Flori si gradina

Craitele (Tagetes patula) – Planta este folosita ca leac popular inca din vechime care trateaza diabetul zaharat, pancreatita si afectiunile vasculare

 

 

 

 

In perioada rece a anului, Craitele ocupa un loc de frunte pe rafturile farmaciei naturii. Planta este folosita ca leac popular inca din vechime, desi puterile i-au fost dovedite stiintific abia recent. Minune!

Florile galben-portocalii, viu colorate, absorb din pamant si depoziteaza in petale aurul si cuprul – microelemente asa de importante pentru functionarea organismului.

Petalele de craite, uscate si macinate sub forma de pulbere, sunt o mirodenie populara in Georgia, in Muntii Caucaz, unde sunt numite Imeruli shaphrani datorita culorii galbene si gustului iute-acid, dand un gust specific mancarurilor de acolo.

Petalele de craite sunt unul din condimentele foarte populare in bucataria georgiana fiind ceea ce garam masala pentru bucataria din nordul Indiei.

Craitele au in compozitie substante chimice precum: principii active- helenina, patuletina, flavone (cvercetagetina), uleiuri volatile (tagetona, linalol, limonen, ocimen), carotenoizi, alfa si betacaroten etc.

Tratament piele

Unguentul poate fi folosit pentru a calma arsurile solare, negii, muscaturile, acnee si ulceratii, in plus fata de vindecarea ranilor, piele uscata si blistere.

Ceai Digestiv

Ceai poate reduce simptomele cauzate de boli inflamatorii intestinale/colita. Ceaiul de galbenele, de asemenea, este benefic pentru tratarea de gastritei, reflux acid si ulcere, precum si reducerea crampelor menstruale.

Stimuleaza sistemul imunitar

Craitele scad simptome de tuse, dureri in gat sau febra.

Hepatita C

Pentru o cura este nevoie de aproximativ 300 de flori colorate intens-purpuriu, proaspete sau uscate. Efectul ei sporeste, in combinatie cu alte plante.

Se toaca o floare de Craita, de marime medie sau mare, se amesteca cu 10 flori de galbenele, o crenguta de pelinita cu floricele (aproximativ 5 cm lungime), o lingurita rasa de rostopasca si o lingura de menta.

Plantele se pun pe foc intr-un litru de apa rece. Dupa ce dau in clocot se mai lasa pe foc mic, inca 2-3 minute, acoperite cu capac. Se strecoara dupa racire.

Decoctul se bea in timpul zilei. Primul pahar se bea caldut, dimineata pe nemancate, eventual cu o lingurita de miere de albine.

Reduce inflamarea ochilor si conjunctivita
Rezultatele din studiile pe animale arata ca extractul de craite este capabil de a trata conjunctivita si alte afectiuni cronice inflamatorii oculare.

Aceste extracte au prezentat proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si imunostimulante, care nu numai reduce infectiile oculare, dar protejarea vederea prin paza tesuturilor delicate din ochii la efectele de lumina UV.

 

 Sursa