Desert

Prăjitura pufoasă și aerată „Papanașul fals”!

 

 

Prăjitura pufoasă și aerată „Papanașul fals”!

 

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

-3 gălbenușuri de ouă;

-50 g de zahăr extrafin sau zahăr pudră;

-125 g de unt;

-o linguriță rasă de praf de copt;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-un praf de sare;

-180-200 g de făină.

Pentru puding:

-3 albușuri de ouă (100-110 g);

-125 g de zahăr extrafin;

-un praf de sare;

-40 g de praf de puding de vanilie;

-600 g de smântână fermentată 20%.

Altele: zahăr pudră — pentru decor.

Noi am copt prăjitura într-o tavă pătrată, cu dimensiunile de 20 x 20 cm și înălțimea de 5 cm, pe care am mărit-o cu ajutorul hârtiei de copt.

 

Mod de preparare:

1.Pregătiți aluatul: bateți untul moale, un praf de sare, zahărul extrafin sau pudră și zahărul vanilat cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 2-3 minute, până se vor combina complet.

2.Încorporați treptat (câte unul) gălbenușurile în compoziția de unt, mixând de fiecare dată până la omogenizare. Apoi continuați mixarea până la dizolvarea completă a zahărului.

3.Adăugați 180 g de făină cernută și amestecată cu praful de copt. Amestecați aluatul cu spatula până se va aduna sub formă de bilă (nu-l frământați deodată cu mâinile, deoarece untul se va topi de la căldura mâinilor și aluatul va „cere” mai multă făină — drept rezultat, el va fi tare și nesfărâmicios după coacere).

4.Transferați aluatul pe masa presărată cu 20 g de făină și frământați-l cu mâinile până va deveni neted, omogen și nelipicios. S-ar putea să aveți nevoie de mai puțină făină — aveți grijă să nu îmbibați prea tare aluatul cu ea.

5.Lucrând pe masa presărată cu făină, modelați aluatul sub formă de paralelipiped și divizați-l în 3 părți: 2/4, 1/4 și 1/4.

6.Înveliți una dintre bucățile mici de aluat cu folie alimentară și dați-o la congelator. Presărați cealaltă bucată mică de aluat cu făină sau acoperiți-o cu folie alimentară, ca să nu i se usuce suprafața.

7.Luați o bucată de hârtie de copt (mai mare decât tava) și marcați perimetrul fundului tăvii pe ea. Apoi tăiați-o la colțuri sub un unghi de 45°, ca să o puteți aranja ușor în interiorul tăvii.

8.Întindeți bucata mai mare de aluat sub formă de blat pătrat pe hârtia pregătită: străduiți-vă să nu depășiți perimetrul pătratului marcat pe hârtia de copt. Puteți să-i aranjați marginile cu ajutorul unei raclete.

9.Transferați blatul cu tot cu hârtia de copt în tavă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Divizați bucata mai mică de aluat în 2 părți egale. Întindeți-le sub formă de bastonașe cu lungimea egală cu 2 laturi ale tăvii. Așezați-le pe marginile blatului din tavă și, presându-le cu degetele, întindeți-le pe pereții tăvii. Trebuie să obțineți niște „pereți” cu grosimea uniformă și înălțimea de aproximativ 3 cm. Lipiți-i bine de blat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.Înțepați frecvent blatul cu furculița și dați-l la frigider, ca să se răcească bine.

12.Pregătiți crema: bateți albușurile cu un praf de sare până vor deveni spumoase și albicioase. Apoi adăugați treptat zahărul și continuați mixarea la viteză mare până la dizolvarea lui completă și apariția vârfurilor persistente.

13.Adăugați praful de puding de vanilie. Amestecați cu mixerul pornit la viteză mică până la omogenizare.

14.Încorporați treptat smântâna fermentată în bezea, amestecând cu spatula, prin mișcări circulare, orientate de jos în sus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.Răspândiți uniform crema pe blatul din tavă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.Dați aluatul congelat prin răzătoarea mare, punându-l pe o farfurie. Apoi răspândiți-l uniform pe suprafața cremei, folosind furculița, ca să nu se dezghețe de la căldura mâinilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.Coaceți prăjitura timp de 40 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Apoi reduceți temperatura până la 170°C și continuați să o coaceți pe parcursul a încă 10 minute. Verificați dacă este gata, apăsând cu degetul în mijlocul ei: prăjitura trebuie să fie moale, puțin elastică, dar să-și mențină bine forma.

18.Opriți focul din cuptor și întredeschideți-i ușa. Lăsați prăjitura să se răcească timp de 30-40 minute în el. Apoi scoateți-o din tavă, așezați-o pe grătar și lăsați-o să se răcească complet.

19.Porționați și serviți prăjitura cu multă plăcere!

 

Poftă bună!

 

  Sursă