Sfaturi utile

Modalități rapide de scădere a tensiunii arteriale periculoase. Este bine să cunoști, nu știi niciodată când îți vor fi de folos

 

 

Modalități rapide de scădere a tensiunii arteriale periculoase. Este bine să cunoști, nu știi niciodată când îți vor fi de folos

 

 

Cine este în pericol?

În grupul cu risc ridicat pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale:

  • bărbați cu vârsta peste 55 de ani, femei peste 65 de ani;
  • persoanele cu tipul superior de obezitate (cu o circumferință a taliei mai mare de 102 cm pentru bărbați și mai mare de 88 cm pentru femei);
  • fumători;
  • abuzatori de alcool;
  • persoane care sunt expuse la influențe stresante;
  • bărbați și femei sedentari;
  • pacienții cu alte boli cronice.

Riscul de a dezvolta hipertensiune arterială poate fi, de asemenea, crescut prin:

  • nerespectarea principiilor unei nutriții adecvate;
  • conținut excesiv de sare în dietă;
  • unele tulburări metabolice;
  • acumularea de lipide „dăunătoare” în sânge;
  • prediabet;
  • alte afecțiuni care afectează activitatea inimii și a vaselor de sânge.

Cum se manifestă tensiunea arterială crescută?

Pericolul hipertensiunii constă în faptul că presiunea crescută de-a lungul anilor afectează organele interne, dar în același timp nu se manifestă în exterior. Nu există semne specifice de hipertensiune: toate plângerile apar numai atunci când boala afectează diferite organe și sisteme ale corpului. Cu o creștere prelungită a tensiunii arteriale , pot apărea următoarele:

  • dureri de cap palpitante;
  • amețeli, lipsă de coordonare;
  • afectarea memoriei, capacitatea de concentrare;
  • roșeața feței;
  • transpirație crescută;
  • fragilitate a vaselor de sânge, sângerări nazale;
  • deteriorarea vederii, pâlpâirea „petelor” și „muștelor” în fața ochilor;
  • tinitus;
  • iritabilitate, senzație nerezonabilă de anxietate;
  • slăbiciune, oboseală.

Cum se scade rapid tensiunea arterială?

Sarcina principală într-o situație în care săgețile tonometrului se ridică peste cifrele obișnuite este de a reduce rapid presiunea, fără a aștepta debutul unei crize hipertensive.

Activități prioritare care vor ajuta la readucerea tensiunii arteriale la normal:

  1. Aerisire. Aerul proaspăt ajută la saturarea sângelui cu oxigen, îmbunătățește proprietățile sale fizice, calmează și are un efect complex asupra stabilizării vaselor de sânge.
  2. Respirație adâncă. Practica respirației este una dintre cele mai eficiente modalități de stabilizare a tensiunii arteriale. În primul rând, trebuie să scoateți hainele presate, să desfaceți centura, sutienul. Atunci ar trebui să vă relaxați, să închideți ochii și să respirați adânc cu stomacul, nu cu pieptul, numărând mental până la cinci. Expirația ar trebui să fie, de asemenea, lentă: încercați să expirați timp de 5 secunde. După 3-5 minute de o astfel de relaxare, manifestările de stres dispar și fluxul de sânge către țesuturi crește.
  3. Relaxare. Este important să luați o poziție confortabilă, să opriți luminile, muzica și alți factori enervanți.
  4. Masajul gâtului. În zona coloanei cervicale se află vasele care hrănesc creierul și afectează presiunea sistemică. Masajul zonei gâtului este un mijloc eficient de scădere a tensiunii arteriale, este important doar să urmați tehnica corectă. Mișcările de masaj trebuie direcționate de sus în jos – de la cap la umeri, altfel există riscul de a obține efectul opus (provocând o criză hipertensivă).
  5. Apă rece. Cel mai bun remediu pentru ameliorarea presiunii de urgență sunt compresele reci. Dacă nu există timp pentru comprese, puteți pur și simplu să vă țineți mâinile sub apă curentă rece. Metoda funcționează prin reducerea reflexivă a frecvenței contracțiilor cardiace – ca urmare, tensiunea arterială scade. Este important ca apa să nu fie rece ca gheața, ci doar puțin sub temperatura camerei.
  6. Băi fierbinți. În timp ce compresele reci sunt cel mai frecvent tratament pentru hipertensiunea arterială, scufundarea mâinilor sau a picioarelor în apă fierbinte timp de 10 minute va fi la fel de rapidă. În acest caz, temperatura apei trebuie să fie mai mare decât temperatura corpului – aproximativ 45 ° C. Rezultatul este vasodilatația și fluxul de sânge către extremități, reducând astfel presiunea.
  7. Ceai liniștitor. Chiar dacă creșterea tensiunii arteriale nu este asociată cu experiențe emoționale, acțiunea plantelor cu efect sedativ va ajuta la normalizarea activității sistemului cardiovascular. Cumpărați ceai de mentă pentru casă. Această plantă stabilizează transmisia neuromusculară, relaxează pereții vaselor de sânge și scade ușor tensiunea arterială.
  8. Se comprimă cu oțet. Metodele fizice de scădere a temperaturii sunt adecvate și în cazul tensiunii arteriale crescute. În jumătate de pahar de apă la temperatura camerei, trebuie să adăugați aceeași cantitate de oțet de masă de 9%, umeziți tifon sau o cârpă în soluție și să aplicați o compresă pe frunte timp de 15-20 de minute. Aplicarea oțetului de mere și aplicarea de comprese pe picioare sunt, de asemenea, eficiente.

Dintre medicamente, puteți încerca sedative: reduce efectiv presiunea valerianei și fondurile pe baza acesteia, care se află în aproape fiecare trusă de prim ajutor. Scăderea presiunii are loc prin încetinirea contracțiilor inimii.

