Sfaturi utile

Semne care arată că mănânci prea multă sare

 

 

Semne care arată că mănânci prea multă sare

 

Conform celor mai recente ghiduri alimentare, se recomandă să consumați 2.300 de miligrame de sodiu (1 linguriță) zilnic. Însă, aportul nostru zilnic mediu este estimat a fi aproape de 3.400 de miligrame de sodiu (aproximativ 1 și 1/3 linguriță).

Aportul excesiv de sare poate provoca hipernatremie și poate duce la probleme grave de sănătate în timp.

Semne că mănânci prea multă sare:

7. Umflare

Dacă inelele tale au început să te strângă, picioarele tale sunt umflate, sau zona din jurul ochilor tăi este umflată dimineața, probabil că mănânci prea multă sare.

Afecțiunea în care organismul tău începe să rețină apă în plus ca urmare a aportului mare de sare se numește edem și trebuie tratată cu o dietă mai strictă.

6. Sete excesivă

Sodiul din sare ajută la echilibrarea fluidelor din organism. Când mănânci prea multă sare, corpul tău are nevoie de mai multe lichide pentru a ajuta la curățarea sistemului tău, astfel încât mușchii și alte organe să poată funcționa corect.

Acesta este modul în care corpul dumneavoastră corectează raportul apă-sodiu, iar apa potabilă este cea mai bună modalitate de a reveni la normal. Amintiți-vă că faptul că dacă nu beți suficientă apă vă poate forța corpul să extragă lichid din celule și acest lucru vă poate determina să vă deshidratați.

5. Modificări în urinare

Ca regulă generală, acumularea de sodiu în corpul dumneavoastră provoacă modificări grave ale urinării care pot apărea din două motive:

Consumul de prea multă sare face ca rinichii să lucreze în plus pentru a o elimina din organism. Acest lucru poate duce la boli de rinichi care, în general, fac urinarea mai frecventă, cu urină care pare transparentă sau complet limpede.

Consumul excesiv de sodiu în organism poate rezulta în pierderea de lichide care duce adesea la deshidratare. Atunci când există o pierdere semnificativă de apă în organism, urina scade și devine de culoare galben închis.

4. Oasele dureroase

Aportul de sare poate fi un obstacol major în calea unor oase puternice și sănătoase. Când mănânci multă sare de masă obișnuită, rinichii tăi nu o pot elimina complet, iar acest lucru crește foarte mult pierderea de calciu.

Deficiența cronică de calciu poate duce la oase slabe, probleme ale dinților și chiar poate provoca osteoporoză.

3. Crampe musculare

Menținerea echilibrului corect de sodiu și potasiu este crucială pentru sănătatea ta, deoarece aceste elemente chimice sunt responsabile de contracția musculară. Dacă devii dezechilibrat prin folosirea excesivă a sării sau a consumului de alimente sărate, s-ar putea să apară crampe sau încordare musculară și durere.

2. Dureri de cap persistente

Aportul excesiv de sodiu crește volumul sângelui, ocupând mai mult spațiu în vasele de sânge. Această expansiune a vaselor de sânge provoacă hipertensiune arterială (hipertensiune arterială) și, ca urmare, poate provoca dureri de cap severe.

1. Probleme cognitive

Hipertensiunea arterială cauzată de aportul ridicat de sare poate afecta arterele care duc la creier. Acest lucru vă poate afecta capacitatea de a gândi clar și vă poate îngreuna concentrarea asupra sarcinilor zilnice.

De asemenea, deshidratarea constantă poate duce la uitare, oboseală și un timp de reacție lent.

Cum să reduceți aportul de sare

Feriți-vă de alimentele sărate: pâine și chifle, pizza, sandvișuri și burgeri, mezeluri și cârnați, supe conservate, burrito și tacos.

Evită alimentele procesate sau de restaurant, deoarece acestea sunt în general bogate nu numai în aditivi și conservanți, ci și în sodiu.

Priviți întotdeauna eticheta nutrițională și verificați procentul de sodiu – cel mai bine este să alegeți alimente cu 5% sau mai puțin din valoarea zilnică a sodiului per porție.

Încearcă noi arome! În loc să adăugați sare, încercați să îmbunătățiți gustul meselor cu ierburi proaspete sau uscate sau acizi precum sucul de lămâie și oțetul.

Câtă sare mănânci zilnic? Spune-ne despre obiceiurile tale alimentare în comentarii!

Cît de mult rău îţi face excesul de sare