Aperitive si Gustari

Beneficiile consumului de condimente și mirodenii picante. Aliații pentru Sănătate!

 

 

 

 

Nutritionistii spun ca mancarea condimentata nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta, cât timp condimentele/mirodeniile picante stimuleaza metabolismul, ard caloriile mai repede si pun pe fuga pofta de mancare.

 

Chili

S-a strecurat in farfurii prin anul 7500 I.H. si de atunci a castigat „clienti” cata frunza, cata iarba. Si pe buna dreptate! Ardeii iuti sunt bogati in vitaminele C, A, B si B6, plus potasiu, magneziu si fier. Gustul iute este dat de substanta numita capsaicina, care stimuleaza activitatea creierului si duce la producerea endorfinei – responsabila de starea de bine.

  • Sa mananci chili seamana foarte mult cu o plimbare cu un roller-coaster spun nutritionistii, si asta din cauza senzatiilor extreme – acum iti ia gura foc, acum te simti cum nu se poate mai bine. Sa ajungem si la ce te intereseaza mai mult, legatura chili-silueta. Specialisii spun ca, dintre toate condimentele, acesta ar inteti cel mai tare metabolismul si prin urmare ar duce la arderea celor mai multe calorii.
  • Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale.
    • De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau a trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare sunt ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile ardeiului iute sunt deosebit de importante.
    • Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale.
    • Atunci cand se consuma ardei iute, acesta declaneaza o senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate in caz de degeraturi.
    • Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei pe scara larga de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia cancerului.
    • Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat de capsaicina, ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten.
    • Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit in organism in vitamina A, un nutrient esential pentru sanatatea tuturor tesuturilor epiteliale (cele care captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv).
    • Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. In plus, activitatea sa antioxidanta contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima.

Piperul

In India, a fost folosit ca medicament, dar si in calitate de condiment din vremuri preistorice. Aparut in secolul V, volumul „Syriac Book of Medicines” ridica in slavi piperul, despre care se spunea ca face minuni in cazul constipatiei, diareei, durerilor de urechi, cangrenelor, bolilor de inima, herniilor, indigestiilor, insomniilor, bolilor de ficat si plamani, durerilor de masele, precum si afectiunilor ochilor.

 

  • Nu exista insa dovezi stiintifice ca piperul este un remediu sigur pentru aceste maladii. Insa cercetatorii il recomanda in cazul balonarilor, spun ca activeaza digestia si stimuleaza metabolismul, ajutand astfel la arderea grasimilor.
  • Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este redusă alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie.
  • Tot piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale, de asemenea ca urmare a creşterii producţiei de acid clorhidric din stomac.
  • Celebrul condiment este apreciat, de asemenea, pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, energie.
  • Piperul negru îmbunătăţeşte transferul beneficiilor altor plante în diferite zone ale corpului, maximizând eficienţa altor alimente sănătoase pe care le consumăm. De aceea adăugarea de piper în alimentele noastre preferate nu numai că ne încântă papilele gustative, cisporeşte disponibilitatea şi accesibilitatea nutrienţilor în sistemul nostru.
  • Din punct de vedere nutriţional piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.

Usturoiul

Are un CV impresionant: ajuta la scaderea colesterolului, reduce riscul aparitiei bolilor de inima, lupta impotriva infectiilor si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Mai mult decat atat, cercetatorii spun ca reduce riscul aparitiei cancerului la stomac, esofag si colon.

  • Louis Pasteur a pomenit pentru prima data despre puterea usturoiului de a distruge bacteriile – inclusiv Helicobacter pylori, responsabila cu aparitia ulcerului si a cancerului la stomac. Specialistii spun ca usturoiul se pricepe de minune sa tina foamea sub papuc – asta inseamna ca, daca la o masa ai consumat usturoi din belsug, nu-ti va mai fi pofta de mancare pentru ceva timp.
  • Cel mai puternic antibioticSub formă de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Germenii de răceală, gripă au viroză nu au șanse de supraviețurire în prezența sucului său. În același timp, combate infecțiile și degajează bronhiile, sinusurile și plămânii.Eficient împotriva streptococilorUsturoiul este bogat în germaniu și seleniu organic, conține „ajeola”, o subtanță ce diluează sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor și are peste o sută de compuși ai sulfului. S-a descoperit că usturoiul distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria și inflamarea învelișului inimii.
    Previne bolile arterialeConsumul rădăcinii acestei plante are o puternică acțiune în limitarea efectelor coagulării sângelui cu un conținut mare de colesterol.Scade tensiunea arterială crescută

    Se vehiculează că usturoiul a fost găsit de sute de medici ca fiind remediul ideal pentru scăderea hipertensiunii, însă nimeni nu știe exact de ce. Unii doctori cred că ar dilata arterele, scăzând astfel presiunea, alții se bazează pe puterea usturoiului de a înlătura diferite infecții, şi, prin urmare, de a reduce tensiunea scăzută.

