Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Prajitura Raffaello

 

 

 

 

De sarbatori am vrut sa fac o prajitura deosebita, ceva ce nu am mai facut pana acum.

Eu am folosit o forma de  42 cm. lungime si 29 cm. latime, deci destul de mare.

 

 Ingrediente:

Crema:

  • 700 ml.  frisca lichida (nebatuta)
  • 700 g. ciocolata alba
  • 1, 2 linguri lichior de cocos (eu nu am avut)
  • 1/2 pliculet gelatina (mie mi-a fost teama ca va iesi prea moale si am pus plicul intreg, a iesit tare. Cred ca cel mai bine este 3/4 pliculet)

Se hidrateaza gelatina cu 2-3 linguri de apa si apoi se pune pe foc la bain-marie pana se lichefiaza.

Frisca lichida se incalzeste intr-un vas pus la bain-marie, pana cand apa din vasul de dedesubt incepe sa fiarba si frisca lichida sa se infierbanta apoi se adauga ciocolata bucatele. Se amesteca incontinuu pana cand ciocolata se topeste.

Se scot apoi doua, trei linguri din crema de ciocolata si se amesteca bine cu gelatina. De-abia dupa aceea se amesteca gelatina cu crema ramasa. Eu am lasat-o sa se raceasca putin, sa se mai inchege si apoi am intins-o peste primul blat.

blat 1:

  • 3 oua
  • 100 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 1 pachet praf copt

Se separa ouale; galbenusurile se freaca cu 100 g. zahar, laptele si uleiul.

Albusurile se bat spuma cu cele 100 g. zahar ramase, se amesteca cu galbenusurile si in final cu faina amestecata cu praf de copt. Totul se toarna intr-o tava cu hartie de copt si se coace ca. 20-25 min. la foc potrivit.

blat 2:

  • 5 albusuri
  • 150 g. zahar
  • 150 g. fulgi cocos
  • 2 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1/2 pachet praf copt (5 g)

 

Mod de preparare : 

Albusurile se bat spuma cu zaharul pana cand spuma e tare, ca la bezea.

Se adauga fulgii de cocos, faina amestecata cu praful de copt (ambele cernute) si esenta de vanilie, amestecand cu grija, cu o spatula nu cu mixerul.

Se toarna compozitia in tava cu hartie de copt si se coace la foc potrivi aproximativ 20-25 min.

Se lasa apoi sa se raceasca bine de tot pentru ca altfel se rupe. Cand este complet racit se scoate usor hartia de copt de pe el.

Primul blat se insiropeaza cu lichior de cocos sau lapte de cocos (eu n-am avut lapte de cocos si am fiert lapte normal de vaca in care am pus si nuca de cocos) , se pune jumatate din cantitatea de crema si se niveleaza. Se aseaza deasupra blatul 2, se pune restul de crema si se acopera totul cu fulgi de cocos. Se da la frigider peste noapte.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Cakebox