Aperitive si Gustari

Ai mancat vreodata OUA MURATE in otet? Cat de bune sunt! Se prepara foarte usor iar gustul e dumnezeiesc!

 

 

 

 

Ouale murate sunt de obicei oua fierte tari, care sunt murate în oțet și/sau saramura. Acest lucru a fost folosit in primul rand, la mai multe produse ca o modalitate de a păstra produsele alimentare, astfel încât acestea să poată fi mâncate câteva luni mai târziu; ouăle murate au devenit favorite printre multe altele, ca o gustare sau aperitiv popular în pub-uri, baruri și taverne, și în jurul lumii în locuri unde se servește bere.

Ouale murate s-au nascut in pub-urile englezesti. Sunt gustarile cu care erau serviti clientii langa un pint de bere sau alaturi de o portie de fish and chips. Sunt extrem de apreciate si in tarile scandinave. Reteta de oua murate daneza de exemplu, include si colorarea lor cu ajutorul sfeclei.

După ce ouale sunt fierte, coaja este îndepărtată iar acestea sunt scufundate într-o soluție de oțet, sare, condimente picante și alte condimente. Rețetele variază de la soluția de saramură utilizată în mod tradițional pentru murături la alte rețete care pot avea gust dulce sau picant.

Gustul final este determinat în mare măsură de soluția de murare. Ouăle sunt lăsate în această soluție intr-un interval de timp ce porneste de la o zi la luni. Expunerea prelungită la soluția de murare poate avea ca rezultat totusi o textură cauciucată. Ouăle ar trebui pregătite în mod corespunzător pentru a evita intoxicațiile alimentare.

Trebuie sa mentionam ca ouale murate se tin exclusiv in frigider si se scot doar pentru consum.

Fiecare din cele 4 retete prezentate mai jos sunt gandite pentru 12 oua fierte tari si curatate de coaja.

 

Pentru fiecare dintre ele trebuiesc respectati urmatorii pasi:

1. Se aduc la fierbere toate ingredientele care constituie solutia de murat cu exceptia oualelor pe care le-ati fiert in prealabil.
2. Dupa ce au dat in clocot se reduce focul si se lasa sa fiarba 5 minute.
3. Nu se pun intr-un borcan mai mult de 12 oua si acestea trebuie sa stea lejer. Borcanul trebuie sa fie sterilizat, incalzit si sa se poata inchide ermetic. Preferabil ar fi un recipient din plastic sau din sticla termorezistenta.
4. Este necesara o cantitate mai mare de solutie de murat astfel incat ouale sa fie complet acoperite.
5. Se toarna solutia fierbinte peste oua, se pune capacul si se introduc imediat la frigider.

Dupa doua saptamani pot fi servite.

 

Oua murate colorate

Pentru aceasta avem nevoie de:

1 cana de suc de sfecla – pe care o obtineti fierband o sfecla si extragandu-i sucul cu un blender.
1½ cana otet de cidru
1 lingurita zahar brun.
cateva felii de sfecla intregi.

Mai simplu: fierbeti sfecla impreuna cu otetul, taiati-o felii si puteti continua reteta.

Oua dulci acrisoare

1½ cana cidru de mere pasteurizat
½ cana otet de cidru
1- 2 batoane de scortisoara
2 linguri de sare
3 catei de usturoi

Oua murate simple

1½ cana suc de mere pasteurizat
½ cana otet alb
6 feliute de ceapa
12 lingurite sare
1 catel de usturoi

Oua murate cu marar

1½ cana otet alb
1 cana apa
¾ lingurita marar tocat marunt
¼ lingurita piper alb
3 lingurite sare
¼ lingurita boabe de mustar
½ lingurita ceapa taiata marunt sau data prin razatoare
1 catel de usturoi

Puteti adauga fiecareia dintre aceste si o lingurita de mix de condimente pentru muraturi.

Desi mai putin cunoscute la noi, haideti sa recunostem ca ouale murate sunt o idee buna de aperitiv. Fie si numai pentru a mai schimba vesnicele oua umplute.

 

Pofta mare!

 

Sursa: SuntGospodina