Credinta

Părintele Calistrat: Faceţi soților mâncare de post, nu stați cu gura pe ei, nu-i cicăliți, nu țipați pentru că în post este mai mare ispita și încercarea!

 

 

 

 

Faceţi sotilor mancare de post, nu stati cu gura pe ei, nu-i cicaliti, nu urlati, nu tipati pentru ca in post este mai mare ispita si incercarea. Fiţi mai blajine, fiţi mai blande, fiţi mai intelegatoare, si chiar eliminati acea fraza pur ortodoxa: „De Dumnezeu nu ma las, dar de tine ma las!” Daca te lasi de barbat si crezi ca esti cu Dumnezeu, si de Dumnezeu te-ai lasat. Fiindca tu calci una dintre tainele cununiei, una dintre cele 7 despre care Scriptura spune asa: Ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta! Deci tu nu poti sa fii ortodoxa dând cu piciorul la barbatul tau sau invers. Familia a postit in rai impreuna, si cand a cazut, a cazut impreuna! Apostolul Pavel ne-a dat o sansa: Femeia credinciosa, sfinteste pe barbatul pacatos si barbatul credincios, sfinteste femeia pacatoasa! Trebui sa fiti putin intelepte si ingaduitoare, atunci cand barbatul zice:

– Nu-i mancarea prea buna, ce tot ma tii pe cartofi?

– Dar de ce puiu’, ce nu-ti place? Hai gusta sa vezi si daca mai vrei ceva eu iti mai fac! Daca il iei cu bunatate, il aduci si pe el la imapartasit! (Parintele Calistrat Chifan)
***
Împotriva ispitelor diavolului avem două arme – postul şi rugăciunea

Postul veştejeşte pofta trupului, iar rugăciunea alungă deşertăciunea lumii. „Întoarce ochii mei să nu vadă deşertăciunea” – spune psalmistul – şi atunci diavolul va fugi ruşinat şi noi vom fi biruitori. Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să-l biruim, acum şi întotdeauna! Amin.
Diavolul, din marea lui răutate, duce această luptă cu noi considerând că Dumnezeu e nedrept pentru că el numai o dată a greşit şi l-a pedepsit pentru veşnicie. Pe noi oamenii ne urăşte tocmai pentru că vede cât de mult ne iubeşte Dumnezeu, care a făcut totul pentru mântuirea noastră. A trimis în lume pe Unicul Său Fiu, care a primit să pătimească cele mai groaznice chinuri pentru noi. A întemeiat cele şapte Sfinte Taine, care sunt punţi de legătură între om şi Dumnezeu, şi în mod deosebit Taina Spovedaniei, prin care ni se iartă toate păcatele. Deci, toată osteneala diavolului de a ne duce la păcat, se şterge printr-o bună şi sinceră mărturisire. Apoi, diavolul este gelos pe om pentru că vede că omul ajunge în locul pe care el l-a pierdut.

Împotriva ispitelor diavolului avem două arme – postul şi rugăciunea, prin care îl putem îndepărta. „Acest neam nu iese fără post şi rugăciune” – zice Mântuitorul. Postul veştejeşte pofta trupului, iar rugăciunea alungă deşertăciunea lumii. „Întoarce ochii mei să nu vadă deşertăciunea” – spune psalmistul – şi atunci diavolul va fugi ruşinat şi noi vom fi biruitori. Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să-l biruim, acum şi întotdeauna! Amin.

 

Sursa: Ortodoxia.me