benefici pentru buna funcţio­nare a organismului. De aceea, se recomandă ca aportul de lipide necesar metabolismului uman să fie în primul rând sub formă de ulei vegetal. Uleiul de nucă, prin conţinutul ridicat în acizi graşi esenţiali, tip omega (acidul linolenic şi acidul linoleic) depă­şeşte cu mult uleiul de măsline, struguri, avocado, apropiindu-se foarte mult de uleiul de peşte. Se justi­fică pe deplin consumul regulat de miez de nucă sau ulei de nucă în alimentaţia cotidiană.

Tratamente interne

Pentru prevenirea unor boli şi menţinerea stării de sănătate se reco­mandă, adesea, practicarea curelor terapeutice cu diferite legume, fructe sau preparate din ele. Sunt deja cunoscute curele de pepeni pe timp de vară sau cele de struguri, toamna. Puteţi introduce şi cura cu miez de nucă în tabietul dumneavoastră zilnic.

* Boli ale aparatului cardio-vascular – boală coronariană, hipertensiune, angină pectorală, infarct miocardic

Miezul de la trei 3 nuci se consumă după fiecare masă, dimineaţa sau seara, pentru a preveni bolile ini­mii şi ale vaselor. Dacă deja există o boală instalată, folosim infuzia, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere, decoctul – câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere, sau tinctura – câte 20 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.

* Ateroscleroza (depunerea de grăsimi pe artere, care are ca efect îngustarea şi pierderea elasticităţii lor)

Poate fi prevenită, dacă se consumă regulat miezul de nucă sau uleiul de nucă. Este demonstrat clinic faptul că depunerile de colesterol rău (LDL) pe artere sunt împiedicate de acizii esenţiali omega 3 şi 6, pre­zenţi în cantităţi mari în miezul de nucă sau uleiul de nucă.

* Boli ale aparatului circulator periferic – varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr şi miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcit după gust cu zahăr sau miere.

* Boli ale aparatului digestiv – dispepsii, regurgitaţii, colici, diaree de natură bacteriană, flatulenţă, balonări

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, în­dul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Dacă infuzia, tinctura sau decoctul obţinute din frunze sau coajă verde de nuc combat diareea, consu­mul de miez de nucă (de la patru nuci), seara, reglează tranzitul intestinal, adică combate constipaţia.

Decoct de coji de nuci verzi

* Boli hepatice – hepatite , ciroze, steatoze

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, în­dulcite după gust cu zahăr sau miere.

* Boli ale aparatului urogenital – cistite, pielite

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, în­dul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.

* Boli metabolice şi endocrine – diabet zaharat, hipotiroidie

Infuzia: se administrează câte 3 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fa­sole.

* Bolile pielii (dermatologice) – dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice şi streptococice, fungice

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.

* Boli ale anexelor pielii (păr) – alopecie, calviţie, peladă

Una din cauzele căderii părului este şi lipsa zincului din organism. Nucile conţin acest element, deci se recomandă să fie consumate regulat de cei ce au predispoziţie spre calviţie. Doza zilnică este de câte 2 nuci, dimineaţa şi seara, după mese.

* Afecţiuni alergice – urticarie, prurit, eriteme

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, în­dulcite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.

* Boli din sfera ORL – rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel, coada-şori­celului sau salvie.

* Boli de natură inflamatorie tip reumatic

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, în­dulcite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.

Administrarea internă se com­pletează cu aplicarea unor cataplasme (prişniţe) cu o fiertură obţinută din frunze de nuc, puse pe locul afectat.

* Boli de nutriţie – inaniţie, caşexie

Datorită conţinutului bogat în proteine şi a acizilor esenţiali tip omega, consumul regulat de miez de nucă sau ulei de nucă combate inaniţia şi caşexia, ce apar în bolile cronice consump­tive (cancer, tuberculoză, ciroză, diverticuloză).

Miezul de nucă măcinat se amestecă cu miere şi se consumă de 2 ori pe zi, după masă.

