Aperitive si Gustari

Dovleacul – aliment si medicament. 11 beneficii importante ale consumului de dovleac

 

 

 

 

Beneficiile consumului de dovleacul

Am selectionat cele mai cunoscute beneficiile ale consumului de dovleac pentru sanatate, iar daca tu stii mai multe, esti libera sa le impartasesti.

 

1. Dovleacul mentine vederea buna

Numai 250 de grame de piure de dovleac copt contin peste 200% din doza recomandata zilnic de vitamina A, cea care sustine vederea, in special la lumina difuza, conform cercetarilor National Institute of Health din America.

Dovlecii sunt plini si de carotenoizi, compusii care le dau acea culoare portocalie, pe care o intalnim si la morcovi de exemplu, unul dintre acesti pigmenti fiind binecunoscutul betacaroten care, desi cu ceva dificultati, este transformat partial in vitamina A, oferind astfel un plus pentru sanatatea ochilor.

Ca si prunele cele cu multe beneficii, dovleacul contine zeaxantina care protejeaza impotriva aparitiei degenerarii maculare ce apare odata cu avansarea in varsta.

2. Dovleacul slabeste si regleaza glicemia

Dovleacul este de multe ori o sursa de fibre trecuta cu vederea, insa cu 3 grame de fibre si 60 de calorii la portia de 250 de grame, te poate mentine satula pentru un timp indelungat si cu constiinta libera de orice regret caloric.

Se pare ca o dieta bogat in fibre te poate ajuta sa slabesti datorita aspectului pur practic care spune ca dacafibrele reusesc sa te mentina satula mai mult timp, atunci vei si manca mai putin. Un studiu din anul 2009 a descoperit ca cei care au consumat un mar intreg inainte de masa de pranz (fibrele fiind in pielea marului, deci nu le decojiti!) au consumat mai putine calorii pe parcursul mesei decat persoanele care au consumat sos de mere sau au baut suc de mere.

Studiile au aratat ca persoanele care sufera de diabet au si un nivel mai scazut de betacaroten. Acest antioxidant poate scadea nivelul glicemiei si, un studiu al Scolii de Medicina a Universitatii Stanford a descoperit ca persoanele cu predispozitie catre dezvoltarea diabetului de tip 2 isi pot scadea sansele de ocurenta a acestei afectiuni daca au un consum ridicat de betacaroten.

3. Semintele de dovleac sustin sanatatea inimii

Nucile si semintele, inclusiv semintele de dovleac (dar si semintele de floarea soarelui) sunt bogate in mod natural in substantele chimice vegetale numite fitosteroli care se pare ca reusesc sa reduca nivelul colesterolului rau, LDL, conform studiilor.

4. Dovleacul poate reduce risul aparitiei cancerului

La fel ca si camarazii lor portocalii, cartofii dulci, morcovii sau toate diversele soiuri de dovleci, aceste fructe se lauda cu betacarotenul pe care il contin din plin si care joaca un rol esential in preventia cancerului, conform institutelor care se ocupa cu cercetarile asupra cancerului.

Sursele alimentare de betacaroten se pare ca ajuta mai mult decat un supliment conform National Institute of Health – un motiv in plus pentru scobirea unui dovleac chiar astazi! De asemenea, sterolii vegetali din semintele de dovleac au fost pusi in legatura cu combaterea anumitor forme de cancer.

5. Dovleacul protejeaza pielea

Aceiasi carotenoizi care neutralizeaza puterile radicalilor liberi nelasand ca celulele canceroase sa se dezvolte, pot ajuta si in privinta mentinerii pielii sanatoase si fara riduri.

6. Semintele de dovleac iti imbunatatesc starea de spirit

Semintele de dovleac sunt bogate in triptofan, amino acidul renumit din carnea de curcan despre care se stie ca ar fi responsabila pentru o noapte cu un somn bun. Despre triptofan am dezvoltat un subiect larg in trecut, cand am discutat despre beneficiile triptofanului si efectele adverse ale triptofanului. Acest amino acid, pe langa a te relaxa si a induce starea de somnolenta, este extrem de important si in productia de serotonina, unul dintre jucatorii principali cand vine vorba despre starea noastra de bine. Un pumn de seminte de dovleac coapte te-ar putea ajuta sa te mentii senina!

7. Dovleacul te poate ajuta si pentru a te recupera dupa un antrenament dificil

Poate ai auzit ca bananele sunt considerate batonul de energie al naturii. Se pare insa ca numai 250 de grame de dovleac copt contin 564 mg de potasiu, nutrientul care ne reincarca (bananele avand numai 422 mg si mai multe calorii la o cantitate mai mica!). Un plus de potasiu te ajuta la restaurarea echilibrului electrolitic din organism dupa un antrenament solicitant si iti mentine musculatura functionala la capacitate maxima.

8. Dovleacul iti poate imbunatati sistemul imunitar

Aici e vorba de o supozitie, supozitie pe care este adevarat ca si eu am facut-o in articolul legat de alimente care te feresc de gripa si raceala. Nu este cunoscut cu certitudine faptul ca vitamina C intr-adevar poate tine racelile departe de tine insa dovleacul reprezinta o sursa grozava din acest nutrient. 250 de grame de dovleac copt contin 21 mg de vitamina C din cele 60 mg recomandate ca doza zilnica a unei femei (barbatii ar trebui sa tinteasca la 75 mg).

Daca tot suntem pe subiectul vitaminei C, afla care sunt alimentele cu cea mai mare concentratie de vitamina C.

9. Dovleacul protejeaza impotriva cancerului

Avand cel mai mare continut de vitamina A din familia Cucurbitaceelor, pe langa protectia ochilor, mentinerea sanatatii pielii si a mambranei mucoase intacte, vitamina A ajuta si la protectia impotriva cancerului de plamani sau cancerului cavitatii orale.

10. Dovleacul este bogat in vitamina si minerale

Dovleacul reprezinta o sursa grozava de complexul de vitamine B, precum folati, niacina, vitamina B6, tiamina si acid pantotenic, dar si de cupru, calciu, potasiu si fosfor.

11. Aplica dovleac pe piele

Uleiul de seminte de dovleac este folosit in aromaterapie pentru masaj nu numai pentru mirosul sau imbietor, dar si pentru calitatile sale de intinerire datorate nivelurilor ridicate de acizi grasi esentiali care sunt absorbiti cu usurinta in piele, plus un amestec de vitamine si minerale, antioxidanti si steroli vegetali care sustin echilibrul colesterolului din organism.

 

Imagini pentru dallas arboretum pumpkin patch

 

Sursa : FitBody