Placinte si Rulade Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Rulada de capsuni si crema fina de branza

 

 

 

 

Ingrediente:

blat:

  • 5 oua
  • 3 linguri de apa rece
  • 8 linguri de zahar
  • 1 lingura de cacao
  • 6 linguri + 1 lingura rasa de faina
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 150 ml. de lapte
  • 5 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina (50 de grame)
  • 250 de grame de branza de vaci
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 200-250 de grame de smantana pentru frisca
  • optional, 1 plic intaritor pentru frisca

in plus:

  • 250-300 de grame de capsuni proaspete

 

Mod de preparare:

1. Ouale se separa, albusurile se pun intr-un bol impreuna cu sarea si cele 3 linguri (de supa) cu apa rece; se bat spuma tare, apoi se adauga cele 8 linguri de zahar si se bate in continuare pana ce zaharul se dizolva complet .

2. Se adauga galbenusurile si esenta de vanilie si se mixeaza scurt de cateva ori cate 3-4 secunde, doar cat sa se incorporeze .

3. Se scot intr-un castronel 2 linguri cu varf din spuma de oua si se adauga cacaua si 1 lingura rasa de faina (poza 3).

4. Se amesteca compozitia din castronel, se acopera tava cu hartie de copt si se „deseneaza” decorul dorit pe hartie cu aluatul pregatit cu cacao (poza 4). Eu am folosit spritul pentru decorat cu varful cel mai ingust pe care il am, compozitia se poate pune si intr-o punga care se taie putin la un colt, intr-o seringa etc. Decorurile, la fel, dupa imaginatia fiecaruia; eu le-am facut „desenand liber”, dar se poate folosi la fel de bine un sablon.

5. Odata completat decorul pe hartia de copt, se da tava la congelator pentru 20-25 de minute. Imediat se aprinde si cuptorul care se fixeaza la 180 de grade Celsius.

6. Dupa trecerea celor 25 de minute se adauga cele 6 linguri de faina peste spuma de oua ramasa si se amesteca cu miscari de jos in sus, cu ajutorul unei spatule. Se toarna aluatul peste decorul cu cacao, se niceleaza si se da in cuptorul deja incalzit la 180 de grade Celsius.

Blatul se coace 10-12 minute, doar cat sa treaca testul scobitorii care, introdusa in mijlocul blatului trebuie sa iasa curata daca blatul este copt.

Imediat dupa ce se coate blatul din cuptor, se intinde un prosop curat pe planul de lucru si se presara cu 2 linguri de zahar pe toata suprafata. Blatul fierbinte se rastoarna deasupra prosopului astfel pregatit.

Hartia de copt care a constituit suportul blatului in timpul coacerii si pe care s-a desenat decorul cu cacao se indeparteaza , lasand sa se vada decorul.

Se acopera blatul cu o alta coala de hartie de copt, curata si se rastoarna deasupra acesteia ajutandu-ne si de prosop. Se indeparteaza prosopul si blatul inca foarte cald se ruleaza in hartia de copt curata cu partea decorata in afara.

 

Pofta buna!

Sursa: Retete ca la mama