Credinta

Traditii de Sfantul Andrei! Cum se pune graul la incoltit si cum se ingrijeste

 

 

 

 

In fiecare an, pe 30 noiembrie, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Andrei. Traditia spune ca in aceasta zi se pune garul la incoltit.

Potrivit traditiilor din popor, fiecare membru al familiei, trebuie sa puna grau la incoltit intr-un vas diferit, in dimineata de Sfantul Andrei. Apoi, fiecare membru trebuie sa aiba grija graul pe care l-a plantat. In ziua de Anul Nou, in functie de cum a crescut graul, poate fi prevestit viitorul persoanei care l-a plantat, in ceea ce priveste norocul si starea de sanatate pe anul urmator.

Un grau frumos, crescut inalt si cu fire groase anunta un an benefic si prosper pentru persoana respectiva. In unele regiuni din tara se mai spune ca un grau frumos dezvoltat inseamna o recolta bogata pe camp si in livezi pentru anul ce urmeaza.

Cum pui graul la incoltit

Spala graul sub un jet de apa rece, apoi lasa-l timp de o ora, doua intr-un vas cu apa calduta. Acest procedeu ii va permite graului sa germineze mai rapid. In tot acest timp, pregateste vasul in care urmeaza sa-l plantezi. Poti opta pentru a planta graul intr-un ghiveci cu pamant sau intr-un vas in care asezi un pat de vata.

1. Plantarea graului intr-un vas cu vata

Cea mai simpla si mai comuna modalitate de a pune graul la incoltit este sa-l pui intr-un vas la baza caruia sa asezu un strat generos de vata. Umezeste apoi vata si presara graul deasupra.

2. Plantarea graului intr-un ghiveci cu pamant

Daca optezi pentru a planta graul intr-un ghveci cu pamant, asigura-te ca ai la indemana un ghiveci nou, cu gauri de scurgere si pamant pentru flori, pamant de gradina amestecat cu turba. Umple ghiveciul cu pamant, presara un strat de grau si apoi acopera totul cu un strat subtire de pamant. La final uda foarte bine pamantul.

Cum ingrijesti corect graul

Graul are nevoie de multa lumina naturala pentru a se dezvolta armonios. Asaza-l la fereastra sau cat mai aproape de aceasta, astfel incat lumina soarelui sa poata ajunge la acesta.

Ai grija insa sa il feresti curentii de aer si de caldura directa emanata de calorifer, deoarece acestea afecteaza cresterea graului, ducand chiar la uscarea acestuia.

Nu uita sa uzi graul regulat. Acesta are nevoie de apa pentru a se dezvolta armonios. Asadar, dupa ce incolteste, asigura-te ca pamantul este in permanenta umed. Asadar, ai grija sa nu il lasi sa se usuce intre doua udari.

Atentie! Nu adauga foarte multa apa, deoarece risti ca radacinile acestuia sa putrezeasca.

 

Sursa: Bensan