Flori si gradina

Calmează durerile provocate de Ulcere Varicoase, picioare umflate sau articulații inflamate. Utilizata pentru prepararea compreselor care se aplica pe răni, umflături și abcese – Cum se foloseste Nalba?

 

 

 

 

In medicina populară românească, nalba era folosită mai ales pe cale externă pentru prepararea compreselor care se aplicau răni, umflături și abcese.

În scop terapeutic, se folosesc patru specii de nalbă:
Nalba mare (Althaea officinalis)
Nalba de grădină (Althaea rosea)
Nalbă mică (Malva pusilla)
Nalba de pădure (Malva silvestris).
Nalba calmează durerile

Cataplasmele din nalbă pot fi folosite cu succes pentru calmarea durerilor provocate de ulcere varicoase, picioare umflate sau articulații inflamate.

Pentru aceasta, mai întâi este necesară prepararea tincturii de nalbă (se poate găsi și în magazinele naturiste):

— 30 g frunze, tulpină și flori de nalbă (poate fi și uscată) se pun într-un borcan, iar peste plantă se toarnă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade;
— borcanul se închide ermetic, iar preparatul se lasă la macerat pentru 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi;

— după această perioadă, se filtrează tinctura și se pune la decantat, în frigider, ȋncă 6 zile; în final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluțe de culoare inchisă.

În continuare, se prepară extractul fluid din nalbă:

— se fierb pe baie de abur 100 ml de tinctură (preparată conform procedeului descris mai sus), până când lichidul se evaporă, ajungând la o treime din cantitatea inițială (30 ml).

Esența astfel obținută se amestecă cu argilă (de la farmacie) până când se transformă într-o pastă subțire.

Se întinde pasta pe o bucată de tifon și se aplică bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Eventual, se poate acoperi cu o folie alimentară.

Pentru un efect maxim, cataplasma se ține vreme de 30 de minute.

Băi cu nalbă, pentru picioare umflate sau obosite
Băile locale cu nalbă sunt un adevărat tonifiant pentru picioarele umflate sau obosite. În apa din cadă, se toarnă o infuzie concentrată, obținută prin fierberea a 300 g de plantă în 2 litri de apă. Tratamentul trebuie urmat pe o perioadă de 2 săptămâni, cu o pauză de 1 zi între băi.

De asemenea, tratamentul este recomandat de 4-5 ori pe an.

Comprese cu nalbă proaspătă, pentru articulații inflamate
Se toacă mărunt frunze și flori de nalbă și se zdrobesc apoi într-un mojar. Pasta astfel obținută se întinde pe o bucată de tifon și se bandajează zona afectată. Acest pansament natural ȋndepărtează durerile cauzate de articulațiile inflamate. În plus, ameliorează cuperoza și simptomele dermatozei.

 

Nota: Acest articol este transmis in scop informativ si nu tine locul sfatului unui medic specialist.

 

 

 

 Sursa:  Colectionarul