Casa de vis

Pompa de căldură – soluția eficientă de încălzire a caselor pe timp de iarnă! Bate centrala termică pe gaze, lemne sau peleți

 

 

 

 

De la soba cu lemne a bunicii până la sofisticatele pompe de căldură, soluțiile alese de români pentru încălzirea casei diferă în funcție de bugetul și nevoia de confort a fiecăruia. O investiție inițiala ieftină înseamnă facturi mai mari în viitor.

De exemplu, costurile totale ale achiziționării şi instalării unei centrale pe gaze pot ajunge şi la 9.000 de lei. Astfel, costul unei centrale termice este de minimum 2.000 lei dar poate ajunge şi la 2.700 lei, iar preţul mediu pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem complet, care cuprinde radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj şi costuri debranşare, variază între 5.500 şi 7.000 lei. Acesta diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al instalaţiei respective. Dar, după o investiție consistentă, factura pentru o suprafaţă de 100 mp, la o casă cu o izolaţie termică bună este de circa 600 – 700 lei pe lună.

De curand in România isi face treptat apariția pe piata pompele de căldură. Acestea sunt în străinătate o modalitate eficienta de încălzire a locuințelor. Foarte cunoscute în alte țări, încurajate de stat și subvenționate, pompele de căldura sunt în România, încă o necunoscuta pentru multi dintre noi.

Ce este o pompă de căldură?

Frigiderul functioneaza ca o pompa de căldura in regim de răcire, extrage căldura din interiorul frigiderului si o transfera aerului din încăperea in care este instalat. Cand funcționează pe încălzire, pompa de caldura se comporta exact invers, extrage căldura din sursa de căldura (pământ, apa sau aer) si o transfera in interiorul casei.

Instalatia de incalzire cu pompa de caldura este alcatuita din 3 circuite distincte:
– Circuitul primar sau circuitul sursei de caldura prin intermediul caruia se extrage caldura din pamant, apa sau aer

– Circuitul frigorific al pompei de caldura

– Circuitul secundar – instalatia interioara de incalzire din casa care poate fi incalzire in pardoseala, incalzire in pereti, ventiloconvectoare si in cel mai defavorabil caz calorifere.

Cele 3 circuite sunt separate total intre ele prin intermediul a 2 schimbatoare de caldura denumite vaporizator si condensator. Pompa de căldura preia căldura de la sursa de căldura, o amplifica si o transfera instalatiei de incalzire a casei.

Pompele de căldură cu cel mai mare succes de utilizare sunt pompele geotermale, cunoscute și sub denumirea de pompe de căldură sol-apă. Mai există și pompe de căldura aer-apă sau apă-apă.

Pompele de căldură geotermale, așa cum și numele o spune, utilizează energia stocată în pământ. Deci foarte important de punctat încă de la început este faptul că pompa de căldură sol-apă furnizează căldura în casă, pe baza energiei regenerabile, deci acest lucru înseamnă costuri extrem de reduse cu plata facturilor și protejarea mediului (lipsa emisiilor de noxe).

Cum funcționează o pompă de căldură?

O pompă de căldură are în componență trei aspecte: 1. forajele (cu sonde verticale sau orizonatale); 2. pompa de căldură (amplasată în camera tehnică sau în orice loc din casă, nu exista restricții) și 3. sistemul de încălzire din casă (calorifere, încălzire prin pardoseală).

Pompa de căldura geotermală transferă căldura din pământ spre casă. Există un schimb termic între cele 3 componente mai sus menționate. Acest proces are loc cu ajutorul unui agent termic format din apă și glicoli.

Principalele componente ale pompei de căldura sunt: vaporizatorul; compresorul, condensatorul, ventilul de expansiune. Cele 4 componente sunt integrate într-un circuit închis în care circula agent frigorific.

