Povesti de viata

Un pinguin înoată anual 8.000 de kilometri să își vadă salvatorul

 

 

 

 

O relaţie emoţională incredibilă s-a creat între un pinguin şi un bărbat brazilian, care a salvat pasărea de la o pierire sigură. Pinguinul botezat Dindim întreprinde spectaculoasa călătorie având drept singur scop să îl revadă pe Joao Pereira de Souza, un pensionar brazilian care i-a salvat viața în urmă cu cinci ani. Conform obiceiului, pinguinul a plecat din nou spre Patagonia acum câteva zile, lăsându-și în urmă salvatorul până în iunie.

Zidarul pensionat, care pescuieşte în timpul liber, Joao Pereira de Souza (71 de ani), dintr-un sat din imediata apropiere a Rio de Janeiro, Brazilia, a găsit în 2011 un pinguin mic şi apatic pe nişte pietre.

 

Imagine similară

 

Creatura neajutorată era înfometată şi acoperită în totalitate de petrol, iar Souza a luat şi a îngrijit pinguinul magelanic, pe care l-a denumit Dindim.

O săptămână întreaga a durat până ce Joao Pereira de Souza a reuşit să spele pinguinul de lichidul negru şi lipicios. După ce Dindim s-a însănătoşit, Souza l-a eliberat înapoi în mare, fără să-şi imagineze că-l va mai vedea vreodată pe noul său prieten.

Emoționanta relație dintre bărbatul de 71 de ani și animal a început în 2011, când Joao Pereira de Souza, un zidar pensionar din Brazilia, a luat de pe o stâncă un mic pinguin care agoniza, plin de petrol, aproape fără pene și riscând să moară de foame. Pescarul din insula Ilha Grande l-a luat și l-a îngrijit. I-a luat aproape săptămână până a reușit să curețe cu blândețe petrolul lipit de pene. După ce a stat 11 luni cu salvatorul său, Dindim și-a recăpătat libertatea și s-a întors în apele Patagoniei. Pescarul credea că nu o să îl mai vadă niciodată. „După ce i s-au refăcut penele, a dispărut”, a spus el.

Însă, după numai câteva luni, pinguinul a apărut din nou în locul în care pensionarul îi redase libertatea, iar călătoria prin apă de 8.000 de kilometri dus-întors pentru revederea cu bărbatul a devenit un obicei. În fiecare an Dindim revine și rămâne opt luni, din iunie până în februarie, cu salvatorul său, întorcându-se apoi pe banchiza sa natală, în apele Argentinei și ale statului Chile.

„Nu am văzut niciodată așa ceva. Pinguinul crede că Joao face parte din familia lui”, a explicat biologul Joao Paulo Krajewski la postul brazilian Globo TV. Prietenul animalului mărturisește că îl îndrăgește pe pinguin „ca pe propriul lui copil” și știe că și acesta ține la el. Între ei s-a creat o legătură specială. „Nimeni altul decât mine nu îl poate atinge. Dacă cineva încearcă, îl lovește cu ciocul. Mă lasă să îl spăl, să îl hrănesc și chiar să îl țin în brațe”, a spus Joao Pereira de Souza.

Chiar dacă pensionarul se bucură de relația strânsă cu pasărea, nu vrea să îl îngrașe, așa că îi asigură un regim drastic pe bază de pește pentru a-i păstra intact instinctul și a-i da putere înainte să înceapă lungul drum de întoarcere în Patagonia.

El a fost uimit când, la doar câteva luni, pinguinul a revenit pe insulă, unde l-a recunoscut pe Souza şi s-a întors acasă cu el. Dindim petrece opt luni ale anului cu salvatorul său, iar restul timpului se află în largul coastelor Argentinei şi Chile, unde are loc perioada de reproducere.

Pasărea înoată mai mult de 8.000 de km anual, pentru a se întoarce la Souza.

„Iubesc acest pinguin ca pe propriul meu copil şi cred că şi el mă iubeşte”, a declarat Pereira de Souza pentru Globo TV.

„Nimeni nu poate să-l atingă. El îi ciupeşte dacă cineva în afară de mine o face. Dindim se urcă în poala mea, mă lasă să-l spăl, să-l hrănesc cu sardine şi să-l iau în braţe”, povesteşte bărbatul.

Pereira de Souza spune că dieta alimentară a lui Dindim este una specială. Îl hrăneşte zilnic cu peşte pentru a-i spori puterile, iar apoi îl duce spre mare, lăsându-l să plece.

”Cât a stat cu mine timp de 11 luni, şi-a schimbat penele afectate cu un strat nou, iar când toată lumea zicea că nu se va mai întoarce, el a revenit să mă viziteze. Face asta de 4 ani. Ajunge aici în iunie şi pleacă înapoi în februarie şi în fiecare an revine mai afectuos şi parcă mai fericit să mă revadă”, vorbeşte înduioşat bărbatul.

Biologul Joao Paulo Krajewski, care l-a intervievat pe Pereira de Souza, a declarat pentru The Independent: „N-am mai văzut aşa ceva, poate pinguinul îl percepe pe bărbat ca fiind un membru al familiei, un alt pinguin spre exemplu.. Când pinguinul îl vede pe Souza, dă din coadă ca un câine şi ţipă de fericire”, a declarat Joao Paulo Krajewski.

 

Imagini pentru Un pinguin înoată anual 8.000 de kilometri să își vadă salvatorul

 

Sursa