Remedii naturiste

Un medic oncolog renumit: „În oncologie nu există vindecare (de cancer) ci doar optiuni de tratament(cancer)”

 

 

 

 

În interviul acordat pentru Jurnal arădean/ Aradon, dr. Szekely Orban Csaba, şeful Secţiei Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, vorbeşte despre o realitate dură. Numărul bolnavilor de cancer a crescut, dar, mai grav, a crescut şi agresivitatea bolii.

Cât de avansată e boala în momentul în care pacientul ajunge să fie diagnosticat de medicul oncolog?

SZEKELY. La noi, două treimi sunt cazuri avansate. Dacă punem şi cazurile metastazate, aproape 70%. Asta înseamnă că noi nu mai avem posibilităţi terapeutice, că de vindecare cancer nu se pune problema.În oncologie (tratare caner alopata) nu există vindecare (de cancer), din păcate.Cancerul e o boală cronică şi nicio boală cronică nu se poate vindeca. E o boală cu evoluţie ciclică, pusee evolutive, remisiuni. Cu timpul, remisiunile sunt tot mai scurte, iar fazele acute tot mai lungi şi, până la urmă, bolnavul (cancer) moare într-o fază acutizată. Noi evaluăm bolnavii (cancer) în remisiuni (cancer) complete, în remisiuni parţiale sau boală staţionară. Bolnavul(cancer) în remisiune completă îl urmărim, îl controlăm, până apare recăderea, recidiva sau metastaza. Totdeauna suntem pregătiţi să apară. Nu putem spune niciodată că bolnavul (de cancer) e vindecat(de cancer).

Nu există vindecare(de cancer), dar există tratament(e cancer).

Ce fel de tratament oncologic?

SZEKELY. Tratament sistemic, adică tratament medicamentos, perfuzabil – care se administrează fie pe secţie, fie în ambulator, prin cabinetul de oncologie care funcţionează în incinta fostului spital municipal. Tratamentele sistemice sunt chimioterapia, hormonoterapia, imunoterapia şi tratamentele biologice – care sunt un capitol nou. Tratamente locale sunt chirurgia şi radioterapia. În ceea ce priveşte tratamentul sistemic, avem de toate, avem tot ce este rambursat în ţară; avem şi fonduri. Din păcate, bolnavii cancer care au nevoie de radioterapie trebuie să plece la unul din cele 12 centre din ţară.

Ce şanse au bolnavii de cancer să se trateze?

SZEKELY. Cancerele pulmonare nu se tratează toate, fiindcă evoluţia este foarte rapidă, starea generală a bolnavilor este alterată şi atunci, de cele mai multe ori, ajung la tratamente paliative. Cancerele mamare se tratează în proporţie de 90-95%. Şi cancerul colo-rectal se tratează. Aceste două localizări se tratează cel mai mult. O demonstrează şi faptul că din aceste două tipuri de cancer avem cea mai mare cazuistică. E o dovadă că oamenii trăiesc mai mult. În ceea ce priveşte femeile cu cancer de col uterin, de obicei acestea nu merg la medic şi, de cele mai multe ori, ajung să decedeze fără a fi diagnosticate. Suntem pe locul doi în lume, la cancer de col uterin, după Costa-Rica. În Canada, de exemplu, se face screening şi nu este niciun caz de cancer de col extins, ci doar în stadiile zero şi unu, în cazul cărora vindecarea este de 95-100%.

Care e rolul eredităţii în cazul îmbolnăvirilor de cancer?

SZEKELY. Cancerul e o boală genetică, din oficiu. Totdeauna începe cu alterarea materialului genetic al celulei. Sunt oncogene care pot să imprime, singure, o transformare spre cancer a celulei normale. Sunt preoncogene care trebuie activate, activarea făcându-se sub acţiunea unor factori genotoxici care, de obicei, sunt factori externi. Cei mai numeroşi genotoxici sunt cei chimici pe care îi introducem în organism cel mai des prin alimentaţie. Revenind la ereditate, s-a descoperit că în anumite familii există o predispoziţie pentru cancer. Cancerul colo-rectal are o componentă ereditară foarte importantă. La fel, şi cancerul mamar e ereditar.

Cum se poate preveni cancerul?

SZEKELY. Trebuie să evităm stresul şi să avem o alimentaţie sănătoasă. Adică să mâncăm alimente naturale, cât mai multe salate, mai puţine proteine animale şi mai multe proteine vegetale. Să nu luăm de la piaţă cele mai frumoase vinete sau cele mai frumoase roşii pentru că sigur sunt tratate. Mai bine să luăm fructe care au şi viermi… Să mâncăm mai multă carne albă, să evităm carnea roşie – de porc, de vită. Să nu prăjim carnea pe foc direct, mai bine fiartă sau înăbuşită… Cel mai bine e să avem o alimentaţie echilibrată: să mâncăm de toate, cu măsură şi – foarte important – să nu ne săturăm niciodată.

 

Sursa: Jurnal arădean