Ulei de nucă: se ia câte o linguriţă pe zi sau se pune în diferite salate de legume proaspete.

* Obezitate

Remediile din frunzele şi cojile de nuc, prin conţi­nutul lor bogat în acid clorogenic, sunt recomandate în curele de slăbire.

Infuzia: se administrează câte o cană pe zi.

Decoctul: se bea câte o ceaşcă pe zi.

Tinctura: se ia câte 1/2 linguriţă, înainte de mesele principale.

* Sarcină şi alăptare

În perioada de sarcină şi alăptare, se recomandă consumul zilnic, dimineaţa şi seara, de miez de nucă (de la 2 nuci) acesta fiind un supliment alimentar de excepţie, folositor atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

* Boli hematologice – anemia

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.

* Boli oncologice

Se recomandă consumul regulat de miez de nucă sau de ulei de nucă (con­ţine acid elagic, care împiedică multiplicarea celulelor canceroase).

* Boli ale cavităţii bucale – afte, gingivite, micoze, abcese dentare

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se administrează câte 2 ceşti pe zi, în­dulcite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.

* Afecţiuni ale anusului şi rectului – hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită

Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Decoctul: se adminis­trea­ză câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de gălbenele.

* Inapetenţă sexuală

Vitamina E şi acizii esen­ţiali tip omega conţinuţi în miezul de nucă ajută la sin­teza hormonilor masculini (tes­tosteron) de către orga­nism.

Tratamente externe

* Băi vaginale şi de şe­zut – sunt recoman­date în afec­ţiunile vaginului (micoze, infecţii bacte­riene cu germeni gram pozitivi şi negativi), ale anusu­lui şi rectului (anite, rectite, hemo­roizi externi).

Se prepară o fiertură de frunze sau coji verzi de nuci (4 linguri la 1 l apă), făcându-se băi lo­cale. Se pot utiliza apoi unguente, creme, ovule sau supozitoare.

* Gargarisme pentru boli ale cavităţii bucale – afte, gingivite, stomatite, abcese dentare

Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din frun­ze de nuc. Se poate aplica şi local un badijonaj specific.

* Băi terapeutice

În diferite afecţiuni extinse ale pielii de natură bacteriană sau fun­gică, înainte de aplicarea unor cre­me sau unguente, se fac băi cu o fier­tură de frunze sau coji verzi de nuci.

* Masaje locale – în cazul eczemelor uscate şi al dermatitei atopice a pielii adultului, cu ulei terapeutic, obţinut după metoda prezentată mai sus.

* Tamponări locale cu infuzie de nuc, pentru toaletarea unor eczeme (escarele de decubit) sau ulceraţiile supurânde (ulcerul varicos). Se pot aplica apoi unguente topice. (Farmacia Faltis prepară asemenea unguente.)

* Fricţionări locale în bolile pielii capului şi ale părului

Tinctura de nuc, împreună cu tinctura de ţelină şi de usturoi se pot folosi în diferite afecţiuni ce se loca­lizează la nivelul scalpului. Farmacia Faltis prepară o asemenea tinctură compusă. Totodată, preparăm o loţiune contra căderii părului, pe bază de tinctură de nuc, tinctură de ardei iute şi tinctură de china.

Notă: Cei mai în vârstă îşi amintesc că uleiul de nucă era la mare modă în trecut, folosit pentru păr, pentru a-i da strălucire. Renumita briantină nu era altceva decât ulei de nucă parfumat cu diferite esenţe frumos mirositoare.

O ultimă întrebuinţare: O fiertură din frunze de nuc dezinfectează tot aşa de bine ca fumul de pu­cioasă sau soluţia de dioxid de sulf butoaiele în care se păstrează vinul nou, tras de pe drojdie. Fac această afirmaţie, având în vedere propria-mi experienţă în ale tehnologiei vinului.

Feuilles fraîches de noyer,en sachet sous vide,disponible seulement pendant l'été,plantes médicinales - Un grand marché

 

Sursa