Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Povestea sau legenda lui Mos Nicolae. Poveste şi istorie despre unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi

 

 

bomboane-in-ghetute-de-mos-nicolae

 

 

Din mosi stramosi, copilasii asteapta sa gaseasca in ghetute in dimineata de 6 decembrie dulciuri si fructe. Pentru aceasta, ei isi pregatesc incaltamintea de cu seara si spera ca Mos Nicolae sa uite momentele in care nu au fost cuminti, deoarece micutii neascultatori primesc in dar o nuielusa.

Legenda lui Mos Nicolae: de la sfant la mosul cel darnic si nevazut

De unde a pornit obiceiul darurilor asociat cu sarbatorirea Sfantului Nicolae?

Legenda lui Mos Nicolae spune ca Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarace din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era foarte saraca. Tatal lor planuia sa-si vanda fetele ca sa se imbogateasca.

Batranul nu a fost induplecat de lacrimile si durerea fiicelor, dar Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea si a venit in ajutorul lor. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel, ea a reusit sa se marite curand.

La fel a facut si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor. Tatal s-a hotarat insa, ca inainte de casatoria mezinei, sa il pandeasca noaptea pe Nicolae. L-a vazut astfel cand a urcat pe acoperisul casei de aceasta data si a dat drumul pe cos unui saculet.

De atunci, legenda lui Mos Nicolae spune ca acesta nu se arata niciodata, asa cum face Mos Craciun, dar nu uita sa ii rasplateasca pe copiii cuminti si sa le aduca nuiele celor neascultatori.

Cine a fost Sfantul Nicolae?

Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata, iar dupa ce parintii sai au murit, el si-a folosit mostenirea pentru a ajuta oamenii saraci. A fost intemnitat si apoi eliberat odata cu venirea imparatului Constantin.

A fost numit cardinal al tinutului Myra (aflat acum in Turcia) si este cunoscut pentru minunile pe care le-a savarsit de-a lungul vietii si pentru generozitatea lui.  A murit in 6 decembrie 345 (sau 352, dupa alte surse), fiind de atunci celebrat in fiecare an la aceasta data.

Multe biserici au fost construite sub hramul Sfantului Nicolae, el fiind si unul dintre cei mai pictati sfinti in icoane. Este cunoscut drept patronul spiritual al unor tari precum Germania, Olanda, Rusia, Romania, Elvetia, dar totodata este protectorul marinarilor, al fetelor nemaritate, al saracilor si nu in ultimul rand al copiilor.

3 lucruri despre Sfantul Nicolae

Se spune ca Sfantul Nicolae pune capat perioadei magiei negre si a lucrurilor necurate care incep de Sfantul Andrei. Astfel, pe 6 decembrie, Sannicoara vine sa protejeze popoarele de rele si sa ii indrume pe drumul cel bun.

Una dintre legendele construite in jurul Sfantului Nicolae spune ca intr-o noapte, cand locuitorii din Myra il sarbatoreau ca in fiecare an, o banda de pirati arabi au navalit in mijlocul petrecerii. Au furat tot ce au putut si au rapit un copil, Basilos, pentru a-l transforma in sclavul Emirului.

Vazand durerea parintilor lui Basilos, in anul urmator in timpul aceleiasi sarbatori, Sfantul Nicolae l-a ridicat pe copil dintre arabi si l-a adus in sanul familiei sale. Parintii nici nu puteau sa creada minunea, dar i-au multumit Sfantului Nicolae in nenumarate rugi.

Sfantul Nicolae a fost model pentru un alt personaj la fel de indragit ca Mos Nicolae: Mos Craciun. Stiai ca – si aceasta nu face parte din legenda lui Mos Nicolae sau Mos Craciun, ci este fapt real – numele Santa Claus provine din olandezul Sinterklaas, in traducere Sfantul Nicolae?

 

Sursa: Lumea lui Oliver