Placinte si Rulade

Pateuri dospite cu mere — rumene, pufoase și aromate!

 

 

 

 

Aluatul, din care se prepară aceste pateuri, este pufos și delicios. Umplutura de mere este foarte aromată. Încercați să pregătiți această rețetă! Veți îndrăgi pateurile obținute!

 

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

-2 ouă;

-120 g de zahăr;

-250 ml de lapte;

-18 g de drojdie proaspătă (sau 6 g de drojdie uscată);

-100 g de unt;

-600 g de făină;

-½ linguriță de sare;

-coajă rasă de lămâie (opțional);

-8 g de zahăr vanilat.

Pentru umplutură:

-1.3 kg de mere (7 bucăți);

-4 linguri de zahăr;

-o lingură de unt;

-scorțișoară — după gust.

 

Mod de preparare:

1.Pregătiți plămădeala: fărâmițați drojdia proaspătă și amestecați-o cu o lingură de zahăr. Adăugați jumătate din laptele călduț și amestecați foarte bine. Adăugați 4 linguri de făină cernută și amestecați până la omogenizare. Plămădeala trebuie să aibă consistența aluatului pentru blinii.

2.Acoperiți plămădeala cu folie alimentară și lăsați-o să dospească într-un loc cald, pe parcursul a 1.5 ore sau până când se va forma „căciula” spumoasă pe suprafața ei.

3.Bateți ouăle cu zahărul tos, zahărul vanilat și sarea până la omogenizare, folosind un tel.

4.Topiți untul și lăsați-l să se răcească.

5.Amestecați plămădeala. Adăugați ouăle bătute, restul laptelui călduț, untul topit și coaja rasă de lămâie. Amestecați foarte bine.

6.Adăugați treptat făina cernută (poate fi necesară mai multă sau mai puțină) și amestecați cu ajutorul unei linguri de lemn. Trebuie să obțineți un aluat moale și puțin lipicios. După ce veți încorpora făina, frământați aluatul pe parcursul a 10-15 minute, până va deveni neted, omogen și plin de bule de aer. El va rămâne moale și puțin lipicios.

7.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol uns cu ulei fără miros. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească într-un loc cald, pe parcursul a 2.5-3 ore. În acest timp aluatul trebuie frământat de 2 ori (peste fiecare 40 minute).

8.Pregătiți umplutura: curățați merele de coajă și cotoare (cel mai bine ar fi să alegeți mere tari). Tăiați-le în bucățele.

9.Topiți untul pe tigaie. Adăugați zahărul și amestecați puțin. Adăugați îndată merele și amestecați. Prăjiți-le pe foc mare, pe parcursul câtorva minute. Ele trebuie să se înmoaie puțin, dar să rămână ușor crocante și să-și mențină forma. Aveți grijă să nu le transformați în piure.

10.Transferați-le într-o strecurătoare și așteptați până se va scurge tot sucul. Puneți-le pe o farfurie și lăsați-le să se răcească complet. Apoi presărați-le cu scorțișoară după gust și amestecați-le.

11.După ce aluatul va crește pentru ultima dată, presați-l puțin cu mâinile și transferați-l pe suprafața de lucru. Divizați-l în 23 bucățele cu greutatea de aproximativ 50 g.

12.Modelați bucățelele de aluat sub formă de biluțe. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute.

13.Întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță. Puneți o lingură de mere în mijlocul ei și uniți-i marginile peste umplutură. Așezați-o cu „cusătura” în jos pe tava tapetată cu hârtie de copt.

14.Procedând similar, modelați toate pateurile.

15.Acoperiți pateurile cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 40-60 minute, până își vor mări volumul.

16.Îndepărtați folia alimentară. Ungeți pateurile cu ou bătut și introduceți-le îndată în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Coaceți-le timp de 30-35 minute, până se vor rumeni.

17.Lăsați-le să se răcească pe tavă sau pe grătar.

Aromatele pateuri cu mere sunt gata! Ele își mențin îndelung prospețimea, rămânând moi și gustoase. Vă recomandăm să le pregătiți și să vă bucurați de gustul lor deosebit!

 

Poftă bună!

 

Sursa: Bucatarul