Placinte si Rulade

Placinta cu mere- Delicioasa

 

 

Placinta cu mere- Delicioasa

 

 

Placinta cu mere este o placinta simpla, clasica si tare buna. Aluatul este super. Placintele se pot face si cu branza sau dovleac. Recomand cu drag sa incercati si voi reteta!

Ingrediente:

Aluat:

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g granule
  • 250 ml apa
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • ¼ lingurita sare

     Umplutura:

  • 1,5 kg mere
  • 5-6 linguri de zahar sau dupa gust
  • 3 pliculete zahar vanilat

     In plus:

  • 4-5 linguri ulei pentru uns aluatul si blatul
  • 2 linguri de zahar pentru presarat deasupra placintelor

 

Mod de preparare:

Daca folositi mere proaspete, le spalati, le stergeti cu un prosop, apoi le curatati de coaja si cotor. Le radeti pe razatoarea mare si le puneti intr-o cratita pe foc mediu. Adaugati si zaharul si caliti merele pana scade zeama pe care si-o lasa. La sfarsit adaugati scortisoara si lasati merele sa se raceasca.
Aluat:
Frecam drojdia cu ½ lingurita de zahar si o lasam sa se activeze.
Cernem faina intr-un bol. Daca folositi drojdie uscata o amestecati in faina.
Punem pe foc un ibric sau alt vas cu apa, uleiul si sarea. Cand se incalzeste putin o dam deoparte.
Facem o adancitura in mijlocul fainii, punem drojdia lichefiata, o amestecam putin in faina, apoi turnam si apa calduta
Framantam aproximativ 10 minute sau pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Trebuie sa ne iasa un aluat potrivit de tare, cu care se lucreaza usor. Daca aluatul este prea tare mai adaugam 1-2 linguri cu apa.
Impartim aluatul (aluatul nu trebuie sa stea la crescut) in opt parti egale carora le vom da forma sferica. Pe blatul de lucru uns cu putin ulei intindem(pe rand) fiecare bila, intr-o foaie rotunda de aproximativ 15 cm diametrul.
Ungem o foaie cu ulei si o acoperim cu alta foaie neunsa. La fel procedam si cu celelalte foi.
La final vom avea patru pachete a cate 2 foi.
Impartim merele in patru parti egale.
Ungem din nou blatul de lucru cu ulei si intindem primul “pachet” de foi intr-o foaie subtire de aproximativ 30×35 cm. Intindem pe toata suprafata foii o parte din mere, apoi rulam cat de strans putem, sigiland capetele. Punem placinta intr-o tava in care am asternut hartie de copt. Eu am folosit tava de aragaz si am udat-o inainte ca sa se aseze hartia mai bine in ea. La fel procedam si cu restul foilor si al merelor. Cand terminam de format  placintele presaram deasupra lor zaharul si dam tava la cuptorul preincalzit (foc mediu 180°C). Lasam placintele sa se coaca aproximativ 45 de minute sau pana se rumenesc frumos. Cand sunt gata, scoatem tava cu placinte din cuptor si dupa ce se racoresc le ptem portiona si servi.

 

Pofta buna!