Vaporizatorul este un schimbător de căldura pentru sursa primara. Vaporizatorul preia căldura din mediul înconjurător. Agentul frigorific aflat in stare lichida la temperatura scăzuta, preia căldura de la sursa de căldura care este mai calda ( pamant, apa, aer ) si se transforma in vapori. In natura, corpul cald transfera caldura corpului rece .

Compresorul, este un agregat care realizează creșterea temperaturii, fiind acționat de energia electrica, aspira agentul frigorific in stare de vapori din vaporizator, il comprima si il transfera in condensator. Prin comprimare creste presiunea si implicit creste si temperatura vaporilor de agent frigorific. Cu aceasta temperatura se poate asigura încălzirea si prepararea apei calde menajere.

Condensatorul este un schimbător de căldură pentru circuitul secundar prin intermediul caruia se transfera căldura catre instalația de încălzire. Vaporii de agent frigorific aflați la temperatura mare, la trecerea prin condensator, cedeaza căldura sistemului de încălzire al clădirii care are o temperatura mai mica ( încălzire in pardoseala, pereți, calorifere, ventiloconvectoare ) si se transforma in agent frigorific in stare lichida.

Vana de destindere reduce presiunea agentului frigorific si implicit se reduce si temperatura sub nivelul de temperatura a sursei de căldura ( pamant, apa, aer ) si ciclul se reia pana cand clădirea ajunge la temperatura dorita de utilizator.

Foarte important, pompa de căldură asigură încălzirea pe timpul iernii, dar și răcirea casei pe timpul verii (atunci când ciclul se inversează), plus apă caldă menajeră.

De ce să alegi pompa de căldura în locul uneia pe lemne, gaz sau electrică?

Pompa de căldură geotermală folosește energia înmagazinată în pământ sub formă de căldură, deci o sursă naturală inepuizabilă, spre deosebire de centrala pe gaz sau pe lemne. Acest lucru înseamnă că este cea mai economică sursă de încălzire. Facturile tale vor fi mult scăzute. Ține cont că prețul gazului nu rămâne același, prin urmare scumpirea acestuia va însemna și costuri mărite cu centrala pe gaze. Cu o pompă de căldura nu depinzi de furnizorul de gaz metan și nici nu ești îngrădit de necesarul termic redus al unei centrale electrice.

În al doilea rând trebuie menționat confortul sporit pe care ți-l oferă o pompă de căldură. Ai un singur sistem atât pentru încălzire, dar și pentru răcirea casei (deci aparatele de aer condiționat montate pe pereți nu vor mai fi necesare). Nu ai nevoie de spațiu de depozitare pentru peleți, lemne, nu trebuie să faci nicio curățare, pompele de căldură nu au nevoie de verificări periodice, revizii sau supraveghere atentă, deci nu prezintă risc de explozie sau alt pericol.

Nu în ultimul rând, un aspect foarte important este cel al protecției mediului înconjurător. Pompele de căldură încurajează așadar reducerea emisiilor de dioxid de carbon, reducerea consumului și a importului de gaze.

Pompele de căldură sunt o investiție financiară mai costisitoare, deci nu intră în discuție comparația cu achiziția centralelor pe gaz, electrice, pe lemne. Dar, foarte important de subliniat, această investiție se amortizează în câțiva ani datorită facturilor scăzute (de 4-5 ori mai mici).

Recomandare: Românii apelează la porumb, pentru încălzirea locuințelor. Cu 1500 de kilograme pe an se poate încălzi o casă de 120 de metri pătrați

Pompa de căldură

Cost fix: 30.000 – 40.000 lei

Cost lunar: 400 – 500 lei

Pompa de căldură costă începând cu 24.000 de lei şi are reputația de a fi extrem de eficientă. Aceasta a devenit tot mai populară datorită eficientei ridicate comparativ cu alte sisteme, pentru că la un kilowatt electric consumat poate genera până la 5,5 kilowaţi termici. Factura lunară la curent electric este, practic, de patru – cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică. De regulă, acestea extrag căldura din aer şi o transpun în apa care va circula prin calorifere.

 

Sursa: MagazinulDeCase