Desert

Prăjitura imperială este o combinație armonioasă de arome și texturi, îmbinând un blat bogat de cacao cu unul crocant de nuci și o cremă fină de vanilie

 

 

Prăjitura imperială este o combinație armonioasă de arome și texturi, îmbinând un blat bogat de cacao cu unul crocant de nuci și o cremă fină de vanilie

 

Prăjitura imperială este o combinație armonioasă de arome și texturi, îmbinând un blat bogat de cacao cu unul crocant de nuci și o cremă fină de vanilie.

Blatul de cacao, pufos și aromat, se obține prin baterea albușurilor cu zahăr, adăugând apoi gălbenușurile și ingredientele uscate pentru a obține un amestec omogen.

Coacerea la o temperatură precisă asigură textura perfectă. Blatul de nuci adaugă un contrast crocant, cu nuci măcinate și miere, creând o bază nucifera și aromată.

Crema de vanilie, catifelată și bogată, este inima prăjiturii. Preparată cu grijă, combinând laptele, esența de vanilie, gălbenușurile, zahărul și untul, aceasta oferă un gust profund și o textură cremoasă.

Montarea prăjiturii este un proces creativ, stratificându-se blaturile și crema, pentru a se obține un echilibru desăvârșit între diferitele texturi și arome.

Glazura finală de ciocolată adaugă un strat de indulgență, finisând prăjitura cu o eleganță simplă, dar sofisticată. Această prăjitură nu este doar un deliciu culinar, ci și o operă de artă, ce îmbină gustul, aspectul și textura într-un mod memorabil.

 

Ingrediente:

pentru blatul de cacao:

6 oua,

2-3 linguri de zahar,

2 lingurite de cacao neagra,

6 linguri de faina,

1 pliculet 5 g praf de copt.

pentru blatul de nuci:

4 albusuri,

150 gr de nuci macinate,

50 gr de zahar,

1 lingura si jumatate de miere,

4 linguri de faina,

1 pliculet 5g praf de copt.

pentru crema de vanilie:

500 ml lapte,

1 fiola esenta de vanilie,

5 galbenusuri,

1 pliculet zahar vanilat,

100 gr de zahar,

250 gr de unt la temperatura camerei,

1 lingura si jumatate de amidon,

1 lingurita si jumatate de faina.

 pentru topping:

4 linguri smantana lichida,

250 g ciocolata neagra.

 

Mod de preparare:

Prepararea blatului de cacao

Incepem prin a separa ouale, albusurile de galbenusuri. Intr-un bol inalt se mixeaza albusurile cu un praf de sare pana se spumeaza bine,apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare ca o bezea.

Treptat se adauga in compozitia de albusuri cate un galbenus si se amesteca bine cu un tel dupa fiecare galbenus adaugat. In compozitie se adauga faina amestecata cu cacaoa si praful de copt, apoi se amesteca usor cu miscari de jos in sus pana devine se obtine un aluat perfect omogen. Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunea de 25×30 cm, se toarna aluatul si se coace in cuptorul incalzit la 180 grade circa 25-35 de minute in functie de cuptorul fiecaruia. Dupa ce este copt se lasa la racit in tava. Cand este complet rece, se taie pe lung in doua parti egale.

Prepararea blatului de nuci

Intr-un bol adanc se mixeaza albusurile cu putina sare pana se spumeaza bine,apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare ca o bezea. Nucile macinate, se amesteca cu faina, praful de copt si mierea, apoi se adauga peste albusuri si se amesteca de jos in sus pana se omogenizeaza perfect.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunea de 25×30 cm, se toarna aluatul si se coace in cuptorul incalzit la 180 grade circa 25-35 de minute in functie de cuptorul fiecaruia. Blatul nu va fi unul foarte crescut. Dupa ce este copt se lasa la racit in tava.

Pregatirea cremei

Intr-un pahar normal pentru suc se pune lapte, apoi se toarna intr-un bol. Laptele se amesteca cu faina, amidonul, galbenusurile de ou si se omogenizeaza totul. Laptele ramas se pune la fiert amestecat cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Cand laptele incepe sa fiarba, se da focul mic, se ia 2 linguri se lapte fierbinte, se pune peste compozitia de ou si se adauga in lapte toata compozitia.

Se amesteca continuu pana se omogenizeaza,nu raman cocoloase si crema se ingroasa. Cand este suficient de ingrosata, se lasa la racit si apoi se adauga untul tinut la temperatura camerei, se mixeaza pana se obtine o crema mai fina.

Montarea prajiturii

Pe un platou drept se pune blatul de cacao. Peste el se intinde uniform o parte din crema. Peste crema se adauga blatul de nuca, peste blatul de nuca se pune restul cremei si se completeaza cu cel de-al 2-lea blat de cacao. Se apasa usor cu varful degetelor prajitura sa se aseze perfect.

Peste blatul de cacao se toarna glazura de ciocolata obtinuta prin topirea ciocolatei, amestecata cu frisca lichida la bain marie. Puteti sa o decorati cu miez de nuca si nuca de cocos, sau o puteti lasa doar cu glazura de ciocolata. Prajitura se da la rece circa 2-3 ore, apoi se poate portiona si servi.

 

Pofta buna!

 Sursa