Flori si gradina

Planta care curăță și limpezește ochii și intărește vederea

 

 

Planta care curăță și limpezește ochii și intărește vederea

 

Acum aproape 200 de ani, preotul bavarez Sebastian Kneipp – unul din fondatorii mișcării medicinei naturopatice vorbea despre o plantă care poate curăța ochii și întări vederea.

Silurul, sau „iarba de ochi”, sau „ochi limpezi” – așa cum mai este numită, a fost folosită în medicina populară pentru tratarea afecțiunilor oculare:

– conjunctivită
– belfarită
– episclerită
– orjelet (ulcior)
– inflamații ale ochilor
– lăcrimare excesivă

Plante se poate folosi sub formă de spălături, picături, băi sau comprese cu infuzie sau decoct din plantă.

Studiile au arătat că extractele apoase de silur sunt considerate utile și sigure pentru tratarea simptomelor oculare alergice.

Efectele acestei plante se datorează în special proprietăților antioxidante, antiinflamatoare și regenerante.

Silurul reduce inflamația și infecția de la nivelul foliculilor genelor, cauzate de conjunctivită sau belfarită.

Moduri de utilizare

Extern:

Comprese, spălături sau cataplasme în pansament steril – se face un decoct dintr-o linguriță de plantă și 200 ml de apă, fiartă 10 minute; se strecoară și se aplică pe pleoapele închise;

Sau se face o infuzie din 3 lingurițe de plantă și 250 ml de apă clocotită; această infuzie se aplică pe ochi sub formă de comprese și se lasă peste noapte, pentru întărirea vederii, sau se folosește pentru spălarea ochilor, de 2-3 ori pe zi;

Planta se infuzează în lapte; se ung pleoapele iritate cu o bucată de vată înmuiată în acest lapte;

Se tamponează pleoapele și pielea din jurul ochilor cu tinctură de silur (tinctura nu trebuie să intre în ochi); sau se aplică pe ochii închiși comprese cu tinctură, și se lasă să acționeze 30 de minute; tinctura se procură de la Plafar.

Intern:

• după recomandarea lui Sebastian Kneipp, se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere de silur pe zi, adăugată în apă sau supă; planta uscată se macină fin prin râșnița electrică de cafea;
• se beau 2 căni de ceai de silur pe zi;
• capsule pe bază de frunze de silur, de la magazinele naturiste; ajută în oboseala ochilor, glaucom sau cataractă, opacitate și pete pe cornee, infecții și inflamații ale ochiului.

La magazinele naturiste se poate găsi un ceai oftalmic, special pentru ochi, care conțin silur și alte plante. Pliculețele se pot aplica pe pleoape.

 

  Sursa