    Reîntinerește ficatul

    Usturoiul are capacitatea de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine, ajutând în acest mod ficatul să se odihnească. Este cunoscut și ca un stimulent puternic al sucurilor gastrice și ajută la stimularea și intensificarea fluxului sangvin din ficat.

    Adjuvant în diabet

    Deși nu vindecă diabetul, s-a descoperit că usturoiul scade glicemia, putând fi astfel folosit pentru a controla diabetul.

Curry

O gramada de condimente si-au unit fortele si au alcatuit un ingredient-minune. Compozitia clasica include curcuma, coriandru, chimion, piper, cuisoare, cardamom, ghimbir, nucsoara, tamarin, ardei iute. Si curry-ul, ca si celelalte condimente, a ajuns pe masa cercetatorilor care de curand au anuntat ca acesta poate fi de mare ajutor in lupta cu cancerul (mai precis cancerul de colon, pancreas, de piele si leucemia).

  • Curry conţine cantităţi impresionante de antioxidanţi şi vitaminele B3, B6, C. De asemenea, conţine curcumin, care, potrivit cercetătorilor, îmbunătăţeşte funcţiile inimii, scade riscurile insuficienţei cardiace şi elimină particulele de zahăr din sânge. Coriandrul din pudra de curry contribuie la eliminarea metalelor grele şi a toxinelor depozitate în organism.
  • Studiile au aratat ca extractul de tumeric (sau curcuma, inrudit cu ghimbirul) actioneaza asupra celulelor canceroase si le impiedica sa se inmulteasca. De asemenea, ar ajuta si in cazul bolilor de rinichi, de ficat si in cel al maladiei Alzheimer. Si el pune rapid metabolismul in miscare.
  • Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer.

Paprika

Ardeiul iute are mai multe denumiri in limba romana si anume: boia, chiper, paprica, tiuper etc. Acest aliment medicament care ne „incendiaza” gura, in ipostaza de remediu si de prieten al sanatatii noastre are multe actiuni binefacatoare si o sa vedem pe parcurs la ce  boli exceleaza cu efecte pozitive. O sa asociem ardeiul iute si cu fratele sau ardeiul kapia sau ardeiul gras rosu sau verde (sau varietati de culoare galbena). Culoarea vom vedea ca este importanta, fructul rosu avand calitati superioare fata de cele ale fructului verde. Precizam ca vorbim despre un fruct, si nu neaparat o leguma, deoarece este fructul plantei cu acelasi nume.
Boiaua iute contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C.

  • Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului. De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina, si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.

–  Ardeiul iute fata de ardeiul dulce contine o substanta iritanta denumita capsaicina care ii confera iutime, dar si proprietati medicinale. Mai contine vitaminele: A, C, PP, E, B si enzime, zaharoza, amidon, celuloza, lipide, carotenoide, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, sulf, substante cu proprietati nutritive deosebite. Capsaicina este un alcaloid cu proprietati rubefiante (iritante), fiind folosita in cosmetica impotriva caderii parului.

  • Tinctura de ardei iute este folosita contra alcoolismului. Se maruntesc 2-3 ardei iuti si se amesteca cu 100 ml alcool. Se lasa la macerat timp de 14 zile, la temperatura camerei, agitindu-se din cand in cand, dupa care se filtreaza. Se iau 5-10 picaturi de tinctura de ardei iute, zilnic.
  • Sub forma de pudra, ardeiul iute poate fi utilizat si pentru vindecarea ranilor. Aceasta planta este cunoscuta pentru vindecarea infectiilor aparute la nivelul gingiilor, eliminind durerile si abcesele. Pentru aceasta, se pune pe periuta de dinti pudra de ardei iute si se spala dintii. Aceasta operatie este benefica pentru gingii, iar gargara cu solutie de ardei iute este benefica in cazul durerilor de gat.

 

Imagine similară

 

Sursa : Comunitatea Spirituala