Remedii naturiste

Plămâni: tratament naturist eficient pentru boli de plamani

Plămâni tratament naturist

În bolile de plămâni este bine cunoscut efectul preparatelor din brad, de vindecare a afecțiunilor pulmonare. Datorită acțiunii expectorante, bactericide, antiinflamatoare și fluidizante asupra secrețiilor bronhice, pădurile de brad constituie un mediu excelent în care se amenajează sanatoriile pentru bolnavii cu afecțiuni respiratorii.

Arborele crește în întreaga zonă din climatul temperat, mai ales la munte, formând păduri compacte (brădete și pâlcuri pure) sau în amestecuri cu fagul și molidul, pe soluri mai umede, profunde, slab acide, bogate în săruri minerale.

În scopuri terapeutice, cel mai mult sunt folosiți mugurii de brad, care se formează primăvara, în vârful crenguțelor.

Cetina de brad se adună în tot timpul anului, tăind ramuri tinere, lungi de 20-30 cm.

Rășina este foarte prețioasă, având acțiuni dezinfectante, antiinflamatoare și cicatrizante, pentru care se prelucrează sub formă de tinctură, uleiuri și unguente.

Atât mugurii, cât și cetina conțin o diversitate de substanțe bioactive ce pot explica proprie­tățile terapeutice care au fost constatate după tratamentele aplicate.

Cetina conține o cantitate mare de rășină, iar mugurii au, în plus, ulei eteric, taninuri și vitamine.

Proprietăți terapeutice

În bolile de plămâni este bine cunoscut efectul de vindecare a afecțiunilor laringelui, traheei și bronhiilor, cu efect de calmare a tusei și de tămăduire a pneumoniei, pleureziei, bronșitei cronice, astmului bronșic și tuberculozei.

Datorită acțiunii expectorante, bactericide, revulsive, antiinflamatoare și fluidizante a secre­țiilor bronhice, pădurile de brad, încărcate cu uleiuri eterice și miros de rășină, constituie un mediu excelent pentru sanatoriile dedicate bolnavilor cu afecțiuni respiratorii. În acest mediu se vor fortifica plămânii, căile respiratorii se vor elibera de spută, iar respirația va fi mai profundă și ușoară.

Întrucât bolnavii de plămâni prezintă adesea o debilitate și anemie avansată, cu oboseală și epuizare fizică și intelectuală, după o cură într-o astfel de sta­țiune montană se vor simți o energizare a corpului, întărirea sistemului nervos, activarea circu­lației sanguine și o revigorare generală a organismului, mai ales la copiii și bătrânii sensibili.

În bolile digestive, preparatele din muguri și cetină de brad au efecte benefice, intervenind în gastroenterite, litiază biliară, colici abdominali la frig, infecții intestinale, colite de fermentație, vome, diaree, balonări, parazitoze și lipsa poftei de mâncare.

Afecțiunile renale, localizate la rinichi sau la vezica urinară, își găsesc leacul cu ceaiuri sau siropuri de brad, mai ales cele manifestate prin infecții și infla­mații renale, cistite, nefrite, pielite, metrite sau hemoragii uterine.

Întrucât la munte vremea este mai rece și mai umedă, apar condiții favorabile pentru afec­țiunile reumatismale și artrozice care își găsesc remediul în darurile bradului.

 

Sursa