Desert

Prăjitură Violeta cu blat pufos de nucă și cremă de ness

 

 

Prăjitură Violeta cu blat pufos de nucă și cremă de ness

 

 

Ingrediente: 

 pentru blat :

6 ouă,

100g zahăr,

6 linguri de lapte,

80ml ulei,

100g nucă măcinată,

200g făină,

un plic praf de copt (10g),

2-3 lingurite de cacao

 pentru cremă:

4 gălbenusuri,

150g zahăr vanilat,

125g unt,

2-3 lingurite ness

 pentru glazură:

100g ciocolată,

50g unt,

50ml friscă lichidă

 pentru sirop:

cescută apă,

o cescută zahăr,

o fiolă esentă de rom

 

Mod de preparare: 

Prepararea blatului. Albușuri se mixează spumă cu zahărul, se incorporează  gălbenusurile, apoi in fir subtire se toarnă uleiul si se mixează circa 2-3 minute. Se adaugă pe rand nuca, laptele si se cerne făina amestecată cu  praful de copt si cacaoa. Se amestecă bine compozitia cu o spatulă pana se omogenizeaza toate ingredientele,  si se toarnă compozitia intr-o tavă de 25 cm tapetată cu hartie de copt. Se dă tava la copt aproximativ 20-25 de minute la 180˚C si după ce blatul este copt se lasă la răcit in tavă.

Prepararea cremei: Intr-un bol metalic se mixeaza gălbenusurile cu zahărul pana devin cremoase, apoi se asează vasul la bain marie. Se fierbe crema amestecand continuu pană se ingroasă, apoi se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Dupa ce s-a racorit se adaugă treptat in compozitie nessul si untul, se mixează bine pană crema devine spumoasă si fină, apoi se lasă la răcit. Se pot adăuga si fructe confiate in cremă dacă doriti.

Prepararea glazurii: Frisca se pune la fiert pană ajunge la punctul de fierbere. Se ia de pe foc si se adugă ciocolata  ruptă bucătele si untul. Se mixează pană se topesc si se omogenizează bine toate ingredientele. Glazura căldută se toarnă peste blatul de prăjitură.

Prepararea siropului:  Se fierbe apa cu zahărul pană se leagă un sirop gros. Se lasă la răcit  si se adaugă romul.

Asamblarea prajiturii. Peste blatul din tava se adauga siropul si se insiropeaza bine blatul, apoi se adauga crema si se niveleaza bine.  Se decorează cu glazura de ciocolată după imaginatia fiecăruia. Prăjitura se dă la rece 2-3 ore inainte de a fi servită.

 

Pofta buna !

 

Sursă