Flori si gradina

Cum puteți obține recoltă bogată de ardei gras respectând niște principii simple!

 

 

 

Fertilizarea ardeilor
La 2 săptămâni după plantarea în sol se efectuează prima fertilizare a ardeilor grași (1 linguriță cu vârf de uree și 2 lingurițe cu vârf de superfosfat la 10l de apă, câte 1l la fiecare tufă). A doua fertilizare – în perioada de înflorire maximă: 1 linguriță cu vârf de uree, 1 cutie de chibrite de superfosfat și 1 linguriță de sare potasică sau sulfat de potasiu. Toate acestea se dizolvă în 10l de apă și se toarnă câte 1l sub fiecare tufiș. A treia fertilizare se face atunci când legumele de pe prima ramură au ajuns la maturitatea tehnică, cu un amestec din două lingurițe cu vârf de superfosfat și două lingurițe de sare potasică sau sulfat de potasiu.

Dacă răsadul nu crește după procedura de fertilizare, atunci, în fiecare dimineață sau seară, pe parcursul unei săptămâni, se efectuează stropirea foliară cu uree cu o soluție din 2-3 lingurițe la 10l de apă. Dacă nu aveți posibilitatea să stropiți plantele zilnic, atunci fertilizați ardeii 1-2 ori cu soluție din 30 gr de uree la 10l de apă, folosind un pulverizator sau o stropitoare cu sită.

Pentru ca legumele să se lege mai bine, adăugați câte 2 gr de superfosfat (sub un tufiș) în fiecare îngrășământ.

Ardeiul gras dă roadă mai bogată dacă este hrănit cu uree și nu cu gunoi de grajd.

Formarea tufelor
Lăstarii secundari și florile noi apărute în partea de jos a plantei până la prima ramificare trebuie permanent înlăturați. Aceștia încetinesc dezvoltarea părții superioare a tufei, unde se formează legumele de bază.

Copilirea și defolierea, adică înlăturarea prin ciupire a vârfurilor și florilor, la unele soiuri se face după apariția a 7-10 legume, iar la altele – la 12-15 legume. În acest caz, fiecare ardei va primi suficientă căldură, lumină și nutrienți. Dacă veți păstra toate legumele, atunci 80% din ele toamna le veți arunca, pentru că nu vor reuși să se dezvolte și să se coacă. Se înlătură și ramurile fără folos pentru că și acestea consumă mulți nutrienți atât de necesari plantei.

Cel mai bine eыеу să păstrați ardeii sub lutrasil pe tot parcursul verii. Astfel, în sera formată se păstrează o microclimă ideală indiferent de timpul de afară. Lutrasilul apără ardeii de arșiță, frig și nu permite solului să se usuce.

 

Spor la grădinărit!

 

Sursa: Sfaturi pentru casă și grădină