Sfaturi utile

Zahărul face rău inimii si poate favoriza apariția diabetului zaharat

 

 

 

 

Fără să ne dăm seama, zi de zi, consumăm cantități ridicate de zahăr. Potrivit cercetărilor, un român consumă circa 30 de kilograme de zahăr anual, comparativ cu 16 kilograme, cât consumă în medie un european. Consumul de zahăr produce în organism dereglări de tot felul.

De reținut este faptul că prin zahăr se înțelege atât sucroză (zahărul alb și brun obținut din trestie de zahăr și din sfeclă) cât și siropul de fructoză obținut din porumb, ambele fiind la fel de nocive.

1. Din cauza consumului excesiv de zahăr grăsimea se depune pe organe

Consumul ridicat de zahăr declanșează ficatul nostru să stocheze grăsime pe organe. În timp, o dietă bogată în fructoză ar putea genera depunerea globulelor de grăsime pe ficat sau pe celelalte organe. În acest caz,  este bine a se evita băuturile cu un grad ridicat de zaharuri.

De asemenea, este recomandat ca fructoza din alimentația noastră să provină din fructe.  Un fruct conține mult mai puțin zahăr decât un baton din ciocolată (unele batoane din ciocolată conțin 13 lingurițe de zahăr).

2. Zahărul poate favoriza apariția diabetului zaharat

Studiile cercetătorilor au demonstrat că pentru fiecare 150 de calorii provenite din zahărul consumat în fiecare zi, riscul apariției diabetului zaharat crește cu 1,1%.

Este foarte ușor pentru unii medici nutriționiști să recomande pacienților să renunțe la sucuri și dulciuri. Însă zahărul din acestea reprezintă doar o treime din cantitatea de zahăr pe care o persoană o consumă zilnic, iar produsele de panificație sau ketchup-ul sunt unele dintre alimentele care conțin și ele  zahăr.

3. Zahărul face rău inimii tale

Diabetul zaharat și bolile de inimă sunt în strânsă legătură. Mai mult, bolile de inimă și accidentul vascular sunt principalele cauze de deces în rândul persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2 și reprezintă aproximativ 65% din decese.
Medicii recomandă ca un bărbat să consume maximum 36 de grame de zahăr pe zi, o femeie 20 de grame, iar un copil 12 grame de zahăr. De reținut că o doză de suc poate conține 12 grame de zahăr, iar o felie de pâine integrală din grâu conține până la 2 lingurițe de zahăr.

 

Sursa: Omofon