Remedii naturiste

Regimul alimentar la pacientii cu hepatită cronică și ciroza hepatică. Ce este permis și ce este interzis

 

 

 

 

Ciroza este o boală degenerativă gravă care apare atunci când celulele sănătoase din ficat sunt deteriorate, de obicei ca urmare a abuzului de alcool sau a hepatitei cronice. Pacientul trebuie să aibă mare grijă la ceea ce mănâncă și să respecte cu sfințenie indicațiile medicului gastroenterolog.

Este indicat ca alimentația să fie bogată în glucide, dar nu exagerat. Bolnavul cu ciroza de regulă, este predispus și de multe ori face și diabet zaharat.

Medicii susțin că trebuie să aibă un consum de grăsimi animale poate să fie moderat, iar cel de grăsimi vegetale poate să fie în limitele normalului. Lichidele pot fi consumate la discreție, dar alcoolul trebuie eliminat.

Iată ce alimente sunt permise:

  • Ciorbe și supe de carne de pui, vită, de legume, neprăjite, de ovăz, de orez, griș, perișoare, cu găluști.
  • Piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfeclă, roșii.
  • Ceapa, untul sau uleiul este indicat să fie consumate în cantități reduse.
  • Cartofii pot fi mâncați dacă sunt piure, copți în coajă.
  • Carnea este bine să fie consumată fiartă. Recomandată este cea slabă, de pui, vită, curcan, fără piele sau grăsime.
  • Mezeluri în cantități moderate și cât mai necondimentate.
  • Pește slab: șalău, știucă, biban.
  • Ouă fierte, sau omletă dietetică,
  • Laptele, cașul, brânza de vaci, urda pot fi consumate.
  • Paste făinoase sunt permise.
  • Dulciurile și prăjiturile este bine să fie consumate moderat.
  • Fructe crude trebuie evitate, cel mai bine este să fie consumate cele în compot.

Iată ce alimente sunt interzise:  

  • Supele grase de porc, rață, gâscă, afumături.
  • Ciorbă de burtă, fasole, afumături.
  • Legume: fasole și mazăre uscată, varză, vinete, roșii în exces și necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, praz, murăturile;
  • Carnea de porc, rață, gâsca, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, șuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni).
  • Pește gras: nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi sau icre de pește.
  • Afumăturile.
  • Ouă cu maioneză, ochiuri prăjite.
  • Brânză fermentată, smântână.
  • Tortul, înghețata, ciocolată, frișca.
  • Fructe cu coajă și sâmburi: nucile, alunele, migdalele.
  • Cafea, băuturi acidulate, alcool. 

 

Sursa