Ce alimente scad tensiunea arterială

Pentru a îmbunătăți activitatea sistemului cardiovascular, este necesar să se asigure un aport suficient de potasiu și magneziu cu alimente. Acești macronutrienți îmbunătățesc performanța cardiacă și stabilizează tensiunea arterială. Pentru a nu lua minerale sub formă de suplimente alimentare, puteți introduce alimente adecvate în dietă.

Pentru scăderea tensiunii arteriale

Există medicamente tradiționale care scad tensiunea arterială nu mai puțin eficient decât medicamentele. Practic, astfel de rețete se bazează pe utilizarea substanțelor naturale – plante, fructe, scoarță de copac. Majoritatea fitopreparărilor au un efect complex: stabilizează activitatea inimii, activitatea celulelor și starea vaselor de sânge.

Suc de sfeclă

Substanțele benefice din sfeclă reduc ușor tensiunea arterială datorită conținutului de magneziu și a substanțelor naturale biologic active. Este important să nu beți mai mult de 100 ml de suc pe zi.

Citrice

Citricele întăresc pereții vaselor de sânge datorită conținutului ridicat de vitamina C. Datorită acestui fapt, bolile cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea, sunt prevenite.

Ceai verde

Pentru a reduce tensiunea arterială, este important să pregătiți corect această băutură: cu hipertensiune, puteți bea doar ceai fierbinte slab. Când sunt expuse la temperaturi ridicate, frunzele de ceai verde au un efect hipoton. Acest remediu are un efect cumulativ: scăderea tensiunii arteriale cu 10-15 mm. rt. Artă. nu va fi mai devreme decât după o lună de utilizare regulată.

Usturoi

Această plantă este bogată în antioxidanți care îmbunătățesc starea pereților vasculari și stabilizează tensiunea arterială. Pacienții hipertensivi pot mânca câteva căței de usturoi în fiecare zi, pot prepara decocturi din plantă sau pot amesteca suc de usturoi proaspăt stors cu lămâie și miere tocate.

Viburnum

Proprietățile medicinale ale fructelor de viburnum sunt utilizate pentru diferite boli. Pentru scăderea tensiunii arteriale, se recomandă măcinarea fructelor proaspete de viburn cu miere sau consumarea sucului de viburn pur, de 50 ml de 2-3 ori pe zi.

Măceș și păducel

Fructele acestor plante conțin un complex multivitaminic care întărește pereții vaselor de sânge, normalizând presiunea din artere. Pentru prepararea medicamentului 1 lingură. l. șoldurile mărunțite se toarnă cu un pahar de apă clocotită, se fierb și se insistă 50-60 de minute. Doza de agent depinde de nivelul de presiune.

Stevia

Acest îndulcitor natural oferă mai multe efecte pozitive: dilată vasele de sânge, elimină excesul de sodiu din organism și nu crește nivelul glicemiei. Stevia este utilizată în locul zahărului, sub formă de tablete sau substanță uscată.

Seminte de in

Inul are proprietăți unice: este bogat în fibre și grăsimi vegetale sănătoase. Semințele de in pot fi măcinate în făină pentru a fi utilizate la gătit, adăugate îngrijite la cereale sau salate.

Hrean

Această plantă conține o cantitate mare de vitamine și macronutrienți care sunt necesare pentru menținerea tensiunii arteriale în intervalul normal. În scopuri medicinale, se recomandă prepararea decocturilor și tincturilor din rădăcinile și frunzele hreanului.

Cătina

Cătina conține o cantitate mare de vitamina C, B, acizi grași. Pentru a reduce presiunea, se recomandă utilizarea unui decoct din scoarța de cătină, o infuzie de frunze de cătină, tocați fructele de pădure cu miere sau zahăr.

Ghimbir

Rădăcina de ghimbir este cunoscută pentru proprietățile sale de activare metabolică, dar cu tratament termic prelungit, substanțele sale active dezvăluie proprietățile lor hipotonice.

Prevenirea hipertensiunii

Pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale, trebuie să urmați câteva reguli simple:

  • să adere la principiile unui stil de viață sănătos;
  • mâncați corect;
  • obișnuiește-te cu activitate fizică regulată;
  • monitorizarea greutății;
  • evitați situațiile stresante

Exercițiu pentru hipertensiune

Exercițiul pentru hipertensiune este un set de exerciții simple pentru gât și spate:

  1. Capul se înclină în toate direcțiile, mișcări circulare ale gâtului în sensul acelor de ceasornic și în sens invers acelor de ceasornic.
  2. Rotația bazinului în poziția inițială în picioare (picioare – lățimea umerilor depărtate).
  3. Înclinări ale corpului „înainte-înapoi”, „stânga-dreapta”.
  4. Mers pe degetele de la picioare cu genunchii înalți.
  5. Rularea în loc timp de 30 de secunde.

Exercițiile pot fi completate prin compunerea zilnică a unor noi complexe de exerciții de fizioterapie, care vizează întărirea sistemului cardiovascular.

Concluzie

Tensiunea arterială ridicată este periculoasă, deoarece nu deranjează o persoană mult timp, în timp ce perturbă activitatea unor organe importante. Este important pentru persoanele cu hipertensiune să se prezinte la un medic la timp: doar medicamentele obișnuite pot menține tensiunea arterială în valori normale. Abordarea tratamentului hipertensiunii ar trebui să fie cuprinzătoare: nutriția, activitatea fizică rațională, administrarea de medicamente, remedii pe bază de plante, suplimentele alimentare joacă un rol.

Abordarea corectă a bolii dumneavoastră și respectarea tuturor recomandărilor vor ajuta la stabilizarea activității sistemului cardiovascular și la prevenirea apariției complicațiilor care pun viața în pericol.