Inedit

Misterul și magia numarului 7

 

 

 

Numerele fascinează mintea umană, ele își pun clipă de clipă amprenta asupra noastră.

De-a lungul timpului unele numere au căpătat semnificații sacre, au devenit simboluri magice în multe religii.

Cifra doi indică dualitatea, fața și spatele oricărui lucru, acțiune și reacțiune, femeia și bărbatul etc.

Cifra trei, patru, cinci, sapte, zece doisprezece, patruzeci sunt doar câteva dintre cele mai importante numere, cu toate acestea, se pare că cea mai iubită și mai folosită este cifra 7.

Aceasta este folosită de toată lumea. Poate unii o consideră cifra o cifră norocoasă, alții au propriile lor numere norocoase, pot fi 16, 21, sau orice alt număr, indiferent dacă fac sau nu parte din cifrele folosite de restul lumii. Acum vă propun să aruncăm o scurtă privire asupra celor mai importante aspecte ce sunt legate de cifra 7:

Există: 7 minuni ale lumii antice. Ele sunt: Marea Piramidă de la Giza, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeiţei Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria .

Există şi „7 minuni ale Evului Mediu”: Colosseum-ul din Roma, Catacombele din Alexandria, Marele Zid Chinezesc, Stonehenge, Turnul din Pisa, Turnul de Porţelan din Nanjing, Moscheea de la Hagia.

Sunt definite şi 7 minuni naturale ale lumii şi anume: muntele Everest, cascada Victoria, Marele Canion, Marele Recif de Corali, Aurora Boreală, vulcanul Paricutin, portul Rio de Janeiro.

Există 7 continente: Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Antarctida şi Oceania .

Curcubeul are 7 culori.

Cerul este împărţit în 7: atmosfera, exosfera, ionosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera şi troposfera.

Cele 7 păcate capitale sunt: lăcomia, desfrâul, avariţia, invidia, mânia, lenea, trufia.

Cele 7 virtuţi ale omului sunt: smerenia, dărnicia, bunătatea, răbdarea, modestia, abstinenţa şi sârguinţa.

În Biblie se descriu cele 7 zile în care Dumnezeu a creat lumea.

Grupul de 7 stele denumit „Pleiade” este singura constelaţie cunoscută în fiecare cultură de pe Pământ, actuală sau dispărută, datând de cel puţin 40.000 de ani; în mitologia greacă, Pleiadele erau şase surori împreună cu mama lor, care au fost fugărite prin păduri de Orion Vânătorul până ce Zeus s-a îndurat de ele şi le-a transformat în stele; Aborigenii numesc această constelaţie „Wurunna” şi o asociază cu zeul vânătorii, iar amerindienii o cunosc sub numele de „Constelaţia celor Şapte Fecioare” urmărite de un urs; Pleiadele se regăsesc şi în legendele aztecilor, ale incaşilor, polinezienilor, chinezilor, hinduşilor, africanilor, precum şi la egipteni.

Cobra de la Angkor Wat din Cambogia are 7 capete, copacul cosmic al şamanilor are 7 ramuri şi tot 7 sunt sferele sau treptele cereşti.

Există 7 zile ale săptămânii denumite după cei 7 zei romani, care la rândul lor au fost numiţi după cele 7 planete ce se puteau observa cu ochiul liber.

7 este considerat un „număr norocos” în mai multe culturi; de exemplu, în Japonia, mitologia vorbeşte despre Cei Şapte Zei ai Norocului (Shichifukujin).

În cultura chinezilor, numărul 7 este proeminent; de exemplu, a şaptea zi după prima lună plină din an este Ziua Omului; această zi este considerată ziua universală a tuturor fiinţelor umane de pe planetă; de aceea fiecare chinez îşi sărbătoreşte ziua de naştere la data respectivă (nu înseamnă totuşi că nu o sărbătoreşte şi în ziua calendaristică în care a apărut pe Pământ).

Se spune că dacă visezi cifra 7 îţi vei întâlni sufletul pereche.

Cultura hindusă vedică susţine că omul are „7 puncte energetice” sau chakre.

Vaca, un animal sacru în India , are 21 de nume, de trei ori cifra şapte.
Bushido sau „calea războinicului” din cultura japoneză este un cod care ajută samuraii să însuşească „7 virtuţi”.

În legendele budiste se spune că după ce s-a născut, Buddha s-a ridicat în picioare şi a făcut 7 paşi.

Consiliul suprem al babilonienilor se compunea din 7 zei, fiecare legat de un astru.

Citește si:  Cateva obiceiuri periculoase pe care le ai si care, iți consumă toata energia

În folclorul irlandez, al 7-lea fiu al celui de-al 7-lea fiu are puteri magice; în folclorul românesc, acesta este vampir.

În folclorul iranian, pisica are 7 şi nu 9 vieţi şi îşi poartă pisoii de şapte ori în şapte locuri diferite.

Potrivit mai multor credinţe există 7 trepte ale Raiului care corespund celor şapte corpuri cereşti (Pământ, Soare şi celelalte 5 planete care se pot vedea cu ochiul liber); în iudaism, al „şaptelea Rai” este denumit Araboth şi este casa Tronului Gloriei, care este păzit de cei „şapte arhangheli”.

La nunţile evreieşti, există 7 zile de binecuvântări (Sheva Brachot).

Dintre multele denumiri pe care vechii evrei le aveau pentru Dumnezeu, cele 7 nume ale acestei Divinităţi pe care scribii trebuiau să se îngrijească să le scrie corect erau: El, Elohim, Adonai, Yhwh (Yehova), Ehyeh-Asher-Ehyer, Shaddai şi Zebaot.

Templul lui Solomon avea 7 trepte.

Roma a fost construită pe 7 coline: Palatina, Capitolina, Quirinal, Viminal , Esquilina, Caelan, Aventina; Roma a fost de asemenea condusă, la început, de o linie de „7 şapte împăraţi”.

Există 7 perioade ale elementelor în tabelul chimic al lui Mendeleev, 7 note muzicale, 7 compuşi principali ai celulei vii: apă, substanţe proteice, lipide, polizaharide, acizi nucleici ADN şi ARN, molecule organice, săruri minerale.
7 este neutru pe scara PH-ului; apa pură are PH-ul 7.

Există 7 stadii ale dezvoltării umane: embrionul, fătul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, bătrânul.

Mărimea capului intră de 7 ori în înălţimea corpului.

Dimensiunea ochiului este a 7-a parte din lăţimea totală a capului.

Sunt 7 articulaţii ale membrelor superioare.

Potrivit studiilor ştiinţifice, 7 este numărul de ore pe care trebuie să îl doarmă un om pe noapte.

În tradiţia hipocratică, numărul 7 guvernează bolile corpului uman.

Gărgăriţele au 7 buline negre.

Gâtul majorităţii mamiferelor este format din 7 oase.

Text pus la dispozitia dumneavoastră de Editura For You

 

Sursa: Lumea lui Oliver