Remedii naturiste

Știi care este diferența între căderea de calciu și căderea de glicemie? Sunt foarte ușor de confundat

 

 

 

 

Mulți o pățesc cu căderea de calciu sau glicemie. Sunt ușor de confundat dar au tratamente diferite.

Hipocalcemia si hipoglicemia, asa cum sunt intitulate in termeni medicali cele doua „caderi”, sunt expresia scaderii drastice, de multe ori bruste, a concentratiei calciului, respectiv a glucozei din sange. Prima are loc atunci cand nivelul ionilor liberi de calciu ajunge sub minima de 4,0 mg/dL (dL=decilitru, mai exact o zecime de litru), iar a doua – atunci cand valoarea zaharului in sange coboara sub limita inferioara a normalului de 50mg/dL.

Asemanari

Atat hipocalcemia, cat si hipoglicemia se pot manifesta prin sfarseala, impresia ca lumea se invarte in jur, paloare pe chip, tremuraturi, transpiratii abundente, precum si senzatie de furnicaturi in maini si picioare. De asemenea, mai poti avea palpitatii, dar si dureri abdominale, potrivit catena.ro.

Dar asta nu e tot, cele doua entitati patologice pot avea si o cauza comuna, insuficienta renala figurand pe lista „acuzatilor” in ambele cazuri. Aceasta deoarece rinichii participa la absorbtia calciului in organism, precum si la transformarea aminoacizilor in glucoza, deci la cresterea nivelului de zahar in sange. Insa atunci cand rinichii nu functioneaza cum trebuie, nu numai ca se strica echilibrele intre sarurile minerale, in detrimentul calciului, ci insulina, hormonul care metabolizeaza glucidele, circula mai mult timp în organism si se elimina mai greu, ceea ce duce automat la mentinerea glicemiei la cote minime, de avarie.

Diferente

Poti sti sigur ca te confrunti cu o cadere de calciu daca:
– ai palpitatii si te sufoci
– inghiti cu dificultate alimentele din cauza spasmele laringiene

– refelexele osteotendinoase sunt exagerate
– ai furnicaturi si in jurul gurii

– prezinti semnele Chvostek (la lovirea usoara si repetata a comisurii buzelor are loc contractia buzei superioare, a obrazului sau a orbicularului pleoapelor) si/sau Trousseau, numit si „mana de mamos” (spontan sau la compresiunea cu manseta unui tensiometru pe brat se produce contractura in flexie a mainii pe antebrat, extensia degetelor 2-5 si contractura in aductie a policelui)
– ai pierderi de memorie sau halucinatii, in cazuri grave

Iar cu o cadere de glicemie daca:
– te ia o foame ca de lup
– esti agitata si irascibila

– nu te poti concetra
– te doare capul
– te invaluie greturile

– ai furnicaturi si la nivelul buzelor
– ti se incetoseaza vederea

– in cazuri izolate, hipoglicemia severa poate duce la coma

 

Sursa: Despre Sanatate