Flori si gradina

Lumanarica, un adevarat medicament natu­ral pentru durerile de piept si afec­tiu­nile plama­nilor, pentru infectiile urinare, angina si pentru durerile reumatice

 

 

Lumanarica, un adevarat medicament natu­ral pentru durerile de piept si afec­tiu­nile plama­nilor, pentru infectiile urinare, angina si pentru durerile reumatice

 

 

Lumanarica este o planta inalta, cu flori colorate in galben, care lumineaza campurile. Calitatea sa terapeutica a fost descoperita inca din Antichitate, cand Hipocrate o re­comanda ca leac contra ranilor. In prezent, datorita com­pozitiei chimice si a efectelor binefacatoare, lumanarica este un adevarat medicament natu­ral pentru durerile in piept si afec­tiu­nile plama­nilor.

De la lumanarica se utilizeaza doar petalele de culoare galben aprins, aflate inca pe tulpina, care con­tin mucilagii, tanin, ulei vola­til, saponozide, lipide si o sume­denie de substante minerale cu proprietati emoliente si expectorante in afectiunile bronhice.

O buruiana comuna, lumanarica (Verbascum thapsus) a fost folosita de multa vreme in medicina pe baza de plante, in special in remedii care urmaresc calmarea tractului respirator. Aceste remedii implica utilizarea florilor si frunzelor de lumanarica.
Planta are numeroase denumiri populare: lumanarea domnului, cucuruz galben, coada lupului, iar termenul de lumanarica este cel mai raspandit.
Proprietatile terapeutice ale aceste plante erau cunoscute de medicii greci inca din Antichitate. Printre cele mai importante efecte se numara proprietatile emoliente, expectorante, antiastmatice, antinevralgice, sudorifice, diuretice, antiinflamatoare, antihemoroidale, antispastice, antivirale, antimicrobiene, bacteriostatice si cicatrizante.
Planta trateaza afectiunile cailor respiratorii inflamate, deoarece fluidifica secretiile bronhice, fiind benefica in tusea convulsiva, bronsite, laringite, guturai si traheite.
De asemenea, lumanarica este un foarte bun drenor limfatic, fiind un remediu recunosut pentru inflamatiile localizate in diferite parti ale organismului, tratand cu succes hemoroizii, abcesele, furunculele si fibromul uterin. In acelasi timp, preparatele din lumanarica sunt indicate pentru infectiile urinare, angina si pentru durerile reumatice.

 

Iata mai jos ce actiuni terapeurice are lumanarica:

Ceaiul de lumanarica actioneaza asu­pra intreg aparatului respirator, datorita continutului de mucila­gii. Totodata, ceaiul ajuta si la fluidificarea secretiilor bronsice, contribuind eficient la calmarea tusei convulsive si ameliorarea simptomelor bronsice. Infuzia se obti­ne din 2 lingurite planta uscata adaugate in 250 ml apa fiarta. Se lasa la infuzat 10 minute si apoi se beau cate 2 cani pe zi, dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culcare. Cura dureaza 3 saptamani. Amestecat cu frunze de potbal si radacina de nalba, florile de lumanarica dau un ceai bun pentru tratarea raguselii. Din acest ceai se ia din ora in ora cate o lingura.

Decoctul de lumanarica este indi­cat celor care sufera de bron­sita, dureri de piept, dureri de stomac, afec­tiuni ale vezicii urinare sau digestie dificila. Acesta se prepara astfel: 2 lin­guri planta uscata si maruntita se adauga in 250 ml apa cloco­tita. Se fierb timp de 15 minute, comple­tandu-se treptat lichidul care se eva­pora. Licoarea este consumata calduta, intr-o doza de 3 cesti pe zi.

Lumanarica calmeaza durerile abdominale cronice si recidivante, dar este si un bun tratament in afectiunile pulmonare. Se administreaza cate 20-30 de picaturi tinctura de lumanarica, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 2-3 saptamani. Pentru a prepara tinctura de lumanarica, ai nevoie de 1 lingura planta uscata si marunita si 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Plantele se pun intr-un borcan cu filet si deasupra se adauga al­coolul. Se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza si se pune la decantat, in frigider, inca 6 zile. In final, se filtreaza din nou, iar tinctura rezultata se toarna in sticlute inchise la culoare. De asemenea, aceasta tinctura este recomandata si contra tusei convulsive, combaterea diareei si in gastrita.

