Urzica a fost recunoscuta din trecut ca un medicament pentru numeroasele beneficii pe care le ofera organismului. Urzica are o culoare verde care demonstreaza faptul ca este bogata in fier si clorofila, dar si alte minerale esentiale pentru sanatatea noastra.

Va prezentam mai jos zece beneficii ale consumului de urzica:

10. Scade tensiunea
Urzica uscata (administrata sub forma de ceai de exemplu sau pulbere) ajuta la subtierea sangelui, scazand astfel tensiunea si marind fluxul sangvin. De asemenea, urzica poate fi folosita contra tromboflebitei si a trombozelor.

9. Detoxifierea organismului
Detoxifierea de primavara a organismului este asigurata printr-o cura cu ceai de urzici crude: se opareste o lingura de urzici proaspete, maruntite cu 250 ml de apa, lasand apoi 5-10 minute la infuzat.

8. Ajuta la coagularea sangelui
Urzicile contin din abundenta vitamina K, care ajuta la coagularea sangelui.

7. Trateaza anemia
Urzicile sunt foarte bogate in fier. De aceea, sunt recomandate persoanelor care au o deficienta de fier sau care tind sa fie anemice. In perioada primaverii, putem consuma chiar si 3-4 portii de mancare de urzici pe saptamana pentru a beneficia din plin de benficiile sale.

6. Vindeca bolile pielii
Datorita continutului sau de zinc, seleniu si magneziu, urzica poate fi folosita in tratarea cu succes a bolilor de piele, a cicatricilor sau a ulceratiilor.

5. Tulburarile menstruale
Ciclul menstrual neregulat sau abundent poate fi ameliorat tot prin cura cu urzica, datorita proprietatilor sale antihemoragice si reglatoare hormonale. Se consuma suc de urzici, 2 pahare/zi, timp de 3 saptamani.

4. Impotriva reumatismului
Persoanele afectate de afectiuni precum reumatismul ori artrita pot consuma saptamanal cateva portii de urzici gatite pentru ca durerile si celelalte simptome sa fie ameliorate. De asemenea, este indicat ca persoanele cu pricina sa consume frecvent si ceai de urzica.

3. Ajuta rinichii
Urzica este venerata pentru benificiile sale asupra rinichilor si glandelor suprarenale care ne ajuta in eliminarea toxinelor prin urina si glandele suprarenale.

2. Diuretic natural
Urzica este un diuretic natural. Ea ajuta la eliminarea acidului uric si a bacteriilor care cauzeaza infectiile tractului urinar si a producerii pietrelor la rinichi.

1. Reglarea glicemiei
Ceaiul de radacina de urzica ajuta la reglarea glicemiei. Radacina maruntita a urzicii se pune in apa inainte sa te culci si se lasa pana dimineata. A doua zi, lasa infuzia sa fiarba timp de 5 minute si seveste ceaiul dupa alte 10 minute.

 

Sursa: Colectionarul