Bauturi Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cum poti sa alegi corect o sampanie

 

 

fun-moet

 

 

Atunci când suntem invitaţi la cineva la masă, la un eveniment important cum este o nuntă sau petrecerea de Revelion, apare întrebarea: „Ce cadou să ofer gazdelor/tinerilor însurăţei?”. O şampanie de calitate ne poate scoate din impas.

Numai că alegerea şampaniei nu este chiar atât de simplă pe cât pare la prima vedere. Adică nu poţi lua prima sticlă de pe raft, la întâmplare. Pentru a nu face o alegere greşită, este bine să vă notaţi răspunsurile la următoarele întrebări, mai ales dacă veţi oferi şampania drept cadou de nuntă:

1. Cum se va evidenia darul meu între toate celelalte cadouri primite de tinerii însurăţei?
2. Cum vor reacţiona gazdele/mirii când vor vedea cadoul meu?
3. Care este tipul de şampanie pe care gazdele/mirii o vor deschide şi o vor savura cu plăcere?

Dacă nu ştiţi prea multe detalii despre preferinţele în materie de vinuri ale persoanelor cărora doriţi să le dăruiţi şampania, trebuie să vă orientaţi către produse clasice, de bună calitate. Şampania ieftină iese din discuţie.

Şampania este de regulă producă prin cupajul a trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier.  Termenul de „spumos”, caracteristic şampaniei, se aplică şi altor tipuri de vin. Atenţie însă: un vin spumant nu este şampanie!

 

Culoare, perle şi gust

 

Există trei diferenţe de bază în ceea ce priveşte şampania.  Prima este culoarea, care variază de la argintiu la nuanţe de roz sau de ambră.

A doua diferenţă se referă la „perle” sau bule. Temperatura la care este servită şampania, precum şi cupajul  determină intensitatea perlelor, cât de spumoasă e băutura. Ca regulă de bază, trebuie reţinut faptul că o şampanie care nu e suficient de spumoasă fie nu e destul de rece, fie este de proastă calitate. Prea multe perle de dimensiune mare arată, de asemenea, că şampania este de proastă calitate. Perlele dintr-o şampanie bună sunt foarte mici.

Cea de-a treia diferenţă specifică ţine de gust. Ca şi la vinuri, gustul şampaniei variază foarte mult, însă elementul de bază este vinul sec,  care, prin cupaj, dobândeşte arome de stejar, arome fructate, de vanilie sau note picante. În materie de gusturi, contează preferinţa fiecăruia, însă o şampanie de calitate nu va niciodată prea dulce. Şampania este de obicei un vin sec. Cunoscătorii spun că o şampanie dulce este ieftină şi de proastă calitate.

Sticlele de şampanie au diferite dimensiuni, de la sticle foarte mici, de 125 de ml, la cele foarte mari. Pe piaţa americană, de exemplu, se găsesc şi sticle de şampanie de 27 de litri. Sticlele mai mari de 3 litri sunt mai scumpe, în general, din cauza faptului că este mai dificil să produci acest tip de ambalaje.  Însă, colecţionarii aprecaiză chiar şi sticlele goale. Americanii sunt dispuşi să plătească chiar şi 400 de dolari pe o sticlă goală de şampanie, cu o capacitate de 27 de litri.

 

Sursa: StiriAgricole.ro