Placinte si Rulade

Mucenici muntenesti, doua retete minunate

 

 

 

 

Ingrediente:

200 gr mucenici
2 l apa fiarta
un praf de sare
1-2 bete scortisoara
1 steluta de anason
1 lgt coaja de portocala
1 lgt coaja de lamaie
scortisoara pudra dupa gust
2 linguri de faina
150 gr zahar
200 gr nuca putin rumenita la cuptor
zahar vanilat
esenta de vanilie si rom

 

Mod de preparare:

Nuca se da putin la cuptor si avem grija pentru ca se arde repede.Cand s-a racit indepartam cojita aceea de deasupra O parte din nuca se macina la robot/masina de tocat si o parte se zdrobeste ca sa ramana si bucatele mai mari. Punem apa la fiert cu un praf de sare, anasonul si betisoarele de scortisoara. Cand ajunge la punctul de fierbere dizolvam faina in putin apa calda si-o punem in oala dupa care omogenizam compozitia. Eu procedez asa pentru ca-mi place sa fie mai legata. Cand fierbe apa adaugam zaharul vanilat si  mucenicii mestecand mereu sa nu se prinda. Acoperim si lasam la foc mic pana se fierb mucenicii. Se incearca mucenicii si cand sunt gata adaugam zaharul coaja de citrice esentele si trei sferturi din nuca. Daca vreti sa nu iasa apa inchisa la culoare inchideti focul imediat ce ati adaugat nuca si lasati acoperit sa se infuzeze. Mie imi place sa le mai fierb putin impreuna sa se inbine gusturile.Potrivim de mirodenii daca mai este cazul. Servim mucenicii reci cu restul de nuca in farfurie. Eu folosesc la prajituri doar nuca prajita, da alt gust produsului final.

 

Pofta buna!

 

 

Ingrediente aluat:       

 500 gr faina

250 ml apa calduta

1/2 lingurita sare

 Pentru sirop :

4,5 litri apa ( cantitatea e pentru o oala de 6 kg )

500 gr zahar

coaja rasa de la o lamaie

zeama de la o lamaie

300-400 gr nuci

3 fiole esenta rom

esenta vanilie (facuta in casa )

scortisoara dupa gust 

Mod de preparare : 

1.Preparam mai intai aluatul amestecand intr-un castron faina, apa si sarea Framantam pana devine elastic si se desprinde de pe maini. Lasam 10 minute la odihnit.

2.Infainam blatul de lucru si intindem o foaie cu grosimea de 0.5 cm, nu mai mult, caci mucenicii se umfla la fiert si nu e de preferat sa devina prea grosi,  apoi presaram din nou cu faina peste foaie, astfel incat, atunci cand decupam cu aparatul, coca sa se desprinda usor. Ii asezam in tava unii langa altii.

3.Din cantitatea de mai sus mi-au iesit doua tavi 23×33 cm.
Lasam mucenicii la uscat pana a doua zi, sau daca ne grabim, ii punem 15 minute in cuptorul incins , la foc mediu.
4.Pentru obtinerea siropului, punem apa cu sarea pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam mucenicii. Ii lasam sa fiarba pana ce se ridica la suprafata si adaugam zaharul, lasandu-l sa se topeasca, apoi oprim focul.  Cand sunt aproape de temperatura camerei, adaugam zeama si coaja de lamaie, esentele de rom si vanilie.

5.La servire, adagam nuca pisata  si scortisoara dupa gust.

 

Pofta buna !

 

Sursa: susuGust Divin