Lumanarica este indicata si in cazul caderii parului, inflamatiei articulare si reumatism. Se recomanda vinul medicinal din lumanarica. Acesta se obtine din intreaga planta, fiind necesare 100 g lumanarica la 1 litru de vin. Se lasa la macerat 10 zile, perioada in care se agita zilnic, apoi se strecoara si se depozi­teaza in locuri intunecoase. Sunt recomandate 2 lin­guri pe zi (dimineata si seara), timp de 1 luna.

Lumanarica intareste musculatura si este indicat mai ales copiilor anemici, dar si celor care sufera de bronsita cronica sau astm. Se recomanda sirop din lumanarica si miere, care se prepara amestecand 500 ml de­coct cu 500 g zahar sau miere. Se incalzeste pana cand componentele se dizolva si lichidul devi­ne omogen. Dupa racire, se toarna in recipiente din sticla si se administreaza cate 1 lin­gurita, de 3 ori pe zi, pentru copii si dublu pentru adulti.

Lumanarica are rol calmant si cicatrizant in cazul furunculilor, la ameliorarea eczemelor si combaterea varicelor. Se folosesc cataplasmele cu lumanarica. Intr-un vas, se pun doua linguri planta uscata si macinata, apoi se toarna 500 ml lapte dulce. Amestecul se fierbe 10 minute, iar la final se strecoara si se amesteca cu argila, pana se obtine o pasta omogenizata care se intinde pe o fasie de tifon. Zona afectata se bandajeaza, se acopera cu o folie de nailon si se mentine timp de 30 de minute.

Gripa
Studiile au descoperit ca lumanarica poate lupta impotriva virusilor care cauzeaza gripa. Cu toate acestea, deoarece gripa poate duce la boli grave, cum ar fi pneumonia, este esential sa solicitati asistenta medicala cand simtiti simptomele gripei.
Tuse
Ceaiul de lumanarica ajuta la calmarea tusei convulsive si fluidificarea secretiilor bronsice, amelioreaza simptomele bronsitei si mareste intervalul intre crizele de astm bronsic.
Infectiile la urechi
Intr-un studiu efectiat la 171 de copii cu otalgie (durere la urechi), cei care au folosit picaturi de urechi continand lumanarica (impreuna cu usturoi, sunatoare, lavanda vit. E si ulei de masline) durerea urechii a trecut pe parcursul a 3 zile.
Hemoroizi si furuncule
Pentru uz extern, in caz de furuncule, eczeme si varice se pot folosi cataplasme din aceasta planta, recunoscute pentru efectele calmante si cicatrizante.

Simptomele menopauzei
Este mai putin cunoscut faptul ca lumanarica este un remediu foarte bun care atenueaza simptomele menopauzei: bufeuri, oboseala, transpiratii nocturne, scaderea puterii de concentrare si oboseala.
Boli intestinale
Ceaiul de lumanarica are efecte antispastice si analgezice la nivelul intestinului. Ajuta la eliminarea apei si a substantelor toxice din organism si favorizeaza absorbtia la nivel intestinal.
Impiedica caderea parului
Baile la cap cu infuzie concentrata de lumanarica sunt bune impotriva caderii parului. Imbunatateste circulatia capilarelor si au efect tonic asupra radacinii parului. Terapiile naturiste cu flori de lumanarica sunt extrem de apreciate de persoanele care sufera din aceasta cauza.

Recoltare si uscare:

Planta se culege dimineata, dupa ce dispare roua. La recoltare se folosesc manusi de cauciuc, pentru ca tulpinile plantei au peri aspri care, deseori, irita pielea.
Dupa recoltare se pune la uscat in camere racoroase si bine aerisite.

Mod preparare:

Infuzia – se prepara dintr-o lingurita de flori uscate la 200 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 10 – 15 minute, se strecoara si se bea baldut.
Decot – din 60g de flori si frunze de lumanarica la un litru de apa, se fierbe 5 minute si se strecoara. Se foloseste sub forma de comprese, spalaturi si pansamente pe arsuri, ulceratii dureroase sau sub forma de cataplasme (furuncule, degeraturi, ulcere atone si hemoroizi).
Tinctura – se prepara dintr-o lingura de planta care se macereaza in 100 ml alcool de 60 de grade. Se administraza cate 10 picaturi, de 2 ori pe zi, diluate in apa calduta, sau dupa sfatul terapeutului.
Atentie! Preparatele cu lumanarica nu trebuie utilizate de catre femeile insarcinate sau de cele care alapteaza.

Plantele verii – Luminarica | Herbalrom - Tratamente si Produse Naturiste Iasi

Sursa

Sursa