Desert

Prăjitură cu căpșuni și cremă de iaurt – o rețeta simplă pentru un desert reușit

 

 

Prăjitură cu căpșuni și cremă de iaurt – o rețeta simplă pentru un desert reușit

 

Daca ti-ai invitat prietenii la masa si vrei sa-i surprinzi cu un desert reusit, incearca aceasta reteta. Coace blatul cu o zi in urma. Nu vei munci mult, pentru ca vei imparti munca in doua zile.

Ingrediente:

pentru blat:

  • 6 oua,
  • un praf de sare
  • 6 linguri zahar,
  • 6 linguri faina de grau
  • 1 lingurita praf de copt

pentru sirop:

  • 70 ml apa fiarta
  • 2 linguri suc de lamaie

pentru crema de capsuni:

  • 1 kg capsuni
  • 3 plicuri jeleu de capsuni

pentru crema de iaurt:

  • 350 gr iaurt grecesc,
  • 300 gr crema de branza
  • 250 ml smantana dulce pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra,
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 2 linguri gelatina,
  • 4 linguri apa fierbinte

In plus:

  • 100 gr biscuiti cu cacao

 

Mod de preparare:

Pentru inceput vom prepara aluatul. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si continuam sa amestecam pana se dizolva tot zaharul.

Adaugam apoi galbenusurile, unul cate unul si amestecam bine dupa fiecare galbenus adaugat. La final, adaugam faina de grau amestecata cu praful de copt. Amestecam totul foarte bine cu o lingura de lemn.

Turnam aluatul intr-o tava dreptunghiulara (25 x 36 cm) tapetata cu hartie de copt. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 175 grade si coacem aluatul aproximativ 25 de minute.

Dupa ce blatul s-a copt il lasam sa se raceasca, apoi il taiem in jumatate. Cel mai bine este sa coacem blatul cu o zi inainte si sa-l taiem a doua zi.

Spalam capsunile si le lasam sa se usuce. Punem capsunile intr-un bol si le pasam cu un blender. Le punem apoi intr-o cratita, pe foc. Cand capsunile incep sa fiarba, adaugam jeleul de capsuni. Amestecam bine.

Amestecam apa calduta cu sucul de lamaie. Insiropam blatul cu jumatate din siropul obtinut. Turnam jumatate din umplutura de capsuni peste blatul insiropat.

Deasupra punem biscuitii de cacao.

Turnam umplutura de capsuni care a mai ramas (dam 4-5 linguri deoparte pentru decor). Acoperim cu cel de-al doilea blat. Insiropam blatul cu siropul ramas.

Turnam apa fierbinte peste gelatina. Batem smantana dulce pana se intareste. Adaugam iaurtul grecesc, crema de branza, zaharul pudra si zaharul vanilat. Amestecam bine.

La final, turnam gelatina calda in crema obtinuta. Crema de iaurt o punem peste cel de-al doilea blat. In jeleul de capsuni dat deoparte (probabil deja solidificat) adaugam 1-2 linguri de apa fierbinte. Amestecam bine.

Dupa ce se raceste, il folosim pentru a decora prajitura.

Punem prajitura la frigider pentru cateva ore. De preferat ar fi sa o lasam la frigider o noapte intreaga. A doua zi o putem taia si servi.

 

Pofta buna!

 

 Sursa