Remedii naturiste

Reguli de aur pentru un ficat sănătos! Iată ce avem de făcut pentru protejarea celulelor hepatice şi pentru a menţine ficatul în stare optimă de funcţionare

 

 

 

 

În timpul vieţii ne dorim să avem o inimă sănătoasă, un păr frumos, o piele strălucitoare.Din motive neştiute, suntem mai puţini grijulii cu ficatul nostru, deşi are o importanţă vitală în sănătatea inimii, a părului, a pielii. Ficatul nostru filtrează toxinele, cu asta cred ca am spus totul.Dar are o capacitate limitată, iar deseori este suprasolicitat. Mai mult decât atât, analizele de sânge arată disfuncţionalităţi atunci când capacitatea ficatului este redusă la numai 30%.

Iată ce avem de făcut pentru protejarea celulelor hepatice şi pentru a menţine ficatul în stare optimă de funcţionare:

 

– Controlul greutăţii și dieta

Diabetul și obezitatea favorizează acumularea grăsimilor în ficat, devenind  punctul de pornire pentru orice afecțiună hepatică.Ţineţi greutatea sub control printr-un stil de viață sănătos, ce începe cu dieta.Limitaţi excesele calorice și consumul grăsimilor.Principalele “vinovate” pentru încărcarea ficatului sunt proteinele de origine animală, zaharul, E-urile  și carbohidrații.Consumate de-a lungul timpului, pot duce la steatoză hepatică sau la ceea ce numim”ficat gras”.

– Activitatea fizică

Nu trebuie să fim medici ca să intuim cât de bună este mișcarea, inclusiv pentru sănătatea ficatului.Derivate din grăsimile alimentare sau abuzuri de zaharuri, trigliceridele se pot acumula în celulele hepatice, provocând leziuni.Un stil de viaţă activ ajută la normalizarea valorilor trigliceridelor.Exercițiile fizice regulate cresc consumul caloric şi împiedică sedimentarea excesului de lipide.

– Alcool şi medicamente cu moderație. Expunere redusă la mediile toxice

Un pahar de vin, o tărie sau o bere, consumate ocazional, nu vor crea probleme majore.Condiția este să nu faceţi excese şi să nu existe o afecţiune hepatică.Evitaţi să luaţi medicamente pentru orice “alarmă” a organismului.Toate acestea se filtrează prin ficat.Nu combinaţii alcoolul cu medicamente.Pe lângă faptul că efectele sunt diminuate, asocierea este toxică, chiar şi în cazul unui ficat sănătos.Evitaţi expunerea la mediile toxice: fum (inclusiv fumul de ţigară), gaze de eşapament, solvenţi, combustibili etc.Toate toxinele eliminate în aer ajung în organism, încarcă plămânii şi ficatul.

– Cunoașterea virușilor implicați

La originea afecţiunilor hepatice se află viruși, cei mai cunoscuți fiind cei responsabili de hepatitele A, B și C.Hepatita A se transmite prin alimente și băuturi contaminate.Regulile elementare de igienă și grija față de ceea ce consumaţi atunci când vă aflaţi în afara casei, vă ajută la protejarea ficatului.Hepatita B şi hepatita C se transmit prin sângele și lichidele corporale ale unei persoane infectate.Aceste forme sunt cele mai periculoase, pentru că se pot croniciza iar, cu timpul, pot induce ciroza.

– Controale medicale şi analize periodice

Chiar dacă o afecţiune poate fi diagnosticată în urma analizelor de sânge atunci când ficatul funcţionează doar  la 30% din capacitate, iar, de cele mai multe ori, patologiile cronice sunt asimptomatice, controalele medicale periodice la nivelul întregului organism pot arăta din timp dacă există dezechilibre.

– Postul alimentar şi suplimente hepatoprotectoare, din plante

Urmăriţi cu atenţie starea organismului dumeavoastră, orice oboseală nejustificată sau orice “stare de leşin” pot fi semne ale unui ficat încărcat, daţi-i o pauză din când în când (un post numai cu apă, o zi pe săptămână, este de mare ajutor), evitaţi medicamentele alopate pentru reglarea digestiei sau a funcţionării ficatului, acestea doar maschează problemele, nu vindecă.Puteţi apela la ceaiuri sau suplimente hepatoprotectoare, din plante.

 

Sursa: Secretele