Flori si gradina

Tunderea corecta a trandafirilor pentru a avea o inflorire abundenta si mai spectaculoasa

 

 

 

Imagini pentru gradina cu trandafiri imagini

 

 

Cum si cand tundem corect trandafiri

Prin taierile aplicate trandafirilor se obtine o crestere viguroasa, o inflorire mai abundenta si mai spectaculoasa a lor. Tunderea trandafirilor se face in fiecare primavara. Toamna nu se fac taieri ale trandafirilor deoarece peste iarna este posibil sa inghete sub ce sa efectuat taiere si astfel in primavara nu vom mai avea ce sa tundem.

 

dezmusuroirea

ramuri_trandafiri

 

Musuroaiele facute in toamna ce au protejat de-a lungul ierni trandafiri se vor desface in primavara cand nu mai ingheata pamantul inainte de pornirea lor pe vegetatie.

Ramurile care apar la baza trandafirilor altoiti din portaltoi ( drajoni ) va trebui sa-i indepartam. Acestia se pot deosebi uşor de altoi prin aspectul lor diferit si prin faptul ca ies din radacini.

 

tundere_trandafiri tundere_trandafirii

 

Tunderea trandafirilor se face la inceputul lunii martie, imediat dupa indepartarea musuroaielor din jurul acestora. Ramurile ce au foost afectate de ingheturile ierni se vor indeparta. Intotdeauna indepartam ramurile batrane, uscate, deteriorate, bolnave, subtiri, slabite sau incurcate.

Lasati 3-5 muguri de la care sa porneasca dezvoltarea plantei. Taierea ramurilor se va efectua la o inaltime de 50 cm fata de sol, iarpe o tufa se va lasa 3-5 ramuri. Este indicat ca taierea sa se efectueze deasupra celui de-al treilea mugure al ramurei.

 

tundere trandafir

 

Dupa tunderea trandafirilor se poate aplica un tratament ce creeaza un strat care protejeaza impotriva ciupercilor si a uscarii, creeaza doar o acoperire echivalenta unui plasture. Protejeaza partile deteriorate ale trandafirilor cauzate de taieturi, zgarieturi, si crapaturi, creeaza un strat rezistent la intemperii, flexibil si transparent, care impiedica patrunderea agentilor infectiosi. Se foloseste foarte usor, avand un efect rapid si de durata, nu este necesara folosirea unei cantitati mari de produs, aducand astfel beneficii economice.

 

gradinarit

 

Intotdeauna folositi unelte dezinfectate inainte de fiecare taiere. Foatre multi gradinari dezinfecteaza uneltele dupa ce l-au folosit si astfel este posibil sa mute anumite  boli de la un butas la altul.

Trandafiri tineri plantati in toamna  nu au nevoie de taieri.

 

Imagini pentru trandafiri de gradina

 

Sursa: Poze trandafiri