Placinte si Rulade

Prăjiturelele copilăriei – Haioşe cu untură si gem de prune

 

 

Prăjiturelele copilăriei – Haioşe cu untură si gem de prune

 

Ingrediente:

  • 3 căni de făină
  • 1 cană cu zahăr
  • 1 cană cu untură de porc
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic drojdie uscată
  • 250 ml lapte rece
  • 1 ou
  • puțină făină pentru frământat
  • gem de prune

 

Mod de preparare:

Dacă folosiți osânză, aceasta trebuie dată prin mașina de tocat. Se poate face și cu untură.

  • Se pune făina într-un bol suficient de mare și se adaugă zahărul în bol.
    Se pune untura moale (să fie la temperatura camerei) și se răzuiește coaja de lămâie în bol.
  • Puneți praful de copt și drojdia în lapte, apoi amestecați bine și așteaptați câteva minute.
    Puneți oul și laptele în bol, apoi amestecați ingredientele.
  • Puneți puțină făină pe o suprafață de lucru, răstoarnați aluatul și frământați-l circa 1-2 minute.
  • Se mai frământă un pic pe masa de lucru, după care se dă bine cu făină pe dedesubt și deasupra.
  • Aluatul se întinde așa la 0,5 cm grosime.
  • Pasta de osânză cu făină o împărțiți în 5  părți. Peste aluatul întins se aplică prima parte pe 2/3 din suprafață (dacă împărțim aluatul întins imaginat în 3 părți pe lung, ungem în mijloc și în dreapta)
  •  Cu partea neunsă se acoperă partea din mijloc și peste se pune partea din dreapta. Apoi se mai împăturește de jos în sus pe 1/3 și de sus în jos.
  • Să nu va sperie faptul că osânza nu se întinde chiar așa de ușor. Aluatul devine tot mai dens și are nevoie de timpi prelungiți de relaxare pentru a trece din nou la întinderea lui.
  • Se obține astfel un pătrățel care se lasă 10 minute la odihnit. Operațiunea se repetă de 5 ori, până terminăm și ultima parte de osânză.
  • După ultima împăturire, se întinde din nou la o grosime de 0,5 cm.
  • Se taie dreptunghiuri de 6 x 9 (aproximativ). La mijloc punem gemul.
  • După ce am terminat cu umplutura, se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Luăm un dreptunghi cu umplutură în mâna, îl închidem ca pe o carte și așezăm haiosul în tavă cu partea pe care am pus umplutură în jos.
  • Vor sta la cuptor până se rumenesc frumos și se deschid ca o carte. Se pudează cu zahăr.

 

Pofta buna!

 

 Sursa